Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek)

Helyszín: 
Időpont: 
2009. december 15. 0:00 - kedd - 2010. február 21. 0:00 - vasárnap

Többéves előkészület után december 15-én megnyílik a Balázs Béla Stúdió ötvenéves fennállása alkalmából rendezett Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek) című kiállítás és programsorozat a Műcsarnok, a Balázs Béla Stúdió Alapítvány és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös rendezésében.

A BBS történetét, annak egyes periódusait, kiemelt munkáit bemutató kiállítás olyan meghatározó fogalmak köré épül, mint kreativitás, közösség, dokumentálás, ízlés és cenzúra. A különböző installációs terek, a kiemelt filmek és filmcsoportok, illetve az őket kísérő anyagok szereplőket, helyeket, helyszíneket, közösségi formációkat és eseményeket montázsol össze, valamint kordokumentumokon keresztül villant fel epizódokat a Kádár-rendszer kulturális közegéből. A kiállítást számos vetítés és program kíséri. A Műcsarnok egyik terét mozi és előadóteremmé alakítják át, ahol minden délután 14 órától BBS-filmeket lehet nézni. A csütörtöki BBS-esteken a Stúdió munkáját meghatározó alkotókról és életművekről (Dobai-est, Erdély-est) lesz szó, valamint a BBS szellemiségével rokonítható műhelyek és művészeti csoportok mutatkoznak be, természetesen vetítéssel egybekötve. A kiállítás alatt ezért a Műcsarnok csütörtökönként hosszabbított nyitva tartással este 22 óráig látogatható.

A kiállítást előkészítő sokéves munkának több eredménye is lett. A Stúdió filmtermésének nagy része megtekinthetővé vált a könyvtárban, s most, a kiállítás alkalmával a BBS Archívum beköltözik a Műcsarnok apszisába, ahol 8 számítógépen a BBS weboldalán ezek a filmek kereshetőek és megnézhetők lesznek. Másrészt megszületett egy DVD-sorozat terve, melynek első darabja, az Agitátorok már most megvásárolható, de további kiadások is folyamatban vannak. Végül, de nem utolsó sorban a kiállítás megnyitásával egyidőben jelenik meg a BBS 50. Tanulmányok az ötvenéves Balázs Béla Stúdióról című tanulmánykötet Gelencsér Gábor főszerkesztésével. Rendhagyó módon, de a BBS progresszív szellemiségét megőrizve, a tanulmánykötetet zömmel fiatal szerzők – esztéták, filmesek, képzőművészek, irodalmárok, történészek – jegyzik, akik korszerű, új szemléletmóddal és friss tekintettel mérik fel a Balázs Béla Stúdió hagyományát. A könyvbemutatóra az első BBS-esten, december 17-én 18 órakor kerül sor.

És hogy a kiállítás, a vetítések és egyéb programok minél több látogató számára legyenek elérhetők, ez alkalommal karszalagos belépőjegyet biztosítunk, mellyel a kiállítás bármikor újralátogatható, egyúttal lehetőséget ad a kísérőrendezvényeken való részvételre.