Sugar Blue (US), Pribojszki Mátyás Band

Helyszín: 
Jegyár: 
3700 Ft, 3000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2009. december 8. 20:00 - kedd

A világ legvirtuózabb, Grammy díjas harmonikása Sugar Blue ismét hazánkba érkezik, s új lemezét december 8-án itt Budapesten, az A38 hajón szeretné rögzíteni. Előzenekarként a Pribojszki Mátyás Band tagjai lépnek fel, akik méltán képviselik a hazai blues zenét ezen az estén.

A Grammy-díjas James Whiting, azaz Sugar Blue, a blues-szájharmonika chicagói császára, Stan Getz, a Rolling Stones, Frank Zappa, Wille Dixon és számtalan elsőrangú muzsikus zenésztársa nem először jár Magyarországon. Ezúttal Code Blue című új nagylemezének európai turnéja során ejti útba Budapestet, hogy megmutassa: még mindig ő a tradicionális rhythm & blues egyik legnagyobb alakja.

Az 1950-ben született Whiting egy régi klasszikus blues-jazz sztenderdről kapta művésznevét, és ez nem véletlen. Hamar kialakított jellegzetes szájharmonika- és énekstílusa valahol félúton mozog a hatvanas évek dinamikus r'n'b-je és a harmincas évek fájdalmasan finom bluesos dzsessze között. Sugar Blue utcazenészként kezdte Harlemben, majd Európába került - a pletykák szerint Párizsban ismerkedett meg Mick Jaggerrel, akinek - Sugar Blue játéka hallatán - azonnal kiesett szájából a harmonika. Olyannyira, hogy a Stones azonnal meg is hívta a lemezfelvételeire. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján megjelent lemezek mindegyikén (a Some Girlsön, az Emotional Rescue-n és a Tattoo Youn egyaránt) hallható Sugar Blue szenvedélyes játéka, ami különösen a Miss You diszkófunk-slágerében jellegzetes.

A Stones-együttműködés meghozta számára a megérdemelt elismerést és sikert, a nyolcvanas-kilencvenes években jobbnál-jobb zenészekkel dolgozott együtt. 1985-ben többedmagával megkapja a legjobb hagyomásnyos blues albumért járó Grammyt (egy montreux-i jam felvételéért), később Willie Dixon szintén Grammy-díjas lemezén, a Hidden Charmson működik közre.

Közben időről időre kiadott szólólemezeket is, a legutóbbit 2007-ben. A Blue Code című albumon markáns módon ötvöződik a modern rhythm & blues, a funk, a fúziós dzsessz, mindehhez Sugar Blue összetéveszthetetlen hangja és harmonikajátéka: elsöprő élmény.

Pribojszki Mátyás európaszerte a legismertebb magyar blueszenész. Több mint harmincöt országban koncertezett és lemezei is rendre kivívják a szakma és a közönség egyöntetű elismerését.

Idén első magyarként meghívást kapott a Szájharmonika Világbajnokság nemzetközi zsűrijébe, melyet négy évente Trossingenben (Németország) rendeznek meg. Október 28 - november 1. között tartó fesztiválon olyan világhírű szájharmonika művészek társaságában zsűrizett és koncertezett, mint Howard Levy (USA), Jerry Portnoy (USA), Steve Baker (UK), Henry Heggen (USA)."