A Tóth Viktor Tercett a Hétfő esti jazzben

Jegyár: 
3600 Ft, 2900 Ft, 1500 Ft
Időpont: 
2009. december 14. 19:30 - hétfő

A Hétfő esti jazz utolsó őszi koncertjén Tóth Viktor szaxofonos tercettjével mutatja be dinamikával és intuícióval teli játékát. December 14-én Hamid Drake chicagói dobossal és további vendégművészekkel kiegészülve ragadja meg a pillanat energiáit a Müpában.

Tóth Viktor a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb alakja, aki saját magát mégsem elsősorban autonóm művészként, hanem útkereső emberként határozza meg. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazzfesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.

Zenekara, a Tóth Viktor Tercett zenéjében egyszerre van jelen a jazz artisztikus hagyományai, a Coltrane, Charlie Parker, Sonny Rollins nevével fémjelzett tradíció iránti tisztelet, illetve az érzékeny, intuitív művész elmélyült, meditatív szellemi útkeresésének hangzó lenyomata. Mindennek következtében a formáció muzsikája egyszerre törekszik a mélyebb igazságok keresésére, illetve az esztétikai értékek, a szépség folyamatos kifejezésére. Az igencsak gazdag hangzásvilágot képviselő zenekar új szintekre emeli a hazai progresszív jazzművészetet, 2007-ben megjelent Climbing with mountains című albuma elnyerte az év jazzlemeze díját.

A fiatal fúvós triójának különlegessége, hogy annak nem csak vendége, hanem egyenrangú tagja a világhírű fiatal amerikai dobos és ütőhangszeres Hamid Drake. Drake a chicagói jazzszcéna képviselője, a legendás Art Ensemble of Chicago szellemi hagyatéka nyomán fordult az afro-amerikai zene gyökerei és a nyugat-afrikai tradicionális kultúra felé. A dobszerelés mellett előszeretettel játszik válogatott ütőhangszereken, keretdobon, sőt tablán is.

A Hétfő esti jazz december 14-i programjának alapját a nem rég készült lemez (Tartim) képezi, míg a koncert második felében Tóth Viktor vendégei – Dresch Mihály, Jávorka Ádám és Jeszenszky György – is színpadra lépnek, az illusztris társaság játékához pedig Ladnyánszki Márta táncművész szolgáltatja a látványt: a felcsendülő dallamokhoz a helyszínen rögtönzött koreográfiáját adja elő.

Hirdetés