2018. február 19. - hétfő

A Ferenczy Múzeum 11 éve

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Szentendrei Képtár
Időpont: 
2010. március 8 - 2010. április 18
Ferenczy Noémi: Erdő

Március 4-én, csütörtökön 17 órakor Halász János Debrecen alpolgármestere nyitja meg a 11 év - Válogatás a Ferenczy Múzeum elmúlt évtizedének szerzeményeiből című kiállítást a Szentendrei Képtárban.

A megnyitón köszöntőt mond Dr. Habil. Kálnoki-Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató.

Szentendrén nincs könnyű helyzetben a gyűjtemény bővítésével foglalkozó muzeológus, mert a megszerzendő műtárgyak bőségének zavarával küzd, hiszen a városban élő művészek és a rendszeresen itt megfordulók mind korosztály, mind művészeti ideák szempontjából igen sokféle módon képviselték és képviselik a magyar képzőművészetet. A múzeum gyűjteményezése ennek a sokféleségnek értékorientált megőrzésére törekszik.

Ferenczy Noémi: ErdőFerenczy Noémi: Erdő

Ennek az elképzelésnek a jegyében éppúgy sikerült néhány művel gyarapítanunk a Régi Művésztelep alkotóinak anyagát, mint ahogy a Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkáiból számos fontos alkotás került a múzeumba. Ugyancsak figyelemre méltó fejlemény volt az ide kötődő szobrászok egy-egy nagyobb méretű szobrának megszerzése. Több jelentős ajándékozásra is sor került, melyek közül Ferenczy Noémi 90 darabos kollekciójának megszerzése volt a legkiemelkedőbb.

Más múzeumokhoz hasonlóan a Ferenczy Múzeum is időről időre válogatást mutat be új képzőművészeti szerzeményeiből. A kiállításnak azon túl, hogy a nagyközönségnek és a szűkebb - tágabb szakmának hírt adjon a köztulajdonba került műtárgyakról, az a célja, hogy a múzeum az alapfeladatai közé tartozó gyűjteménygyarapításról alkotott elképzeléseinek megvalósulásával szembesüljön.

 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.