Szentendrei Tavaszi Fesztivál

Időpont: 
2010. március 19. 0:00 - péntek - 2010. március 28. 0:00 - vasárnap

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Szentendrei Tavaszi Fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál országos programjához kapcsolódik, azzal párhuzamosan kerül megrendezésre.

A szentendrei rendezvénysorozat egyik célja, hogy bemutassa a patinás művészvárosban született értékeket: az itt alkotó képzőművészek tevékenységét, az egyre több, magas színvonalon dolgozó helyi együttest. Ilyen lesz az idei fesztiválprogram keretében a Szentendrei Kamarazenekar és a Musica Beata kórus Virágvasárnapi hangversenye, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész életmű kiállítása a MűvészetMalomban vagy Ilosvai Varga István most megnyílt állandó kiállítása a Czóbel Múzeumban.

A helyi alkotók és együttesek mellett hagyományosan a hazai művészeti élet egy-egy kiemelkedő egyénisége, illetve társulata is szerepel a programsorozatban. Idén a város vendége lesz Bogányi Gergely, Lajkó Félix, Hobó és a Quimby együttes. Tasnádi István Fédra Fitnessét különleges helyszínen: a Rákóczi Gimnázium tornatermében mutatják be.

Részletes program:

 • Március 19. péntek, 10 óra, Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
  KÖKÖJSZI ÉS BOBOJSZA – bábjáték
  A kecskeméti Ciróka Bábszínház előadása
  Nehéz megérteni a körülöttünk élő világot, hát még ha kisgyerekként kell járnunk-kelnünk benne. Andrisnak azonban szerencséje van, mert születése pillanatától kezdve vele van Kököjszi és Bobojsza! A két törpe rögtön ott terem, ha fél, vagy ha nem ért valamit és mindent elmagyaráz. Sőt, kis hajójukon el is viszik Andrist a Mumusok gyűlésére, az Emlékezés országába és az Időkirályhoz, hogy mindent megtapasztalhasson és megértsen.
  Belépőjegy: 600 Ft
 • Március 19. péntek, 19 óra, Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
  QUIMBY-TEÁTRUM
  A Quimby-Teátrum egy speciális este a zenekarral, dramaturgiailag felépített két felvonásos, zenés előadás. A darab gerincét Quimby dalok alkotják, megspékelve groteszk jelenetekkel, helyzetkomikummal, stand up comedy-vel, történet meséléssel, színházi elemekkel, füzérszerűen szerkesztve egésszé. Ehhez párosul egy különleges audio-vizuális megjelenés díszlettel, projektoros vetítéssel, speciális fény- és hangtechnikával.
  Mennyei csilingelésektől a hétköznapok dalain át a pokoli zörejekig…
  Belépőjegy: 3000 Ft
 • Március 20. szombat, 10 óra, P’Art Mozi (Duna-korzó 18)
  BÁBSZINHÁZ KAKAÓVAL - A TALIZMÁN
  Az Eszme Bábtársulat előadása
  Történet Hordó Henrikről, Bohémia uralkodójáról, aki nem akar király lenni, ezért egy másik országba költözik, mint ezermester. Mesénkben minden bonyodalom ebből származik…
  Belépőjegy: 800 Ft, 3 főre 2000 Ft
 • Március 20. szombat, 19 óra, Városház díszterme (Városház tér 1-3.)
  TUDOD, HOGY NINCS BOCSÁNAT...
  JÓZSEF ATTILA VERSEIT ELŐADJA HOBO
  Az előadásnak az a célja, hogy bevonja és továbbgondolkodásra késztesse a nézőt – írja Hobo, akit régóta foglalkoztat József Attila költészete - már első koncertjein is előadta a költő megzenésített verseit. Verseit úgy olvasom, mint a szent könyveket és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva - mondja a művész, aki nagyon fontosnak tartja, hogy az előadást és József Attila költészetét minél több emberhez juttassa el.
  Az előadás a költő 100. születésnapja alkalmából, a tiszteletére rendezett "József Attila év" keretében jött létre, 2005-ben mutatta be az Új Színház.
  Belépőjegy: 2000 Ft
 • Március 21. vasárnap, 16 óra, P’Art Mozi (Duna-korzó 18.)
  LIN-CSI VÁNDORLÁSAI – ZENÉS IRODALMI BESZÉLGETÉS SÁRI LÁSZLÓVAL
  Közreműködik: Erdélyi Lili Ada és Mohai Gábor előadóművészek, Neichl Norbert (szaxofon és fuvola)
  Sári László orientalista, a Magyar Rádió Művészeti Főszerkesztőségének munkatársa. Népszerűvé lett irodalmi és kultúrtörténeti műsorsorozataival és az általa fordított, gondozott kötetekkel. Többek között a Dalai Láma magyarul is megjelent könyveivel és Lin-csi elmélkedéseinek gyűjteményeivel, amelynek fordításai Bécsben és Prágában is a könyvpiaci 10-es toplistán szerepeltek, és felolvasó színházi közönségtalálkozói komoly nemzetközi közönségsikerrel járják a világot.
  E műsorban a hazai közönség is találkozhat e különlegesen léleksimogató, bölcs életszemlélet képviselőjével és közreadójával, Sári Lászlóval és előadóművész partnereivel.
  Belépőjegy: 800 Ft
 • Március 21. vasárnap, 19 óra, Városháza díszterme (Városház tér 1-3.)
  BOGÁNYI GERGELY ZONGORAESTJE
  Bogányi Gergely 1974-ben született, Vácott. Négyéves korában kezdett zongorázni, hatéves korában különdíjasa volt a nyíregyházi Országos Zongoraversenynek, amelyet kilencévesen meg is nyert. A Zeneakadémia elvégzése után Egyesült Államokbeli Indiana Egyetemen, majd a helsinki Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait.
  Bogányi Gergely muzsikus szülők és zenész testvérek körében nőtt fel, számos verseny győztese, díjazottja. Legkiemelkedőbb sikerét 1996-ban aratta, amikor a világ egyik legrangosabb versenye, a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese lett. 1999-ben fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert a kuhmoi nemzetközi trióversenyen, Finnországban. 2000-től a Magyar Köztársaság Liszt-díjas zongoraművésze, 2004-ben Kossuth-díjat kapott.
  Műsor:
  Chopin: Variations Brillantes op. 12
  Chopin: 2 Nocturne op. 37 nr 1, 2
  Chopin: 3 Mazurka op. 50
  Chopin: 3 Mazurka op. 56
  Chopin: Bolero op. 19
  --- --- --- --- ---
  Liszt: 15. Magyar Rapszódia
  Bartók: Szonáta
  Mozart - Liszt: Don Juan parafrázis
  Belépőjegy: 2500 Ft
 • Március 26. péntek, 19 óra, P’Art Mozi (Duna-korzó 18.)
  EGY CSÉSZE TEA KUKORELLY ENDRE ÍRÓVAL
  TündérVölgy, avagy az emberi szív rejtelmeiről – egy könyv utóélete
  Háziasszony : Berényi Marianna újságíró
  Előtte 18 órától filmvetítés Kukorelly Endre ajánlásával:
  Berlin, egy nagyváros szimfóniája
  Fekete-fehér, szöveg nélküli, német dokumentumfilm, 55 perc, 1927
  Rendező: Walter Ruttmann
  Belépőjegy: 400 Ft (filmmel együtt)
 • Március 26. péntek, 19 óra, Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
  LAJKÓ FÉLIX: A BOKORBÓL
  Lemezbemutató koncert
  Lajkó Félix – hegedű
  Brasnyó Antal – brácsa
  Félix hosszú-hosszú ideje érleli, gyúrja, dolgozza utazását a zenében, lelkének kinyilatkoztatását hegedűn és citerán. Legutoljára megjelent lemeze óta társa ezen az úton a brácsás Brasnyó Antal, aki nem csak kísérője, de őszinte barátja, munkatársa is. Napi 3-4-5 óra gyakorlás, menetelés, bolondozás - muzsikálás viszi őket előre, teszi egyre teljesebbé kalandozásukat. A lemez egy erdei barangolás zenei lenyomata. Tavaly nyáron, a palicsi fák között került rögzítésre. Nyugalmat, természet közeli zenei gondolatokat ébresztő légkörben megfogalmazott dallamokat hallhatunk a legújabb korongon.
  A számok címei magukért beszélnek: Az úton (a palicsi erdő útjainak egyikén felvett szám), Az autóban (kihasználva az autó „akusztikáját”, ahol rögzítették), A gödörből (egy gödör helyettesítette a stúdiót), Este (az esti hangok is aktív részesei a felvételnek), Esett az eső (nyári hangulatkép esővel), A bokorból (címadó dal egy palicsi bokorban született!). Lajkó Félix koncertjein a zene kiegészül a pillanat sugallta élménnyel, a hely, a közönség nyújtotta inspirációval, és improvizációval, így válik egy teljesen új egésszé.
  Belépőjegy: 3000 Ft
 • Március 27. szombat, 11-13 óráig, Fő tér (rossz idő esetén: PMK színházterme)
  TÖRTÉNELMI KOSZTÜMÖS FELVONULÁS
  Szentendre 1000 éves történelmének felidézése kosztümös jelenetek előadásával
  Közreműködnek: szentendrei óvodások és iskolások
  Narrátor: Fehér Júlia és Kertész József
 • Március 27. szombat, 18 óra és 21 óra, Rákóczi iskola tornaterme (Rákóczi F. u. 6.)
  TASNÁDI ISTVÁN: FÉDRA FITNESS
  Az ALKA T és a KOMA társulat előadása
  Játsszák: Bánki Gergely, Csákányi Eszter, Jaskó Bálint, Jelinek Erzsébet, Katona László, Lass Bea
  Scherer Péter, Zrinyi Gál Vince
  Díszlet-jelmez: Vereczkei Rita
  Zene: Szemenyei János
  Dramaturg: Veress Anna
  Produkciós vezető: Gyulay Eszter
  Rendező: Tasnádi István
  Tasnádi István Fédra Fitnesse, bár határozottan mai mű, nem „teszi át” egyszerűen a 21.századba a királynő tragikus szerelmének történetét, hanem úgy jeleníti meg az ősi legendát mai élettörténetként, hogy egyben hangsúlyozottan össze is köti mítikus gyökereivel: a klasszikus formák és a kortárs nyelv, az archetipikus emberi viszonyok és a mából ismerős figurák, az antik színház megoldásai és a „posztdramatikus” színházi eszközök együttes alkalmazásából, kölcsönhatásaiból és összeütköztetéséből keletkező szöveg kettős fénytörésben mutatja tárgyát, egyszerre nyújtva belátást és rálátást, egyidejűleg ábrázolva a mítoszt, és mai viszonyulásunkat hozzá.
  Alkotótársai ebben a munkában a magyar színházi élet kiváló képviselői lesznek: a címszerepet Csákányi Eszter játssza, a társulatot a volt Krétakör nemzetközi hírnevű művészeiből álló ALKA.T (alkalmi társulat) és a kortárs magyar darabok bemutatására szövetkezett KoMa tehetséges fiatal színészei alkotják.
  A Fédra Fitness helyszíne is különleges: korunk bálványimádó fiatalság-szépség-egészség kultuszának jellegzetes high-tech környezetében, egy fitness teremben játszódik az előadás.
  Megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott!!
  Belépőjegy: 2500 Ft
 • Március 28. vasárnap, 18 óra, Református templom (Rákóczi F. u. 14.)
  VIRÁGVASÁRNAPI HANGVERSENY
  Szentendrei Kamarazenekar és a Musica Beata kórus koncertje
  Közreműködik:
  Tatai Nóra – szoprán
  Ruszó Alexandra – alt
  Nagy Anna Ágnes – gordonka
  Vezényel: Bokorné Forró Ágnes , Wolfné Kovács Zsuzsa, Fenyő Gábor
  Program:
  A. Vivaldi: h-moll sinfonia (A szent sírnál)
  A. Vivaldi: Gordonkaverseny
  G.B. Pergolesi: Stabat Mater – részletek
  Rosselli: Adoramus te
  Schubert: Salve Regina
  Mozart: Ave verum corpus
  Mozart: Laudate Dominum
  J.S. Bach: Máté passió – Korál „Wer hat dich so geschlagen”
  Belépőjegy: 800 Ft

Kiállítások:

 • Március 27. szombat
  SZENTENDRE ART + TAVASZ 2010
  Négy kiállítás egy napon, egy sétával az óvárosban.
  MűvészetMalom, 17 óra: Csíkszentmihályi Róbert életmű kiállítása – megnyitó
  Régi Művésztelepi Galéria , 18 óra: Szögart plain-air a Csongrádi művésztelepen - finisszázs
  Café Rodin Galéria, 19 óra: Kitekintés - Ernst Oldenburg – megnyitó
  Erdész Galéria, 20 óra: Párizs – Budapest – Szentendre — megnyitó
  Március 27. szombat, 17 óra, MűvészetMalom (Bogdányi u. 32. )
  CSÍKSZENTMIHÁLYI RÓBERT ÉLETMŰ KIÁLLÍTÁSA
  Megtekinthető: május 30-ig, hétfő kivételével, naponta 10-18 óráig
  A kiállítást megnyitja: Szakolczay Lajos
  Csíkszentmihályi Róbert (szobrász, éremművész) - akinek köztéri alkotásai megtalálhatók idehaza és külföldön, műveit nemzetközi és itthoni közgyűjtemények őrzik - 2010-ben hetven éves. Ebből az alkalomból nyílik meg a MűvészetMalomban az 1964 óta Szentendrén élő és alkotó Kiváló és Érdemes művész visszatekintő életmű kiállítása.
  Az alkotó a plasztika minden ágában kiemelkedő életművet hozott létre, a kiállítás bemutatja nagyméretű kő-, bronz- és faszobrait, kisplasztikáit - köztük a különleges Bestiárium sorozatot - és a kortárs éremművészet legjavához tartotó több száz érméből mintegy 140-et.
 • Március 27. szombat, 18 óra, Régi Művészetelepi Galéria (Bogdányi u. 50.)
  SZÖGART PLEIN AIR A CSONGRÁDI MŰVÉSZTELEPEN
  A ”Szentendre vendégei a magyarországi művésztelepek” sorozat keretében megrendezett kiállítás finisszázsa.
 • Március 27. szombat, 19 óra, Café Rodin Galéria (Ady Endre u. 6.)
  „KITEKINTÉS” - ERNST OLDENBURG
  A kiállítást megnyitja Feledy Balázs művészettörténész.
  Ernst Oldenburg (1914-1992) a II. világháború utáni német festészetben a német expresszionizmustól a 90-es évek művészetéig terjedő időszak egyik neves képviselője.
  Megtekinthető: április 25-ig.
 • Március 27. szombat, 20 óra, Erdész Galéria (Bercsényi u. 4.)
  PáRIZS – BUDAPEST – SZENTENDRE
  Párizs mágnesként vonzotta a magyar művészeket Szentendréről és Budapestről is. Kiállításunk válogatás azoknak a művészeknek a munkáiból, akik mindhárom városhoz kötődtek.
  Megtekinthető: április 25-ig.
 • Március 5. - április 18. Szentendrei Képtár (Szentendre, Fő tér 6. )
  11 ÉV - VÁLOGATÁS A PMMI – FERENCZY MÚZEUMÁNAK ÚJ SZERZEMÉNYEIBŐL
  Nyitva: szerdától vasárnapig 14:00 – 18:00 óráig
  Kapcsolódó program:
  Március 26-án, pénteken 16 órától:
  MAZÁNYI JUDIT PhD művészettörténész tart díjtalan tárlatvezetést
 • 2010. március 12-től, Kmetty Múzeum (Fő tér)
  ISMÉT MEGNYÍLT A KMETTY MÚZEUM ÚJRARENDEZETT ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSA
  Nyitva: szerdától vasárnapig 14:00 – 18:00 óráig
 • ILOSVAI VARGA ISTVÁN ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSA
  Megnyílt a Czóbel Múzeum kiállítótermében (Szentendre, Templom tér 1).
  Nyitva: szerdától vasárnapig 10:00 – 18:00 óráig

Hirdetés