2018. február 23. - péntek

Hovatovább

Kinyomtatom...
Helyszín: 
2B Galéria
Időpont: 
2010. április 7 - 2010. április 30

Fiatal magyar és lipcsei képzőművészek kiállítása nyílik április 7-én a 2B Galériában. A kiállítást szerdán 18 órakor Rajk László és Sebastian M. Kretzschmar nyitja meg.

Kiállító művészek: Rasmus Eulenberger, Philipp Hoch, Marie-Eve Levasseur, Pettendi Szabó Péter, René van Raemdonck, Pascal Renger, Szentesi Csaba, Ulbert Ádám

Pettendi Szabó Péter az első Moholy-Nagy László fotóművészeti ösztöndíj nyerteseként két hónapot töltött Berlinben 2009 nyarán. Témája a fal leomlásának 20 éves évfordulója volt.
Két Ütem (Berlin 1989-2009) c. projektjének részeként jöttek létre itt kiállított ill. vetített munkái.
Munkájának kiindulópontjai: "Az egyik, az általam 1989. júliusában készített képsor, képes útinapló. 19 évesen, három akkori osztálytársammal, sokakhoz hasonlóan, autóval elutaztunk NDK-ba, a tengerpartra. A teljes utunkat dokumentáltam, így sok képet készítettem Kelet- és Nyugat-Berlinben is, pár hónappal a Berlini Fal lerombolása, a német egység újraszületése előtt. A másik, egy szimbólum, melynek jelentésváltozása jellemzi a 20 év alatt történteket. A Trabant személyautó, a keleti blokk népautója, az akkori szabadság-szimbólum, két évtized alatt átalakult a különbözőség, a hagyomány, a nosztalgia, a hobbi jelképévé."
2009. május 24. és augusztus 3. között fényképezőgéppel dokumentálta a Budapest-Berlin-Budapest úton történteket.

Ulbert Ádám (1984) videóművész esztétikát és filmelméletet tanult az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd az amszterdami Gerrit Rietveld Academie növendéke volt, most végez a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen.
„Romantika” c. videómunkájában a projekt keretén belül „A nagyszüleim, a németek és a Balaton” alcímmel a nagyszülei látószögén keresztül közelít a Kelet-Nyugat viszonyhoz Európában. Rajtuk keresztül próbálja megmutatni a múltbeli tárgyi környezet, a természeti háttér és a Balaton története közötti összefüggéseket. Ezt a kapcsolatot nagyon organikusnak és szomorúnak érzi, utólag rájött, hogy ebbe erősen belejátszanak saját gyerekkori emlékei is.

Szentesi Csaba (1977) képzőművész, a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagja, „Balatoni diszkók” sorozatában olyan helyekről készült festmények szerepelnek, mint az Ibolya Disco, Révfülöp, a Szkíta Disco Bár, Balatonmáriafürdő, a Miami Disco, Balatonfenyves, a Helka Music Club, Balatonfüred, a Flört The Club, Siófok és a T-Boy Dance Club, Siófok.

A kiállítás anyaga 2010. február 27. és március 21. között a lipcsei Kunstraum D21 galériában szerepelt, ahol magyar részről Krasznahorkai Kata kurátor mutatta be.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.