Hovatovább

Helyszín: 
Időpont: 
2010. április 7. 0:00 - szerda - 2010. április 30. 0:00 - péntek

Fiatal magyar és lipcsei képzőművészek kiállítása nyílik április 7-én a 2B Galériában. A kiállítást szerdán 18 órakor Rajk László és Sebastian M. Kretzschmar nyitja meg.

Kiállító művészek: Rasmus Eulenberger, Philipp Hoch, Marie-Eve Levasseur, Pettendi Szabó Péter, René van Raemdonck, Pascal Renger, Szentesi Csaba, Ulbert Ádám

Pettendi Szabó Péter az első Moholy-Nagy László fotóművészeti ösztöndíj nyerteseként két hónapot töltött Berlinben 2009 nyarán. Témája a fal leomlásának 20 éves évfordulója volt.
Két Ütem (Berlin 1989-2009) c. projektjének részeként jöttek létre itt kiállított ill. vetített munkái.
Munkájának kiindulópontjai: "Az egyik, az általam 1989. júliusában készített képsor, képes útinapló. 19 évesen, három akkori osztálytársammal, sokakhoz hasonlóan, autóval elutaztunk NDK-ba, a tengerpartra. A teljes utunkat dokumentáltam, így sok képet készítettem Kelet- és Nyugat-Berlinben is, pár hónappal a Berlini Fal lerombolása, a német egység újraszületése előtt. A másik, egy szimbólum, melynek jelentésváltozása jellemzi a 20 év alatt történteket. A Trabant személyautó, a keleti blokk népautója, az akkori szabadság-szimbólum, két évtized alatt átalakult a különbözőség, a hagyomány, a nosztalgia, a hobbi jelképévé."
2009. május 24. és augusztus 3. között fényképezőgéppel dokumentálta a Budapest-Berlin-Budapest úton történteket.

Ulbert Ádám (1984) videóművész esztétikát és filmelméletet tanult az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd az amszterdami Gerrit Rietveld Academie növendéke volt, most végez a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen.
„Romantika” c. videómunkájában a projekt keretén belül „A nagyszüleim, a németek és a Balaton” alcímmel a nagyszülei látószögén keresztül közelít a Kelet-Nyugat viszonyhoz Európában. Rajtuk keresztül próbálja megmutatni a múltbeli tárgyi környezet, a természeti háttér és a Balaton története közötti összefüggéseket. Ezt a kapcsolatot nagyon organikusnak és szomorúnak érzi, utólag rájött, hogy ebbe erősen belejátszanak saját gyerekkori emlékei is.

Szentesi Csaba (1977) képzőművész, a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagja, „Balatoni diszkók” sorozatában olyan helyekről készült festmények szerepelnek, mint az Ibolya Disco, Révfülöp, a Szkíta Disco Bár, Balatonmáriafürdő, a Miami Disco, Balatonfenyves, a Helka Music Club, Balatonfüred, a Flört The Club, Siófok és a T-Boy Dance Club, Siófok.

A kiállítás anyaga 2010. február 27. és március 21. között a lipcsei Kunstraum D21 galériában szerepelt, ahol magyar részről Krasznahorkai Kata kurátor mutatta be.

Hirdetés