2018. november 18. - vasárnap

Költészet napi programok a kultúra fővárosában

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. április 11

Április 11-e József Attila születésnapja, a halála után ünnepeltté vált zseniális költő életútját kisgyermekkora óta váratlan veszteségek, lelki traumák, különös fordulatok szegélyezték. Egyéni szenvedéseiből egyetemes érvényű költészetet teremtett, évtizedek óta az ő tiszteletére ünnepeljük április 11-én a Költészet Napját.

Április 11-én 10 órától a pécsi Szivárvány Gyermekházban P.I.Sz.T. / Költészet Napi Szavalóversenyt rendez a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat Szerkesztősége, a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kultúrá-Ért Kulturális Értékközvetítő Alapítvány, az Apolló Kulturális Egyesület és a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola közösen középiskolás diákoknak.

A Jelenkor Alapítvány a Művészetek és Irodalom Házával együttműködésben – a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében – Sólyom Katalin Jászai Mari-díjas színművész ötletét felkarolva hozta létre azt a civil programsorozatot, amelynek célja a legszebb, legnépszerűbb „pécsi vers” kiválasztása mind az irodalmár szakma, mind a pécsi polgárok bevonásával.

Egy háromfős szakmai kuratórium (Jankovits László, Nagy Imre, Ágoston Zoltán) kiválasztott 100 emblematikus, pécsi kötődésű költeményt Janus Pannoniustól napjainkig. A költemények valódi zsűrije azonban a pécsi lakosság. Minden érdeklődő polgár április 5-ig szavazhatott az Interneten, személyesen vagy postai úton a 100 közzétett alkotás közül a neki leginkább tetsző versekre. Az így kiválasztott legszebb költeményeket a Költészet Napja programsorozathoz kapcsolódva április 12-én 19 órától adja elő Dunai Tamás, Kézdy György, Kiss Mari és Sólyom Katalin egy gálaműsor keretében az Művészetek és Irodalom Házában. A projekt címadója és egyben fővédnöke Bertók László Kossuth-díjas költő.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Időpont: 
2018. december 1 - 2018. december 2
Mikulásvonat a gyermekvasúton

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös énekléssel, játékokkal várják a kicsiket, akik személyesen találkozhatnak a Mikulással, aki kis csomaggal ajándékoz meg minden gyereket.

plakát

Idén 16. alkalommal jelentkezik az évről évre egyre népszerűbb MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál.