Költészet napi programok a kultúra fővárosában

Időpont: 
2010. április 11. 0:00 - vasárnap

Április 11-e József Attila születésnapja, a halála után ünnepeltté vált zseniális költő életútját kisgyermekkora óta váratlan veszteségek, lelki traumák, különös fordulatok szegélyezték. Egyéni szenvedéseiből egyetemes érvényű költészetet teremtett, évtizedek óta az ő tiszteletére ünnepeljük április 11-én a Költészet Napját.

Április 11-én 10 órától a pécsi Szivárvány Gyermekházban P.I.Sz.T. / Költészet Napi Szavalóversenyt rendez a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat Szerkesztősége, a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kultúrá-Ért Kulturális Értékközvetítő Alapítvány, az Apolló Kulturális Egyesület és a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola közösen középiskolás diákoknak.

A Jelenkor Alapítvány a Művészetek és Irodalom Házával együttműködésben – a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében – Sólyom Katalin Jászai Mari-díjas színművész ötletét felkarolva hozta létre azt a civil programsorozatot, amelynek célja a legszebb, legnépszerűbb „pécsi vers” kiválasztása mind az irodalmár szakma, mind a pécsi polgárok bevonásával.

Egy háromfős szakmai kuratórium (Jankovits László, Nagy Imre, Ágoston Zoltán) kiválasztott 100 emblematikus, pécsi kötődésű költeményt Janus Pannoniustól napjainkig. A költemények valódi zsűrije azonban a pécsi lakosság. Minden érdeklődő polgár április 5-ig szavazhatott az Interneten, személyesen vagy postai úton a 100 közzétett alkotás közül a neki leginkább tetsző versekre. Az így kiválasztott legszebb költeményeket a Költészet Napja programsorozathoz kapcsolódva április 12-én 19 órától adja elő Dunai Tamás, Kézdy György, Kiss Mari és Sólyom Katalin egy gálaműsor keretében az Művészetek és Irodalom Házában. A projekt címadója és egyben fővédnöke Bertók László Kossuth-díjas költő.

Hirdetés