2017. december 12. - kedd

Ravennai antik mozaikgyűjtemény Pécsett

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. április 10 - 2010. május 10
Ravennai mozaik: Júdás csókja

Egy több európai várost és fővárost érintő kiállítássorozat részeként, idén április 10. és május 10. között Pécs látja vendégül a ravennai antik mozaikok másolatának gyűjteményét a Dóm Múzeumban és a Cella Septichora Látogatóközpontban.

Ravenna volt a Nyugat legfontosabb politikai és kulturális központja a latin világ hanyatlásának évszázadaiban; a Nyugat-római birodalom, a gót királyság, végül a bizánci birodalom fővárosa. Ez az időszak olyan remekművekkel gazdagította Ravennát, mint a Galla Placidia vagy az Ortodox keresztelőkápolna ókeresztény mozaikjai, illetve a Szent Apollinaris új templomában, az Ariánusok keresztelőkápolnájában és az Érseki kápolnában található Theodor-kori mozaikok. Ravenna gazdagságához a bizánci mozaikok is hozzájárultak a Szent Vitalis-templom és a Szent Apollinaris in Classe -templom arany dekorációin látható ragyogó mozaikokkal. E kulturális látnivalók, Nagy Theodorik mauzóleumával egyetemben, az Unesco Világörökség részeit képezik. A világ egyetlen városa sem őriz művészeti szempontból ilyen kimagaslóan gazdag, a keresztény ikonológia számára ilyen fontossággal bíró művészettörténeti jelentőségű mozaikokat.

Ravennai mozaik: Júdás csókjaRavennai mozaik: Júdás csókja

Ezen értékek birtokában, az ’50-es évek elején létrehoztak egy több mint hatvan, az eredetihez hű mozaikmásolatból álló gyűjteményt - az egész világon népszerűsítve ezzel Ravenna felbecsülhetetlen értékeit. A munkálatokat a Szépművészeti Akadémia Mozaik csoportja, az antik művészet hűséges őrzői végezték, akik egy nagyon összetett és szigorú módszer alkalmazásával az eredeti művekkel megegyező másolatot készítettek.

E valódi mesterműveknek számító másolatok, melyeket 1951-től kezdve Európa-szerte kiállítottak, széles körben nagy sikert arattak. Sikerük nem véletlen, hiszen a mozaikmesterség kézzelfogható példájaként szolgálnak, megtekintésük az egyetlen lehetőség arra, hogy megcsodálhassuk a mozaikok egyes részleteit, melyeket lehetetlenség lenne látni az eredeti művek esetében.

A lehetőség, hogy ezt a gyűjteményt Pécsen állítsák ki Ravenna Provincia kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere révén valósult meg Pécs és a boszniai Tuzla testvérvárosi kapcsolatának keretében. A két város közötti hasonlóság sokoldalú: ahogy Ravenna, Pécs is büszkélkedhet ókeresztény emlékekkel, például az Unesco által a Világörökség helyszínei közé választott Cella Septichora Látogatóközponttal, mely egy közös múlt dicsőségének tanúbizonysága, s amely egyben hozzásegítette a magyar várost a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez, melyre Ravenna is pályázik a 2019-es évre.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is.

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

borító

Kozma Rita első kötete, mely nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedülálló.