8. Antik és Modern Művészeti Fesztivál

Időpont: 
2010. április 24. 14:00 - 22:00 - szombat

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az egyre nagyobb ismertségnek örvendő Falk Art Fórum, az V. kerületi Falk Miksa utca és környékének egésznapos fesztiválja.

A belépés az autóknak szigorúan tilos, a művészetek kedvelőinek azonban annál inkább javallott. 2010. április 24-én, szombaton idén először változik a Falk Miksa utca egy egész napra sétálóutcává, hogy az ott, illetve a környékén található galériák, aukciósházak és antikvitások tucatnyi kiállítással és programmal kápráztassák el az immár több ezer főt számláló látogatósereget. A Falk Art Fórum a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának kiemelt támogatásával kerül megrendezésre.

Április 24-én a Falk Art Fórumon immár nyolcadik alkalommal tárják szélesre kapuikat a Falk Miksa utca üzletei és galériái, melyek – ugyanúgy, mint eddig – számos kiállítással és programmal várják a közönséget egész nap. Különböző vallások művészi értékű relikviáiból rendez kiállítást a Moró Antik, „Falfelszabadító festmény kiárusítást" tart a Rocaille Galéria, a Magyar-Francia Galéria pedig a bővülő profilját jelző tárlatát, a huszadik századi modern magyar festők nőábrázolásait helyezi a középpontba. Érdemes ellátogatni a Joan és a Násfa galériákba is, ahol fiatal ékszertervezők egyedi alkotásait vonultatják fel. A nemrég megnyílt Hervé Gallery Celeb-Ritty elnevezésű tárlata meghökkentő képeivel tart görbe tükröt a közönség elé, míg a Goldbach Galéria Krizsán Zoltán festőművész üvegre felvitt festményeit mutatja be, mely megnyitó alkalmából felesége, a budapesti Operaház és a bécsi Staatsoper tagja, az operaénekesnő Keszei Bori lép fel.

A Haas Galéria folytatja a modern klasszikusokat bemutató sorozatát, ezzel egy időben pedig kis kamaratárlattal is megemlékezik Bene Géza születésének 110., halálának 50. évfordulójáról. Kelemen Károly művészete különleges színfolt a kortárs magyar képzőművészetben – az ő műveiből a MemoArt rendez kiállítást. A kortárs festészet kedvelőinek szól a Stoll'Art Galéria tárlata, a Makacs Mosoly, amely Győri Mártonnak az elmúlt években festett képeit mutatja be. A MissionArt, Régen és ma című izgalmas tárlata a szentendrei avantgarde meghatározó alakjainak, efZámbó Istvánnak, Wahorn Andrásnak, Bukta Imrének és feLugossy Lászlónak korai és mai műveit teszi egymás mellé. A Prestige Galéria Fajó János festőművész sokszorosított grafikáit új megközelítésben mutatja be, míg a Melange Galéria Paál Valéria Eszter képeit állítja ki a FAF-on, az Anni Domini galériában pedig Kakasy Kinga porcelánművész alkotásaival ismerkedhetünk meg.

A Wladis Galéria BILIkultúra névvel frivol témát választott ezúttal, az éjjeli edényt, vagy népszerű nevén a bilit, mely a mindennapi élet kísérő kelléke volt egykoron.

A hagyományokhoz hűen a nyolcadik FAF-on sem marad el a Konrád Miklós által tartott tárlatvezetés a bútorstílusokról: a BÁV Aukciósház a kőrúti műtárgy- és régiségboltjában egy előadás keretében ismerteti meg az érdeklődőkkel a bútorrestaurálás titkait, technikáit, szerszámait és eljárásait. Mezősi Eszter pedig ezúttal a Falk Miksa utca néhány érdekes épületét mutatja be az építészet rajongóinak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, Turok Margit pedig előadást tart a Nagyházi Galériában a műtárgykiviteli engedélyezés közelmúltban életbe lépett módosításáról.

Bár a Falk Miksa utca elsősorban a képzőművészetek territóriuma, a FAF nem képzelhető el koncertek, zenei programok nélkül. A mostani fesztiválon a hangsúly a komolyzenén lesz, s ezen belül is újszerű programmal találkozhat a közönség a járókelők közé vegyülő, dalra fakadó operaénekesek személyében. Négy fiatal operaénekes – Banai Sára, Szakács Ildikó, Labant Árpád Bence és Varga Donát – énekel majd meglepetés áriákat és duetteket a közönség között, vagy akár velük együtt. A FAF vendége lesz Isis Gáll, tíz éves belga-magyar hársfaművész-zeneszerző kislány is, aki várhatóan ámulatba ejti majd a közönséget. Mindemellett a fő támogató Concorde Csoport színpadán és néhány résztvevő galéria szervezésében többféle zenei stílus is megjelenik, így a többi között fellép a Váczi Eszter Quartett, a szintén jazzt játszó Aranyásók, de a segítséggel élő, tehetséges fiatalokból álló Nem adom fel! zenekar is.

Ahogy Tar Judit, a Falk Art Fórum egyik ötletgazdája és szervezője elmondta: „Ez már a nyolcadik alkalom, hogy megnyílik a Falk Miksa utca, de még mindig ugyanolyan izgalommal töltenek el az előkészületek. Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy már a kezdetektől mellénk állt Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója, akinek köszönhetően ma már a teljes Concorde Csoport támogat minket. A segítségük nemcsak a programok megvalósulása miatt lényeges, hanem azért is, mert bizalmuk a szervezés során minket is megerősít abban a hitünkben, hogy fontos, amit a FAF képvisel”.

A Falk Art Fórumon az érdeklődők anyagi helyzetüktől függetlenül találhatnak számukra érdekes tárlatokat vagy koncerteket. A szervezők a családosokra is figyeltek: a Concorde Pontban idén először délután három órától hatig egészséges és segítséggel élő gyerekek játszhatnak szakképzett művészetpedagógusok segítségével, hogy már kisebb korukban is megtapasztalhassák az alkotás örömét.