I. Budapest Blues Legends Fesztivál: Alvin Lee

Helyszín: 
Időpont: 
2010. szeptember 25. 20:00 - szombat

Alvin Lee, a Ten Years After egykori szólógitárosa és alapítója 2010. szeptember 25-én Budapesten koncertezik az idén először megrendezésre kerülő Budapest Blues Legends fesztiválon.

A rock-blues gitározás ikonikus alakja utoljára 5 évvel ezelőtt járt hazánkban, idén a Petőfi Csarnokban égeti ki a színpadot!

A hatvanas-hetvenes évek egyik legizgalmasabb gitáros egyénisége Alvin Lee, a legendás Ten Years After együttes szólógitárosa. A Jimi Hendrix, Eric Clapton, Peter Green, Rory Gallagher és mások által fémjelzett nagy gitáros-nemzedékének eredeti és kitűnő képviselője

Az I. Budapest Blues Legends fesztivál célja olyan világsztárok bemutatása, akik a zene univerzumának legjobbjaiként évtizedek óta minőséggel közvetítik a muzsikát! 2010-ben a lánglelkű gitár virtuóz Alvin Lee a legjobbakra jellemző tulajdonságokkal felvértezve nyitja meg a hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő eseményt.

Az est folyamán két magyar zenekar kapja meg a lehetőséget, hogy a világsztárral lépjen színpadra.

Egy feltörekvő, a progresszív rock-blues rajongói körében már jól ismert első lemezes zenekar, a Bőrgyári Capriccio vezeti fel a rendezvényt. A hazai és európai fesztiválok sztárzenekara, Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers pedig a rá jellemző örömzenével pörgeti fel a hangulatot Alvin Lee előtt.

Alvin Lee
Alvin Lee Nottinghamben született 1944. december 19-én. A zene szeretete otthon, szűkebb környezetében ragadt rá. Példaképe az a Charlie Christian volt, aki Benny Goodman együttesében gitározott.
15 évesen alapította első zenekarát, mely már magában hordozta a későbbi Ten Years After gyökereit. A Jaybirds zenekar hamar népszerű lett, de a valódi áttörését az 1966-os év hozta el, mikor az együttes áttette székhelyét Londonba és nevét Ten Years After-re változtatta. A zenekart 1968-ban hívták meg első amerikai turnéjára, melyen a közönség hamar Alvin lélekteli tüzes gitárjátéka és a zenekar különleges blues- swing -rock hangzásból kevert világának hatása alá került. A hatalmas sikert követően az együttes 7 év alatt 28 turnét tett az Egyesült Államokban, melyre korábban nem volt példa a brit zenekarok körében. Nagy esztendő volt Alvin és bandája életében az 1969-es, amikor a woodstocki fesztiválon Lee fergeteges gitárjátékával hatalmas sikert aratott. A világsiker ekkor már elkerülhetetlen volt. A TYA hatalmas sikerrel futott és 10 albumot jelentetett meg, melynek gyöngyszemeknek számító saját dalait többnyire Alvin Lee szerezte.
1973-ra, több mint 10 év után Alvin Lee úgy érezte, hogy a zenekar kialakult stílusa korlátozza őt, így elindította szóló pályafutását. Az amerikai gospel énekessel Mylon LeFevre-vel és számos rocklegendával, mint George Harrison, Steve Winwood, Ron Wood and Mick Fleetwood közösen vette fel az On The Road To Freedom című albumát, mely vezetővé vált a country rock műfajban. Később tovább kalandozva a blues és rock kimeríthetetlen világában rhythm & blues, és rock and roll hangzással színesítette tovább virutóz gitárstílusát. Az Alvin Lee & Co formációval, később a Ten Years Later nevű triójával búcsúzott a hetvenes évektől, akkora már összesen 4 szóló lemezzel és számos nagysikerű Egyesült Államok-beli és európai turnéval a háta mögött.
Újabb irányt a 80-as évek hoztak Lee pályáján: 2 új albuma jelent meg Steve Gould-val a Rarebirdből, valamint egy turnét, melyen a Rolling Stones-ból ismert Mick Taylor csatlakozott Lee zenekarához.
A következő 20 évben Lee főként szólóban járta Európát, ekkor jutott el először, majd a kilencvenes években, legutóbb pedig 2005-ben Magyarországra. Sok lemezt készített, teljes életműve több mint 20 albumot tartalmaz. Szóló albumain - a már említett nevek mellett - olyan hírességekkel közös felvételekkel, mint Jerry Lee Lewis, Jon Lord, Scotty Moore vagy D.J. Fontana. Gorge Harrisonnal közös dalát, a The Bluest Blues-t sokan a valaha rögzített legtökéletesebb blues nótaként tartják számon.
A mindig újító szellemben dolgozó Lee munkássága széles zenei spektrumot fed le, és minden dalát átitatja a blues és a rock and roll iránti rajongása. Több mint negyven év koncertezéssel és felvételeivel méltán érdemel előkelő helyet a zenei legendák között.

Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers
Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers neve számos közös fellépés és sikeres turné után mára már összeforrt, és fogalommá vált az európai blues életben! Szuggesztív előadásmód, felhőtlen jókedv és fergeteges muzsikálás jellemzi a zenekar telt házas koncertjeit. A Mississippi Grave Diggers, a tradicionális fekete ritmusok, a roma swing és bebup , a folk blues, és fiatalos groovok ötvözésével hamísítatlan jazz és világzenei fűszerezést ad a kortárs Blues világának. Ez teszi egyedivé a zenekar által megteremtett, kontinenseken átívelő, majd hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenéjét.
A zenekar frontemberét, Karen Carrollt, a „fekete boszorkát”az egyik leghitelesebb énekeseként tartják számon a nemzetközi kortárs blues életében. Olyan nevekkel említik együtt, mint Koko Taylor vagy Etta James.
A zenekar repertoárjában szereplő standard műsort nagy sikerű, saját szerzemények teszik színesebbé, melyekből különleges hangzásvilág bontakozik ki.
2008-ban és 2009-ben végigturnézták legnagyobb fesztiválokat: MUPA, Millenáris Park, Kaláka Fesztivál, Solymári Gospel fesztivál, Esztergomi művészeti hetek, Sziget fesztivál, Borfalu, Szentendrei nyitott Éjszakák stb. A 2008. és 2009. év végén a Bluespatika fesztivál házigazda zenekaraként léptek fel. A 2009-es év első turné időszakát egy nagyszabású európai koncertsorozattal indították németországi, cseh országi, szlovákiai és ausztriai helyszíneken! Első, élő felvételeket tartalmazó lemezük 2009. novemberében, a Gryllus Kiadó gondozásában jelent meg.

Bőrgyári Capriccio
A zenekar 2000-ben alakult a legendás újpesti bőrgyár területén. Eredetileg Klasszikus négyes felállásban interpretálták a 60-70-es évek kiemelkedő slágereit. Zarubay Bence ének mellett szájharmonikán és fuvolán színesíti a hangzást, Gazdag Viktor a Les-Paul gitárhang híve, Barabás Attila játszott basszusgitáron, Tóth "Diza" Dénes a háttérben a sokrétű dobos.
Kedvenceik a klasszikus blues mesterek, mint John Mayall, Peter Green mellett a keményebb hangzású Ten Years After, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Eric Clapton slágerek. Sikeres fellépőik különböző fesztiváloknak és motoros találkozóknak. Így például rendszeresen találkozhatunk velük a Sziget Fesztiválon, de játszottak már a Paksi Bluesfesztiválon és a nagysikerű Magyar Dal Napja fesztiválon is.
2010-ben jelent meg, Túlsó oldalon címmel első önálló szerzeményekből álló albumuk sok hazai blues híresség közreműködésével. Egy-egy szám erejéig hallhatjuk az albumon Török Ádámot, Tátrai Tibort, Póka Egont, Németh Károlyt és Oláh Andort is. Az új album új hangzást is hozott a zenekar életébe, így billentyűn rendszeresen Németh Károly játszik velük, Paróczai „Tacskó” Attila basszusgitáros pedig a Mini mellett most már a Bőrgyári Capriccionak is állandó tagja.

Hozzászólások (1)

 • anon
  rajongóóóóó (nem ellenőrzött)

  A Bőrgyári Capriccio zenekar, mint kitudódott, 10 év együtt zenélés után lecserélte régi énekesét és a zenekar egyik alapítóját, Zarubay Bencét. Az indokát még nem tudjuk, de feltehetőleg nem személyes, inkább szakmai okai voltak a menedzsment döntésének, lévén Zarubay Bence nem profi énekes, bár a zenekar 10 évvel ezelőtti alapítói közül, Gazdag Viktor mellett ő volt a másik ős-tag.
  Az Alvin Lee koncerten remélem halljuk még őt énekelni, herflizni, fuvolázni, bár az információ szerint ott lesz ugyan, de nem lép fel.
  Szerény véleményem szerint a Bőrgyári, Bence nélkül már nem Bőrgyári... A zenekar akkor érte el csúcspontját, amikor négyen, még Barabás Attilával a basszgitár mögött, a progresszív rock-blues irányába fordultak. A Rekettyés-beli lemezbemutató (Túlsó oldal) koncerten már kissé furcsa volt, hogy tele vannak sztárvendégekkel... Úgy látszik a túlsó oldal átvette a hatalmat és egy jó kis örömzenekart áldoztak fel megint a "nagy" öregek a látszatprofizmus oltárán...
  Szintén szerény véleményem szerint a fő-tagok, mint például most Zarubay Bence lecserélése, nem tesz jót a zenekar imidzsének, egyedül Gazdag Viktor képviseli már csak az ős zenekart. Ki tudja, őt mikor váltja fel egy másik gitáros. Ha pedig másik oldalról nézzük, nehogy úgy járjanak, mint Pataki és az EDDA... egy ember körül pörög a zenekar. Amit most nehéz eldönteni, hogy Török Ádám, vagy Gazdag Viktor az az egy ember...

  szept. 14, 2010

Hirdetés