2018. október 23. - kedd

Lila Downs (Mexikó)

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1700 Ft, 3100 Ft, 4800 Ft, 5900 Ft
Időpont: 
2010. május 18. 19:30 - 22:00
Lila Downs és zenekara

Május 18-án a Művészetek Palotájában lép fel a Frida című kultuszfilm Oscar, Golden Globe- és Grammy-díjjal kitüntetett zenéjének előadója, Lila Downs. Idei magyarországi fellépésen az igéző hangú énekesnő indián népzenék, jazz, rock és a hiphop különleges elegyével ejti ámulatba publikumát.

Az énekesnő elsősorban az azóta kultfilmmé vált ’Frida’ című alkotásnak köszönheti a világhírnevet. A 2002-es év jobbnál jobb filmzenékben bővelkedett, a kritikusok egybehangzó véleménye szerint mégis Frida Kahlo mexikói festőnő életét megörökítő filmé a legkülönlegesebb szerzemény. A mexikói tradicionális muzsikák világába elvezető filmzene, a három oktávnyi hangterjedelemmel megáldott Lila Downs által kel életre és ragadja magával a nézőt. Downs a filmben egy jelenet erejéig tangóénekesnőként is feltűnik a filmvásznon. A ’Frida’ zenéje varázslatos, különleges utazásra hívja a hallgatóját, egyszeri és megismételhetetlen hangulata megérdemelten hozott díjakat Elliot Goldenthal zeneszerzőnek.

Lila Downs és zenekaraLila Downs és zenekara

A különleges hangú művésznő egy amerikai professzor édesapa és egy mixték indián édesanya gyermekeként látta meg a napvilágot Mexikóban. Fiatalkorát Kaliforniában tölti, majd szülei válása után elköltözik családjától. Klasszikus ének-zenét és antropológiát kezd hallgatni az egyetemen, amit rövid időre megszakít, amíg a Grateful Dead zenekart kísérő hippi kommunához csatlakozik. 1991-ben az egyetem befejezése után visszatér Oaxacába, ahol édesanyja autóalkatrész üzletében dolgozik. Dalokat kezd írni és bárokban lép fel. Így ismerkedik meg férjével, az amerikai jazz-szaxofonos Paul Cohennel. 1997-től napjainkig hat albumot készítettek együtt, (La Sandunga, Tree of Life, Border, Una Sangre, La Cantina, Ojo de Culebra/Shake Away) a latin és indián népzenék, a jazz, a rock és a hiphop különleges elegyéből. Az ébenfekete hajú énekesnő a zenén keresztül fedezte fel önmagát, szülőhazáját, identitását és gyökereit. 2001-ben egy rendkívül provokatív albumot készített Border címmel, mely a határon elhunyt kivándorlókról, a lemészárolt indián falvakról, valamint a kizsákmányolt munkásnőkről szól. A dalszövegek között indián mítoszokat, mexikói költők verseit, és Woody Guthrie írásait is megtalálni. A kitűnő énekesnő az angol és a spanyol mellett indián nyelveken is énekel. Lila Downs egyik legfőbb előadóművészi erénye: hangjának sokszínűsége. Hol operaénekesi magasságokat ostromol, hol boszorkányszerű, rekedtes hangon énekel, hogy aztán egyik pillanatról a másikra fejhangra váltson.

Május 18-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a világzene kedvelői egyszerre lehetnek részesei egy kulturális, zenei és spirituális élménynek. Az énekesnő fellépésein gyakran használ különféle látványelemeket, most azonban csak a zenére koncentrál. Lila Downs a Müpában. Kihagyhatatlan.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Hegedűs Márta

Október 27-én a Vigadó Dísztermében ünnepeli zenével az 1956-os forradalom 62. évfordulóját és a nyolcvanéves Tommy Vig muzsikáját a MÁV Szimfonikus Zenekar. A műsort a programzenei “Budapest 1956” nyitja meg, melyben Tommy Vig személyes élményeit mondja el zenében.

fotó Posztós János

Az Orgonaavatót a Bartók Rádió és az M5 tévécsatorna élőben közvetíti, az Eurovízió és az Eurorádió rádió- és televízióállomásai pedig felvételről sugározzák.

Pianissimo! Duó

Szakcsi Lakatos Bélával és Müller Péter Sziámival nyit újra a legendás Kispipa.