2018. június 24. - vasárnap

Wanted – a Nyolcak elveszett művei

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Virág Judit Galéria
Időpont: 
2010. június 18

Az Artmagazin, a Kieselbach Galéria és a Virág Judit Galéria közösen rendez kiállítást 2010. június 18-tól a Nyolcak festőcsoport elveszett, lappangó műveinek nagyméretű reprodukcióiból. A művészcsoport tagjainak olyan munkái lesznek láthatóak, amelyek idáig csupán a korabeli írott sajtóból voltak ismertek.

A Virág Judit Galériában a kiállítás megnyitóján Berény Róbert „Berlini quartett” című zeneművének ősbemutatójára is sor kerül.

A Virág Judit Galéria kiállításán az 1909 és 1912 között működő Nyolcak festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstock Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos - lappangó műveinek nagyméretű fotói lesznek kiállítva. A megnyitón Barki Gergely, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének munkatársa, a Wanted kiállítás kurátora is részt vesz.

A tárlat bemutatása után 18 órakor kezdődik, a „Berlini quartett” ősbemutatója. Berény Róbert 1922-ben írt zeneműve először Berlinben, a November Gruppe zeneestélyén mintegy 1200 hallgató előtt csendült fel. A közelmúltban a Magyar Nemzeti Galéria adattárában fellelt, Magyarországon pedig most először hallható darabot, Barki Gergely Berény és a zene, illetve Rockenbauer Zoltán A Nyolcak és a zene című, korabeli hanganyagok bemutatásával egybekötött előadása követi majd. Berény Róbert muzsikája mellett az Auer Vonósnégyes előadásában Kodály Zoltán Második quartettje (Op. 10) is hallható lesz.

A két helyszínen megtekinthető tárlattal az Artmagazin, a Kieselbach Galéria és a Virág Judit Galéria a 2010. november 12-én a pécsi Janus Pannonius Múzeumban nyíló, a Nyolcak centenáriumi kiállítása című nagyszabású tárlathoz, az Európa Kulturális Fővárosa Pécs projekt kiemelt rendezvényéhez kíván támogatást nyújtani.

A Wanted – a Nyolcak elveszett művei című kiállítás 2010. június 18-án, 18 órakor nyílik a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A kiállítást június 21-én Mélyi József nyitotta meg a Centrális Galériában.

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.