Lipovszky-Drescher Mária: Összkép

Helyszín: 
Időpont: 
2010. június 29. 0:00 - kedd - 2010. július 17. 0:00 - szombat

2010. június 29-én kedden, 18 órakor Lipovszkyné Molnár Zsuzsanna nyitja meg Lipovszky-Drescher Mária keramikusművész Összkép című kiállítását a FISE Galériában.

Lipovszky-Drescher Mária kerámiában a grafikus képi elemek játszanak szerepet. Játék a színekkel formákkal a képmezőkön átfutó grafikával. Általában szabályos, négyzetes felületeket sorol egymás mellé amelyeket maga a grafika köt össze. Már illusztrációs munkáin, bélyegtervein is megjelent ez a fajta grafikai játék, ahol az egymás mellé sorolt képek összessége adott ki egy-egy képi világot, ahol bár a képek önállóan is egy egészet alkottak de valódi teljességük egymás mellé sorolásukkal tárult a szemlélő elé. Bár a kerámia talán sokkal inkább plasztikus műfajnak van elkönyvelve, a színtestekkel, mázzal, hőfokkal való játék, a papírporcelán adta lehetőségek olyan eszközök melyek semmi mással nem pótolhatók és amelyek olyan izgalmas festői felületek létrehozására alkalmasak ahol nagy szerepe van a véletlen játékának is.

2010. június 23. 8:22 - Lipovszky-Drescher Mária: Összkép ©Lipovszky-Drescher Mária: Összkép

Maguk a képek nemcsak egymás mellé sorolva illetve nem csak önmagukban adnak egy egészet hanem szimbolikus értelemben is. Mint ahogy minden ember más-más személyiség, úgy egy-egy kép önmaga teljességében is egy külön világ. Mégis, ahogy a képmezők egymás mellett adnak egy még teljesebb képet úgy a személy is közösségben válhat egy másfajta nagyobb egésszé. Ha úgy tetszik ez egy olyan műalkotás, amely országhatárokon át is kifejezheti egy-egy csoport összetartozását.