Helyszínezők - a Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgye "fővendége"

Helyszín: 
Időpont: 
2010. július 23. 0:00 - péntek - 2010. augusztus 1. 0:00 - vasárnap

Kiállítások, családi programok, múzeumpedagógiai foglalkozások, muzeális vásári játékok, bábszínház, interaktív vándorzene Ágoston Bélával (Zuboly), EtnoMozi, Hiperlove! A Művészetek Völgyébe látogatók július 23-tól augusztus 1-ig Kapolcs, Vigántpetend és Pula hat helyszínén találkozhatnak a Néprajzi Múzeum emlékraktározó közmunkaközösségével és fent említett kiállításaival, programjaival.

Idén első alkalommal, a jubileumi Művészetek Völgyének „fővendége” a Néprajzi Múzeum.
A múzeum egy olyan virtualizált falut és egy olyan virtualizált múzeumot képzelt a Völgybe, ahol mód nyílik arra, hogy a raktárba zárt tárgyakat, dokumentumokat, tényeket és képeket kiszabadítsuk az archiváló emlékezet fogságából. A múzeum ezért a kézművészet tárgyait, a hétköznapok artifact-jait állítja most színpadra. A kiállítások azonban nem csak statikus kulisszái a tárgyaknak. A Kézművészeti Galériák a kapcsolódó programokkal, a múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, interaktív játékokkal, gazdag filmes programmal és szakmai beszélgetésekkel segítik a tárgyak, de még inkább a tárgyak történetein keresztül az őket használó emberek megértését.
A kapolcsi kastély galériájában Helyre tett tárgyak címmel nyílik kiállítás a múzeum céhes emlékeiből, míg Tájszínezés – Padlásról-padlásra című tárlatán amatőr és profi fényképeket láthatnak a látogatók parasztokról és polgárokról, gyerekekről és felnőttekről, férfiakról és nőkről, hétköznapokról és ünnepekről, nehéz fizikai munkákról és úri passziókról. Megőrzött pillanatok 1945 előtti archív képeken és mozgóképeken a Balaton-felvidékről. A kastély hátsó kertjében interaktív szekérösszerakó családi társasjáték, Szekérpuzzle várja a Völgyjárókat. Ebéd előtti programnak kiváló: családapáknak tekintélyt növelni, nagypapáknak tudást átadni, fiúcskáknak tanulászgatni, leányoknak, asszonyoknak kacarászni. A családi programot Girgác Lacku szekerezős vásári bábjátéka kíséri a veszprémi Kabóca Bábszínház előadásában. Késő délután HiperLove 15up! A Néprajzi Múzeum interaktív szerelmi varázsló műhelyében bárki összehozhatja a párkapcsolatát árkon-bokron, hegyen-völgyön, téren-éteren át. A kapolcsi kastély mellső sötét vermében több évszázad szerelmi varázsló fortélyaira alapozva kreatív, gyakorlatias, XXI. századi megoldásokat kínálunk. Diszkréció és Facebook. HiperLove! Kora este EtnoMozi (19.00–21.00) a Néprajzi Múzeum archív filmjeiből és a koramúlt legizgalmasabb dokumentfilmjeiből a DocuArt és a MADE (Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete) ajánlásával. Utána a szervezők moderáltan beszélgetnek meghívott vendégeikkel. Este (21.00–23.00) a közeljelen kortárs filmjeit mutatjuk be – még melegen – a Dialektus Fesztivál színpadáról a DocuArt válogatásában. Végül kedvtől, hangulattól függően a szervezők által biztosított rövidfilmekből, filmjegyzetekből láthatunk válogatást. Éjjel (23.00-tól) falra festjük a meghívott előadók (mentő)mellényzsebéből előkerült filmeket és a NÉZŐK által hozott/követelt kedvenceket: a
A kapolcsi Tűzoltószertárban a kosárgyűjtemény mutatkozik be Kosarat adott a Néprajzi Múzeum címmel. Ritka lehetőség, hogy egy múzeum olyan gyűjteményt mutasson be, amit egyébként együtt nem szokott. Kapolcson válogatást láthatnak a közel 1000 darabos kosárgyűjteményünkből. Filmek és képek a kosárfonás, kosárkészítés műveleteiről. A kiállítás vendége, házigazdája Dezső István kapolcsi kosárkötő, aki az „élő népművészet” jegyében helyben kosarat köt és bemutatja portékáit. Ugyanitt Hatvany Csaba interaktív papírszobrait próbálhatják ki az érdeklődők.
A vigántpetendi plébánián Tokmánnyal, vonóval – „Elfelejtett” tárgyak címmel nyitunk tárlatot, de itt a kertben nyílik meg a múzeum játszótere is. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat a kézművességnek szenteljük. Kipróbálhatja a látogató, hogyan készül „szőr mentén” a nemezmadár és gyapjútokmány, a bőrkulcstartó és gúzskarika, gyékénytutaj és esőcsiga, nádból pedig pedignád! A házi Sárkánygyárban ki-ki elkészítheti saját házi papírsárkányát.
Pulán, a Szent Flórián Kápolnában a hely szelleméhez igazodva elsősorban a Szent Flórián ábrázolásokat válogattuk össze Képek az üvegen címmel. Az üvegre festett, gyakran családi használatban lévő színes ábrázolások közül külön figyelmet érdemelnek a helyből származó képek, melyek most a fesztivál idejére visszakerülhetnek eredeti környezetükbe. Például egy Szent Györgyöt ábrázoló kép egykor Steierlein Vendel pulai pincéjének falán függött. A tűzoltószertárban a múzeum hangszerei vendégeskednek az EthnoSound standján.
Pulán, a Templom utcában nyílik meg a Bolondmalom – „Mutatványok” a Greznár család és a Néprajzi Múzeum vásári játékaiból című élő kiállítás. A Greznár család muzeális értékű, ma már régiségnek tűnő játékai egykor szerves részei voltak a vásárok és búcsúk világának, amit most bárki kipróbálhat. A több generáción keresztül örökített szerkezetek kulturális örökségünk részei. Az ezekről szóló dokumentumfilm a céllövölde kocsijában tekinthető meg.
A Néprajzi Múzeum boltjában, a MUZBO-ban a Völgynapok alatt kivételes kedvezményekkel kerülnek ponyvára a Néprajzi Múzeum antropológiai és néprajzi kiadványai. Régen elfelejtett, különleges csemegék és a múzeum legfrissebb termékei egyaránt kaphatóak. Külön figyelmükbe ajánljuk a kiállításhoz kapcsolódó színes katalógusainkat a tokmánytól a vajköpülőig, a kézi szerszámtól, a tükrösig, a céhes emlékektől az üvegképekig. A Muzbo gazdag kínálattal mutatja be a Hangvető archív és újabb népzenei lemezeit. A Néprajzi Múzeum kiadványai jelen vannak még Öcsön a kőfejtőben a Hangvető standjánál.


A Néprajzi Múzeum Művészetek Völgyében zajló programjairól, kiállításairól, aktualitásairól és játékairól folyamatosan tájékozódhatnak a www.neprajz.hu oldalon és a közösségi portálokon (facebook/neprajzi muzeum, iwiw).

Találkozzunk a Művészetek Völgyében!