2017. december 11. - hétfő

Helyszínezők - a Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgye "fővendége"

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Néprajzi Múzeum
Időpont: 
2010. július 23 - 2010. augusztus 1

Kiállítások, családi programok, múzeumpedagógiai foglalkozások, muzeális vásári játékok, bábszínház, interaktív vándorzene Ágoston Bélával (Zuboly), EtnoMozi, Hiperlove! A Művészetek Völgyébe látogatók július 23-tól augusztus 1-ig Kapolcs, Vigántpetend és Pula hat helyszínén találkozhatnak a Néprajzi Múzeum emlékraktározó közmunkaközösségével és fent említett kiállításaival, programjaival.

Idén első alkalommal, a jubileumi Művészetek Völgyének „fővendége” a Néprajzi Múzeum.
A múzeum egy olyan virtualizált falut és egy olyan virtualizált múzeumot képzelt a Völgybe, ahol mód nyílik arra, hogy a raktárba zárt tárgyakat, dokumentumokat, tényeket és képeket kiszabadítsuk az archiváló emlékezet fogságából. A múzeum ezért a kézművészet tárgyait, a hétköznapok artifact-jait állítja most színpadra. A kiállítások azonban nem csak statikus kulisszái a tárgyaknak. A Kézművészeti Galériák a kapcsolódó programokkal, a múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, interaktív játékokkal, gazdag filmes programmal és szakmai beszélgetésekkel segítik a tárgyak, de még inkább a tárgyak történetein keresztül az őket használó emberek megértését.
A kapolcsi kastély galériájában Helyre tett tárgyak címmel nyílik kiállítás a múzeum céhes emlékeiből, míg Tájszínezés – Padlásról-padlásra című tárlatán amatőr és profi fényképeket láthatnak a látogatók parasztokról és polgárokról, gyerekekről és felnőttekről, férfiakról és nőkről, hétköznapokról és ünnepekről, nehéz fizikai munkákról és úri passziókról. Megőrzött pillanatok 1945 előtti archív képeken és mozgóképeken a Balaton-felvidékről. A kastély hátsó kertjében interaktív szekérösszerakó családi társasjáték, Szekérpuzzle várja a Völgyjárókat. Ebéd előtti programnak kiváló: családapáknak tekintélyt növelni, nagypapáknak tudást átadni, fiúcskáknak tanulászgatni, leányoknak, asszonyoknak kacarászni. A családi programot Girgác Lacku szekerezős vásári bábjátéka kíséri a veszprémi Kabóca Bábszínház előadásában. Késő délután HiperLove 15up! A Néprajzi Múzeum interaktív szerelmi varázsló műhelyében bárki összehozhatja a párkapcsolatát árkon-bokron, hegyen-völgyön, téren-éteren át. A kapolcsi kastély mellső sötét vermében több évszázad szerelmi varázsló fortélyaira alapozva kreatív, gyakorlatias, XXI. századi megoldásokat kínálunk. Diszkréció és Facebook. HiperLove! Kora este EtnoMozi (19.00–21.00) a Néprajzi Múzeum archív filmjeiből és a koramúlt legizgalmasabb dokumentfilmjeiből a DocuArt és a MADE (Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete) ajánlásával. Utána a szervezők moderáltan beszélgetnek meghívott vendégeikkel. Este (21.00–23.00) a közeljelen kortárs filmjeit mutatjuk be – még melegen – a Dialektus Fesztivál színpadáról a DocuArt válogatásában. Végül kedvtől, hangulattól függően a szervezők által biztosított rövidfilmekből, filmjegyzetekből láthatunk válogatást. Éjjel (23.00-tól) falra festjük a meghívott előadók (mentő)mellényzsebéből előkerült filmeket és a NÉZŐK által hozott/követelt kedvenceket: a
A kapolcsi Tűzoltószertárban a kosárgyűjtemény mutatkozik be Kosarat adott a Néprajzi Múzeum címmel. Ritka lehetőség, hogy egy múzeum olyan gyűjteményt mutasson be, amit egyébként együtt nem szokott. Kapolcson válogatást láthatnak a közel 1000 darabos kosárgyűjteményünkből. Filmek és képek a kosárfonás, kosárkészítés műveleteiről. A kiállítás vendége, házigazdája Dezső István kapolcsi kosárkötő, aki az „élő népművészet” jegyében helyben kosarat köt és bemutatja portékáit. Ugyanitt Hatvany Csaba interaktív papírszobrait próbálhatják ki az érdeklődők.
A vigántpetendi plébánián Tokmánnyal, vonóval – „Elfelejtett” tárgyak címmel nyitunk tárlatot, de itt a kertben nyílik meg a múzeum játszótere is. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat a kézművességnek szenteljük. Kipróbálhatja a látogató, hogyan készül „szőr mentén” a nemezmadár és gyapjútokmány, a bőrkulcstartó és gúzskarika, gyékénytutaj és esőcsiga, nádból pedig pedignád! A házi Sárkánygyárban ki-ki elkészítheti saját házi papírsárkányát.
Pulán, a Szent Flórián Kápolnában a hely szelleméhez igazodva elsősorban a Szent Flórián ábrázolásokat válogattuk össze Képek az üvegen címmel. Az üvegre festett, gyakran családi használatban lévő színes ábrázolások közül külön figyelmet érdemelnek a helyből származó képek, melyek most a fesztivál idejére visszakerülhetnek eredeti környezetükbe. Például egy Szent Györgyöt ábrázoló kép egykor Steierlein Vendel pulai pincéjének falán függött. A tűzoltószertárban a múzeum hangszerei vendégeskednek az EthnoSound standján.
Pulán, a Templom utcában nyílik meg a Bolondmalom – „Mutatványok” a Greznár család és a Néprajzi Múzeum vásári játékaiból című élő kiállítás. A Greznár család muzeális értékű, ma már régiségnek tűnő játékai egykor szerves részei voltak a vásárok és búcsúk világának, amit most bárki kipróbálhat. A több generáción keresztül örökített szerkezetek kulturális örökségünk részei. Az ezekről szóló dokumentumfilm a céllövölde kocsijában tekinthető meg.
A Néprajzi Múzeum boltjában, a MUZBO-ban a Völgynapok alatt kivételes kedvezményekkel kerülnek ponyvára a Néprajzi Múzeum antropológiai és néprajzi kiadványai. Régen elfelejtett, különleges csemegék és a múzeum legfrissebb termékei egyaránt kaphatóak. Külön figyelmükbe ajánljuk a kiállításhoz kapcsolódó színes katalógusainkat a tokmánytól a vajköpülőig, a kézi szerszámtól, a tükrösig, a céhes emlékektől az üvegképekig. A Muzbo gazdag kínálattal mutatja be a Hangvető archív és újabb népzenei lemezeit. A Néprajzi Múzeum kiadványai jelen vannak még Öcsön a kőfejtőben a Hangvető standjánál.


A Néprajzi Múzeum Művészetek Völgyében zajló programjairól, kiállításairól, aktualitásairól és játékairól folyamatosan tájékozódhatnak a www.neprajz.hu oldalon és a közösségi portálokon (facebook/neprajzi muzeum, iwiw).

Találkozzunk a Művészetek Völgyében!
 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is.

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

borító

Kozma Rita első kötete, mely nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedülálló.