SWOP II. – Budapest-Berlin

Időpont: 
2010. július 29. 0:00 - csütörtök - 2010. szeptember 5. 0:00 - vasárnap

A most 20 éve alakult Block csoport folyamatos kapcsolatkereső törekvésével igyekszik az európai kulturális szcéna aktív részesévé lenni.

Ebbéli tevékenységének eredményeként, megalakulása óta állandó szereplője a hazai és nemzetközi képzőművészeti életnek, számtalan kiállításon és work-shopon vesz, részt illetve szervez itthon és külföldön egyaránt.

2008-ban a berlini Fluss (folyó) alkotócsoporttal közösen, Swop (csere) címmel nemzetközi projektet indított. Ennek keretében 2008 őszén Berlinben került sor az első Block - Fluss közös kiállítás megrendezésére, amelyet a Magyarországon is jól ismert Christoph Tannert, a berlini Künstlerhaus Bethanien igazgatója nyitott meg, és amely igen jelentős eredményeket hozott. A projekt folytatásaként, 2010. július 29-én nyílik SWOP II. címmel Budapesten a két művészcsoport közös kiállítása.

2010. június 25. 12:25 - SWOP II. – Budapest-Berlin ©SWOP II. – Budapest-Berlin

A nemzetközi projekt célja egyfelől megtalálni azokat a pontokat, amelyek a képi gondolkodás és alkotás folyamatában jelentős hasonlóságokat mutatnak, illetve a hagyomány, a kulturális beágyazódás, az egyéni szemlélet, stb. okán egyértelmű különbözőségeket jelölnek, másfelől pedig elősegíteni a kulturális integráció folyamatát. Ez a folyamat semmiképpen sem mutathat az egyneműsítés, az uniformizálás irányába, hiszen posztmodern korunk talán legfontosabb erénye a sokszínűség hangsúlyozása, a különbözőségek elfogadása, és olyan keretek megteremtése és működtetése, amelyek a különböző értékek egymás melletti zavartalan létezését teszik lehetővé. A két alkotócsoport is ilyen elgondolások mentén szervezi közös megnyilatkozásait.

Hirdetés