Zempléni Fesztivál 2010

Időpont: 
2010. augusztus 7. 0:00 - szombat - 2010. augusztus 21. 0:00 - szombat

Az észak-magyarországi régió egyedi hangulatú, kulturális–turisztikai–gasztronómiai eseménysorozata ebben az évben két héten keresztül várja a látogatókat, változatos, minden korosztály számára érdekes programjaival.

Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein kiváló színházi előadások, komoly-, könnyűzenei és jazz koncertek sora, kiállítások, valamint a közönség által kedvelt kiránduló koncertek kínálnak bőséges választási lehetőséget. A kulturális eseményekhez a táj jellegzetes ételeit, a híres tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok kapcsolódnak.

A „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” címet elnyert rendezvény nyitánya a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz hangversenye a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

A fesztivál nemzetközi és térségi együttműködéssel létrejövő, nagyszabású vállalkozása Verdi: Requiem című oratóriumának előadása augusztus 14-én, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével megvalósuló produkcióban a nemzetközi összetételű World Festival Choir és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság mellett helyi kórusok is szerepelnek majd, az est szólistái Boross Csilla, Wiedemann Bernadett, Cselóczki Tamás és a finn basszista Jaakko Ryhänen.

Nagyszerű színházi előadások is várják a közönséget: Szacsvay László és Götz Anna főszereplésével a Seress Rezső életéről szóló zenés játékot Tokajban, a Kecskeméti Katona József Színház nagy sikerű operettelőadását, a Lili bárónőt pedig Sátoraljaújhelyen láthatják.

A Charlie Band szintén a tokaji színházban lép fel augusztus 14-én, és idén sem marad el a legjobb együttesek közreműködésével rendezett Zemplén Dixieland Blues és Jazz Nap. A változatos jazzprogramok közül kiemelkedik a Szakcsi Gipsy Jazz és Roby Lakatos közös koncertje a tokaji Kossuth téren.

A Bolyki Brothers, Falusi Mariann, Szulák Andrea, Südi Iringó, a Kaláka Együttes, a Vám- és Pénzügyőrség Fúvós Zenekara, a Chameleon Big Band, valamint a magyar komoly- és könnyűzenei élet számos kiváló személyisége lép majd fel kamarahangversenyek, kiránduló koncertek, gyermekprogramok, gasztronómiai estek szereplőjeként.

A fesztivált a szokáshoz híven a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja a sárospataki Református templomban a fiatal gordonkaművész, Várdai István közreműködésével.