2018. február 22. - csütörtök

Gera Noémi: Szerelmes üzenetek a testen

Kinyomtatom...
Helyszín: 
FISE Galéria
Időpont: 
2010. augusztus 3 - 2010. augusztus 21

2010. augusztus 3-án kedden, 18 órakor Kutasy Mercédesz művészettörténész nyitja meg Gera Noémi ékszertervező "Szerelmes üzenetek a testen" című kiállítását a FISE Galériában.

Saját kultúránk mindannyiunk számára érték. Ápolni és megőrizni szeretnénk, de a hétköznapi realitástól sokszor messzire kerül egy régi népdal, egy vers, egy epigramma. Ha a szöveg megjelenik olyan tárgyakon, amit ékként viselünk, kitüntetjük magát a szöveget is, ugyanakkor az bekerül a hétköznapokba, eljuthat nemcsak viselőjéhez, hanem a viselő környezetéhez, hiszen mások számára is látható, olvasható.

Gera Noémi fontos feladatának tartja a magyar kultúra továbbítását és olyan tárgyak alkotását, amelyekben megvalósul a magyar költészet értékeinek maivá tétele, játékos, máskor lírai, finom társításokkal, új anyagokkal, anyagkapcsolatokkal, technológiákkal, megvalósítva a szöveg és a tárgy szerves egységét. Ékszereiben a nőies extravagancia a domináns, törekszik az egyedi, meghökkentő, szellemi tartalommal átitatott ékszerek tervezésére. Az ismétlődés, a ritmus, a légiesség, a színek, a mozgás, az egyensúly izgatja.

Gera Noémi: Szerelmes üzenetek a testen

Szöveges ékszerei a magyar mű- és népköltészet formatárából vett idézetekkel alkotnak sajátos, új megközelítésű ékszereket. A tárgyakon megjelennek közmondások és szólások, találósok, nyelvjátékok, hangutánzók, mondókák, ráolvasások, népdalok, versek, versrészletek.
A szűkebb téma a Szerelem, örök aktualitásával. Ezen belül három nagy csoportot alakított ki, aminek tengelye mentén épül fel a kiállítás, és az ékszerek tematikája is ehhez igazodik:
1. A szerelem gyötrelem
2. A szív meggyógyítása
3. Beteljesülés
Szöveges ékszerei személyes tárgyak, érzelmek kifejezései, ahol a szövegek, mint üzenetek jelenhetnek meg a tárgyakon, magunkon viselhetjük, azonosulhatunk velük.

A szöveg matérián való megjelenése, és ennek technológiai megoldásai rengeteg lehetőséget rejtenek, a papíron kívül a fólia, a textil, a műanyag, a szilikon, a szitaanyag, a gyurma, a tükör (üveg), a fa, a fém is alkalmas szöveghordozó, szokatlan anyagtársításuk pedig egyedi, új gondolatot és tárgyat eredményez.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.