A Siratófalak először a Müpában

Jegyár: 
1800, 3300, 4200 Ft
Időpont: 
2010. szeptember 25. 19:00 - szombat

Markó Iván kiemelkedő alakja a hazai és a nemzetközi táncművészetnek, munkásságát Kossuth- és Prima Primissima-díjjal is elismerték. Több koreográfiája határainkon túl is óriási sikert aratott, melyek közül jó néhányat a Müpában láthatott először a közönség. 2010. szeptember 25-én három népszerű darabja, a Siratófalak, az Egy faun délutánja és a Seherezádé is látható a Fesztivál Színházban.

Az est első darabja, a Siratófalak, eddig még nem szerepelt a Művészetek Palotája műsorán. A mű az emberiség szellemi, érzelmi, gondolati és vallási szimbóluma, amely az Ótestamentumtól napjainkig a tánc, a színház és a film nyelvén a zsidó kultúra és emberség, valamint a személyes élmények és történelmi tragédiák érzékeltetésével szól a mai néző szívéhez. A Szabó Gábor operatőr-rendező munkájának köszönhetően megidézett Jeruzsálem városa és a táncosok valós testi jelenléte együtt különleges atmoszférát teremt a Fesztivál Színházban.
A program két további koreográfiáját már többször is teltház előtt adta elő a Magyar Fesztivál Balett a Müpában. A 2009 novemberében bemutatott Egy faun délutánja Nizsinszkij 1912-es, a maga korában nagy port kavaró alkotását dolgozza fel. A Debussy szép, impresszionista zenéjére koreografált, erotikával, a csábítás és a vágy érzelmeivel átfűtött koreográfia megbotránkoztatta, ugyanakkor csodálatra is késztette a publikumot. Most, egy évszázaddal később Markó Iván álmodta újra a legendás táncművet, ezúttal egy karmester és három zenész lány személye köré fűzve az érzelmi szálakat.

2004. november 11. 14:25 - Markó Iván: Siratófalak ©Markó Iván: Siratófalak

Rimszkij-Korszakov Seherezádéja vadsággal és barbársággal teli történetét a keleti dallamok romantikus világa szelidíti. Hatalom, gazdagság és erőszakosság kerül szembe kedvességgel, gondoskodással és érzelmi telítettséggel, mindez átszőve az emberi kiszolgáltatottság bizonytalanságával.