2018. február 22. - csütörtök

A Siratófalak először a Müpában

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1800, 3300, 4200 Ft
Időpont: 
2010. szeptember 25. 19:00

Markó Iván kiemelkedő alakja a hazai és a nemzetközi táncművészetnek, munkásságát Kossuth- és Prima Primissima-díjjal is elismerték. Több koreográfiája határainkon túl is óriási sikert aratott, melyek közül jó néhányat a Müpában láthatott először a közönség. 2010. szeptember 25-én három népszerű darabja, a Siratófalak, az Egy faun délutánja és a Seherezádé is látható a Fesztivál Színházban.

Az est első darabja, a Siratófalak, eddig még nem szerepelt a Művészetek Palotája műsorán. A mű az emberiség szellemi, érzelmi, gondolati és vallási szimbóluma, amely az Ótestamentumtól napjainkig a tánc, a színház és a film nyelvén a zsidó kultúra és emberség, valamint a személyes élmények és történelmi tragédiák érzékeltetésével szól a mai néző szívéhez. A Szabó Gábor operatőr-rendező munkájának köszönhetően megidézett Jeruzsálem városa és a táncosok valós testi jelenléte együtt különleges atmoszférát teremt a Fesztivál Színházban.
A program két további koreográfiáját már többször is teltház előtt adta elő a Magyar Fesztivál Balett a Müpában. A 2009 novemberében bemutatott Egy faun délutánja Nizsinszkij 1912-es, a maga korában nagy port kavaró alkotását dolgozza fel. A Debussy szép, impresszionista zenéjére koreografált, erotikával, a csábítás és a vágy érzelmeivel átfűtött koreográfia megbotránkoztatta, ugyanakkor csodálatra is késztette a publikumot. Most, egy évszázaddal később Markó Iván álmodta újra a legendás táncművet, ezúttal egy karmester és három zenész lány személye köré fűzve az érzelmi szálakat.

Markó Iván: Siratófalak

Rimszkij-Korszakov Seherezádéja vadsággal és barbársággal teli történetét a keleti dallamok romantikus világa szelidíti. Hatalom, gazdagság és erőszakosság kerül szembe kedvességgel, gondoskodással és érzelmi telítettséggel, mindez átszőve az emberi kiszolgáltatottság bizonytalanságával.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Toldi Éva

2018. február 20-án ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon.

fotó Ignácz Bence

A Békéscsabai Jókai Színház bemutatta Alan Alexander Milne Micimackó című mesejátékát Tege Antal rendezésében.

jelenet

Egressy Zoltán kamaradarabja 400. alkalommal lesz látható február 14-én.