2018. november 15. - csütörtök

15. Szemrevaló Filmfesztivál

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. október 6 - 2010. október 17

2010 októberében a budapesti Goethe Intézet immár 15. alkalommal rendezi meg a Szemrevaló Filmfesztivált, amely a legfrissebb, legizgalmasabb német filmeket hozza el a magyar közönségnek. Újdonság, hogy a filmeket ezúttal nemcsak a budapesti mozikban (Művész mozi, Örökmozgó Filmmúzeum, Cirko-Gejzír), hanem Európa 2010-es Kulturális Fővárosában, Pécsett, is megnézhetik az érdeklődők.

A vetítések október 6-10. között zajlanak Budapesten, s október 14-17. között Pécsett.
A Goethe Intézet ajándéka a pécsieknek: A pécsi Apolló moziban zajló vetítések ingyenesen látogathatók. A szervezők nagy érdeklődésre számítanak, ezért kérik, hogy 0 forintos jegyüket előre váltsák meg a nézők.

Október 6-án, a fesztivál nyitóestjén a Soul Kitchen című hamburgi multikulti- vígjáték lesz látható, amelyért Fatih Akin 2009-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál zsűrijének különdíját. A film magyar különlegessége, hogy játszik benne az évek óta Németországban élő Gryllus Dorka is: a népszerű színésznő a nyitóesten személyesen is jelen lesz.

Az idei fesztivál tematikus súlypontja a kultúrák együttélése; ennek jegyében érkezik Magyarországra Burhan Qurbani - berlini muszlim fiatalokról szóló - Saháda című filmje, illetve Feo Aladag Az idegen-je. A film főszereplője az a Sibel Kekilli, aki már az utóbbi évek egyik kultikus német filmjének a Fallal szemben-nek is főszereplője volt. Mind Az idegen c. film, mind Sibel Kekilli számos díjat kapott már idén Németországban, s a filmet a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjért folyó versenyre is benevezték.

A két film rendezőjével alkotásaik vetítését követően az érdeklődők személyesen is beszélgethetnek. (Saháda: október 7., 20.30, Budapest, Művész mozi; Az idegen: október 14., 20.00, Pécs, Apolló mozi)

Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, és Pálos György filmrendező vesznek részt a Hans-Christian Schmid Vihar című politikai drámáját követo
beszélgetésen. A film a balkáni háborús bűnök feltárásáról és a Hágai Nemzetközi Bíróság működéséről szól. (Vihar: október 8., 20.00, Budapest, Művész mozi)

Idén először a fesztivál részletes programját tartalmazó honlap is várja az érdeklődőket, akik a www.goethe.de/szemrevalo oldalon tájékozódhatnak a teljes kínálatról: a filmekről, a fesztiválvendégekről és a kísérő- rendezvényekről.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Időpont: 
2018. december 1 - 2018. december 2
Mikulásvonat a gyermekvasúton

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös énekléssel, játékokkal várják a kicsiket, akik személyesen találkozhatnak a Mikulással, aki kis csomaggal ajándékoz meg minden gyereket.

plakát

Idén 16. alkalommal jelentkezik az évről évre egyre népszerűbb MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.