Jazz és Dal az Operában 2010

Időpont: 
2010. november 29. 19:30 - hétfő

2010. novemberében harmadszor kerül megrendezésre a „Jazz az Operában” sorozat, ez az immár hagyományosnak tekinthető nagyszabású és rendhagyó koncert, a Magyar Állami Operaházban a Magyar Jazz Művészek Társaságának rendezésében.

A Társaság tagjai minden évben egy határozott koncepció mentén alakítják ki az est tematikáját. Tavalyelőtt saját szerzeményeikben a szimfonikus zenét ötvözték a jazz zenével, tavaly táncetűdöket komponáltak, melyekre az Operaház fiatal művészei készítettek koreográfiákat. Idén „Magyar Örökzöldek” címmel egy különleges dalestre készülnek.

A jazz világában a standard fogalma olyan, mint a klasszikus zenében a bécsi összhangzattan. Ezek az úgynevezett evergreenek, vagyis az amerikai örökzöldek, a húszas évektől kezdve jelentik a jazz zenészek közös zenei nyelvét szerte a világon. A Társaság tagjai úgy gondolják, az elmúlt évtizedekben sok olyan sláger született Magyarországon is, amiből idővel örökzöld lett, hiszen kiállta az idők próbáját, és ha feldolgozásra kerülnek, ugyanúgy standard válhat belőlük, mint amerikai társaikból.

Ezek a dalok többnyire közhelyesek, érzelgősek, szentimentálisak, stb., de mégis megérintik az embereket, egy emléket, egy történetet, valamilyen jelentést hordoznak számukra, életük részévé válik. És ez a standard játszás trükkje, lényege. Ismerős, de mégis más. Zenei megoldásokkal átformálni egy nagyon ismert dallamot, valamiből valamit csinálni, úgy, hogy hordozza az eredeti dal nyomait, de egy más érték teremtődjön. A standard jobban jellemzi a feldolgozót, aki egyben gyakran előadó is, mint az eredeti dal előadóit, szerzőit.

Ebből következik, hogy ez a zenei játék jó és karakteres előadók, kreatív és virtuóz muzsikusok nélkül nem ér semmit. A Magyar Örökzöldeket a legkiválóbb jazz énekesek adják elő a Társaság tagjainak feldolgozásában. A Jazz az Operában koncertsorozat idei estjén is különlegesen izgalmas és szórakoztató koncertre számíthatunk.