Országos népművészeti kiállítás - Élő Népművészet XV.

Helyszín: 
Időpont: 
2010. október 29. 0:00 - péntek - 2011. október 27. 0:00 - csütörtök

Idén tizenötödször rendezik meg a népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást, amelynek helyszíne ezúttal a Néprajzi Múzeum: az elmúlt öt év legfontosabb, legjelentősebb tárgyait, mestermunkáit, mesterremekeit szakmai zsűri válogatta ki a beérkezett több ezer pályamunkából.

A kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy kiderüljön: a turistaközpontok, vásárok nagy részét napjainkban elöntő, többnyire igénytelen, nem kézműves munkával készült, "népművészetként" árult ajándéktárgyak mellett létezik hiteles, igényes és míves tárgykultúra is.

2005. május 26. 15:37 - Élő népművészet 1 ©Élő népművészet 1

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a szaktárca (idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium, majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium) ötévente ad lehetőséget a hazai tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek képviselőinek, hogy az előző években született alkotásokat szakmai zsűri, majd a közönség előtt megmérettessék. A pályázati felhívásra idén közel tízezer tárgy érkezett, ezeket a régiós előzsűrizések után egy neves szakemberekből álló zsűri bírálta el. A kiállítás közel 450 alkotó és alkotóközösség 1700 tárgya kerül bemutatásra. A népi kismesterségek minden ága megjelenik a tárlaton: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség használati tárgyak, bútorok, játékok, csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács, gyermekjáték.

2004. március 14. 11:54 - Élő népművészet 2 ©Élő népművészet 2

A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba is beilleszthetők. Nemcsak az volt fontos, hogy az alkotók a hagyományos technikákkal, motívumokkal dolgozzanak, hanem az is, hogy az elkészült tárgyak ma is használhatók legyenek. A kiállított tárgyakat épp ezért nem csak vitrinekben, üvegfalak mögött láthatják az érdeklődők, hanem modern bútorokkal berendezett enteriőrben is.

A pályázók között 49 arany, 48 ezüst és 49 bronzoklevél mellett a legjobb alkotókat Gránátalma-díjjal ismeri el a zsűri, amelyet az október 29-i megnyitón vehetnek át a mesterek. A míves kisplasztika mellett 140.000 forinttal járó elismerést az idén 25 alkotónak ítélték oda.

A 2010-es kiállításon a rendezők azt is bemutatják, milyen utat járt be a terület a népművészet felfedezésének kora (XIX. század vége), valamint a népi iparművészet létrejötte óta.

A március végéig látható kiállítást számos program kíséri: lesznek kézműves foglalkozások, szakmai események, koncertek, és például divatbemutató is, amelyen a népművészetből ihletet merítő, de ma is hordható viseleteket láthatnak az érdeklődők.

Forrás: http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=99