Az ígéret földje - kortárs szerb fotókiállítás

Időpont: 
2010. október 29. 0:00 - péntek - 2010. november 12. 0:00 - péntek

Október 29-én a pécsi Vasváry-házban nyílik Az ígéret földje című kortárs szerb fotókiállítás a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A nyolc alkotó a cím által sejtetett hely helyett hazájukról, a mai Szerbiáról kapunk személyes, de nem személyeskedő keresztmetszetet.

Ana Adamovic kurátor szerint az „ígéret földje” általában Amerikához köthető, a kiállítás címe úgy hangzik, mint egy filmé vagy könyvé. Jobbára egy másik országot juttat eszünkbe, mint amelyben élünk. A mostani kiállítás azonban olyan művészek anyagait foglalja magában, akik onnan jönnek, amit mindennek nevezhetünk, csak éppen az ígéret földjének nem. Így vagy úgy, akár szimbolikusan, akár ironikusan, ehhez az ígéret földjéhez kapcsolódnak munkáik, ismert emberekhez, gyerekkori emlékekhez - vagy földalatti menedékekhez.

Minden egyes művész munkája valamilyen politikai és társadalmi témához kapcsolódik, minden alkotásban fellelhető a „társadalmi” és személyes történetek összekapcsolódása. Témák széles palettáját foglalja magában a kiállítás, ide értve családi történeteket, intim és kevésbé intim élethelyzeteket. Voltaképpen mindent, ami a mai szerb művészeti életet jellemzi, mindezt a fényképezőgép lencséjén keresztül. A kiállítás a fotózást mint médiumot is vizsgálja, mint valószínűleg manapság a legismertebb és legtöbbet használt művészeti formát. Egyben a fotót, mint dokumentumot, mint szuvenírt és mint művészeti alkotást.

2010. október 26. 12:06 - Az ígéret földje - kortárs szerb fotókiállítás ©Az ígéret földje - kortárs szerb fotókiállítás
Az ígéret földje - kortárs szerb fotókiállítás

A fotótárlatot videóvetítés egészíti ki. Az alkotók közül Ivan Petrovic mai atombunkerek belsejéről készít fotókat 2002 óta Nyugat Európában és Szerbiában. Vesna Pavlovic-tól privát szoborkertekről készült felvételeket láthat az érdeklődő, Tijana Pakic pedig egy éven át fotózta környezetét, így családját, barátait, és a helyet, ahol húsz éve él: Új Belgrádot. Vladimir Peric régi képek gyűjteményét tárja a bámészkodók elé, Oros Drjuric celebeket fotóz. Zoran Naskovski az USÁ-ban és Szerbiában élő kis városi közösségeket örökített meg és állított párhuzamba. Dejan Kaludjerovic szerint a múlt nem tény, hanem konstrukció, digitális manipulációval pedig két fotó bármikor lehet egy teljes dokumentum. Ana Adamovic „Mások” elnevezésű projektje egy vizuális kutatás, amely egyfajta „nyugati” szemszögből úgy tekint a Balkánra, mint arra a helyre, ahol „mások” élnek.

A kiállítást a szerb kulturális minisztérium támogatásával valósítja meg a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program, a tárlat a Vasváry Házban látható október 29-étől november 12-éig.

Hirdetés