Clarisse d'Arcimoles & Gáldi-Vinkó Andrea: Sok évvel később

Időpont: 
2010. november 2. 0:00 - kedd - 2010. november 30. 0:00 - kedd

A művészet érdekes párhuzamokat produkál, így lehetséges az is, hogy két kortárs művész egymástól függetlenül, két különböző pontján a világnak, ám majdnem egy időben ugyanolyan témához nyúljon. A Kiállítás Előtt Galéria legújabb tárlatán, amely a Sok évvel később címet viseli, ez a jelenség áll a középpontban: két huszonöt éves művész párhuzamos alkotói szakasza metszi egymást.

Gáldi- Vinkó Andrea és Clarisse d’Arcimoles is archív fényképek által ihletett projektet készített. A francia származású, de Londonban élő Clarisse d'Arcimoles a Photographers Gallery és a Saatchi Gallery után itt Budapesten a Kiállítás Előtt Galériában mutatja be Un-possible Retour című anyagát, míg a Pécsi József ösztöndíjas Gáldi-Vinkó Andrea Barátok Közt című munkája a Mai Manó Házban tartott 2008-as kiállítás után, most egy teljesen új összefüggésben tekinthető meg.

2010. október 11. 10:20 - Clarisse d'Arcimoles & Gáldi-Vinkó Andrea: Sok évvel később ©Clarisse d'Arcimoles & Gáldi-Vinkó Andrea: Sok évvel később
Clarisse d'Arcimoles & Gáldi-Vinkó Andrea: Sok évvel később

Mindkettőjük problémafelvetése az idő visszafordíthatatlan múlásán, valamint az embernek azon az antropológiai sajátosságán alapszik, amely szerint zsigerien ragaszkodik az emlékeihez, valamint azok kézzel fogható valóságához, a régi fényképeihez.

Emlékeink sohasem maradnak ugyanolyanok, állandóan változnak, ahogyan mi is, és a világ is körülöttünk. Az idő embertől független múlása így válik az evolúció kreatív terévé. Mindkét művész kép párokat készített, amelyeknek alapja egy régi fotó és új, elválaszthatatlan fele, a régi fotó újra elkészített mása, amelyen a szereplő életkorán és az ezzel a változással járó külső jegyeken kívül más, első látásra nem változott. A kép párok elkészítése között eltelt időről mesélnek azonban azok a mozzanatok, amelyeknek észrevételéhez tovább kell lépnünk a puszta összehasonlításnál. Az idő múlásával kiforrott mozdulatok, a tekintetekben kialvó, vagy felcsillanó fények különös történeteket mesélnek, így dokumentálnak két képkockában óriási időintervallumokat az alkotások.

Hirdetés