2018. február 19. - hétfő

Clarisse d'Arcimoles & Gáldi-Vinkó Andrea: Sok évvel később

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. november 2 - 2010. november 30

A művészet érdekes párhuzamokat produkál, így lehetséges az is, hogy két kortárs művész egymástól függetlenül, két különböző pontján a világnak, ám majdnem egy időben ugyanolyan témához nyúljon. A Kiállítás Előtt Galéria legújabb tárlatán, amely a Sok évvel később címet viseli, ez a jelenség áll a középpontban: két huszonöt éves művész párhuzamos alkotói szakasza metszi egymást.

Gáldi- Vinkó Andrea és Clarisse d’Arcimoles is archív fényképek által ihletett projektet készített. A francia származású, de Londonban élő Clarisse d'Arcimoles a Photographers Gallery és a Saatchi Gallery után itt Budapesten a Kiállítás Előtt Galériában mutatja be Un-possible Retour című anyagát, míg a Pécsi József ösztöndíjas Gáldi-Vinkó Andrea Barátok Közt című munkája a Mai Manó Házban tartott 2008-as kiállítás után, most egy teljesen új összefüggésben tekinthető meg.

Clarisse d'Arcimoles & Gáldi-Vinkó Andrea: Sok évvel későbbClarisse d'Arcimoles & Gáldi-Vinkó Andrea: Sok évvel később

Mindkettőjük problémafelvetése az idő visszafordíthatatlan múlásán, valamint az embernek azon az antropológiai sajátosságán alapszik, amely szerint zsigerien ragaszkodik az emlékeihez, valamint azok kézzel fogható valóságához, a régi fényképeihez.

Emlékeink sohasem maradnak ugyanolyanok, állandóan változnak, ahogyan mi is, és a világ is körülöttünk. Az idő embertől független múlása így válik az evolúció kreatív terévé. Mindkét művész kép párokat készített, amelyeknek alapja egy régi fotó és új, elválaszthatatlan fele, a régi fotó újra elkészített mása, amelyen a szereplő életkorán és az ezzel a változással járó külső jegyeken kívül más, első látásra nem változott. A kép párok elkészítése között eltelt időről mesélnek azonban azok a mozzanatok, amelyeknek észrevételéhez tovább kell lépnünk a puszta összehasonlításnál. Az idő múlásával kiforrott mozdulatok, a tekintetekben kialvó, vagy felcsillanó fények különös történeteket mesélnek, így dokumentálnak két képkockában óriási időintervallumokat az alkotások.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.