Havadtői Sámuel: Hommage Jawlensky

Helyszín: 
Időpont: 
2010. november 16. 0:00 - kedd - 2011. január 22. 0:00 - szombat

A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, Havadtői Sámuel (Sam Havadtoy) új kiállítása, Hommage Jawlensky – Új képek november 16-án nyílik a B55 galériában.

Az új, csipke-alapú alkotások pointillista technikával készültek. A kiállított képekhez a hányattatott sorsú orosz festő, Alekszej von Jawlensky művészete szolgált alapul, a bemutatott szobrok pedig néhány Walt Disney figurát értelmeznek újra.

A világ legismertebb galériáiban kiállító neves művész, Havadtői Sámuel egy évtizede gyűjt régi csipkéket, mert elbűvöli őt tapintható szépségük, variálható formaviláguk, s az őket készítő ismeretlen asszonyok élettörténetei. A most nyíló kiállításon két sorozat látható, melyek csipke-alapú képei és szobrai pointillista technikával készültek. „Mikor néhány éve új házba költöztem, a múltam megannyi emléke idéződött fel bennem, leginkább veszteségekről. Ráébredtem, hogy mennyi pontot hagytam a lelkemben. El akartam engedni azokat a kis pontokat, arra vágytam, hogy a hiányt mindegyik egy szép élet emlékévé formálja át.” – meséli a művész. „A nyilvánvaló mester, akihez fordulnom kellett, a hányattatott sorsú orosz festő, Alekszej von Jawlensky volt. Életútja és elkötelezettsége az emberben lakozó transzcendens elem kutatása iránt, ami számára az egyén arcában sűrűsödött össze, és állandó témájává is vált, inspirációt jelentett számomra amióta csak felfedeztem munkáit.” – folytatja Havadtői.

2010. október 29. 18:03 - Havadtői Sámuel: Hommage Jawlensky ©Havadtői Sámuel: Hommage Jawlensky
Havadtői Sámuel: Hommage Jawlensky

A kiállításon bemutatott – s újraértelmezett - Walt Disney figurák - melyeket költőien finom, színes tónusokkal kezelt csipkébe „öltöztetett” a művész – az ideális gyerekkorba visznek vissza bennünket, s a boldogság ikonjaivá alakulnak át.

A budapesti kiállítással párhuzamosan Havadtői művei a Tel Aviv-i Museum of Modern Art-ban is megtekinthetőek, valamint a művész eddigi teljes pályáját bemutató katalógus is nemrégiben készült el.

A Londonban született, később Magyarországon, New Yorkban, Genfben, majd ismét Budapesten, jelenleg pedig Olaszországban élő művész pályája során intellektuális, művészi és baráti kapcsolatba került többek között Andy Warhollal, Keith Haringgel, George Condoval és Donald Baechlerrel, s a mai napig szoros kapcsolatot tart a kortárs New York-i művészeti élettel. 20 évig élt együtt Yoko Onóval, akitől a Havadtői Sámuel által 1992-2000 között működtetett Galéria 56 neve is származik.

Hirdetés