Gellér B. István: Növekvő város

Helyszín: 
Időpont: 
2010. november 26. 0:00 - péntek - 2010. december 30. 0:00 - csütörtök

November 26-án nyílik a Pécsi Galériában Gellér B. István képzőművész kiállítása – a Pécs 2010 Európai Kulturális Fővárosa a Képzőművészet pécsi mestereit bemutató sorozatában, a tárlat december 30-ig tekinthető meg.

A 2010-es kulturális programsorozat egyik fontos célja a pécsi kötődésű, európai léptékű alkotók megismertetése a széles közönséggel. A programsorozat keretén belül Bencsik István szobrászművész, Pinczehelyi Sándor festőművész és Gellér B. István grafikus és szobrász életmű-kiállítása lesz látható, amelyhez kapcsolódóan monográfia is megjelenik.

2010. november 23. 15:35 - Gellér B. István: Növekvő város ©Gellér B. István: Növekvő város
Gellér B. István: Növekvő város

Gellér B. István 1971-ben végzett a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán. A főiskola mellett Martyn Ferencnél tanult, őt tekinti mesterének. Számos díj, kitűntetés tulajdonosa - Grand Diploma for Drawing a tuzlai Nemzetközi Rajzbiennálén; Munkácsy-díj; a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje. 1968 óta állítja ki műveit. Az 1970-es években született alkotásai geometrikus, neokonstruktivista szemléletű, ritmikus, forma- és színviszonylatokkal foglalkozó grafikai lapok, festmények, majd konceptuális művek és installációk. 1978-tól egyéni mitológiát teremtve, egy nem létező ősi kultúra, a Növekvő Város archeológiai feltárásába, néprajzi, kultúrtörténeti feldolgozásába fogott. A kvázi-feltárás során a művész, illetve régész alteregója megteremtette a Város archaikus társadalmának írásbeliségét, szokásait, kultuszait. A feltárás eredményeit installációkban, fotón, videón dokumentálja, a megfejtett szövegeket közzéteszi.

Gellér B. István képzőművész kiállítása 2010. november 26. – december 30. között lesz látható a Pécsi Galériában és a Kisgalériában. A kiállítás kurátora, Hajdu István egyben az erre az alakomra megjelenő monográfia szerzője is – véleménye szerint a „A Növekvő város ciklus címmel összefogott, mára hatalmassá lett műegyüttes valódi interartisztikai teljesítmény: tudomány, képzőművészet és irodalom (és zene) egymásba indázásának eredménye.” Gellér B. István több mint húsz éve építi egy sohasem volt város, egy sohasem volt kultúra - valahol a mediterránon innen, rajtunk túl s a bonyolultabb kő- és az egyszerűbb fémkorszak határán fekvő - romjait...

Hirdetés