2018. október 21. - vasárnap

Ágoston Crew, Kottarashky Live Band (BG)

Kinyomtatom...
Helyszín: 
A38 Hajó
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. január 20. 20:00

2011–ben folytatódik az A38 Hajó koncertsorozata, a Polyphony – Unity, Diversity, Music (Polifónia – Egység, sokféleség, zene), amelynek célja, hogy Magyarország Európai Uniós elnökségét népszerűsítse.

A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, ez alkalommal tehát a Kottarashky zenekar révén Bulgária lesz a vendég. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek.

„Az Ágoston Crew-val már tizenkét zenekarom van, úgyhogy nem lesz több, sőt, velük az is a célom, hogy egyesítsem az erőket, egy kis ez, egy kis az, főleg az eddigi időszak legjobb számai” - mondja a zenekarvezető, Ágoston Béla alig pár hónapos új zenekaráról. Akik ismerik Zubolyban kifejtett munkásságát, nagyjából sejthetik, mire számíthatnak: az egykori meghatározás - „broken etno” - ma is érvényes, de nevezhetnénk sufnifolknak vagy nép bootlegnek is. Hiphop-beatboxra, jazzy alapokra, barkácsfunkra páratlan humorral és ötletességgel illesztenek népzenei töredékeket és a popszemétdomb roncsait. Így fordulhat elő, hogy egy számon belül találkozik a Muzsikás és Chis Isaac, csujogató és Michael Jackson, Mozart és a raggamuffin. Mindehhez fűszálfújás, bőgő, duda, szaxofon, doromb, harmonika biztosítja a garantáltan szórakoztató hangszerelést. A kortárs folk-jazz-hiphop-underground kétségkívül legeredetibb zenekarának hagyományait méltó módon folytatja a kifogyhatatlan ötletember-dzsesszmuzsikus-zeneszerző új együttese.

Kottarashky Live Band (BG)Kottarashky Live Band (BG)

A Nikola Grujev néven született Kottarashky Bulgária egyik legkomolyabb zenei tehetsége. Az eredetileg építész és belsőépítész, 32 éves fiatalember egészen egyedülálló eleganciával nyúl a bolgár és balkáni népzenei hagyományhoz. Bár ez a tradíció, különösen annak Kusturicásísott, táncos, lakodalmi verziója pár év óta óriási népszerűségnek örvend Nyugat-Európában, Kottarashky egészen más megközelítésből nyúl a hagyományos felvételekhez. Leginkább talán Moby Play-korszakára emlékeztet az a finomság, ahogy a klasszikus bolgár népzenei felvételeket újraértelmezi. Az eredeti kontextusból kiemelt töredékek, dallamfoszlányok, verssorok elegáns és magával ragadó elektronikus-akusztikus körítést kapnak, így válnak egészen új kompozíciók részévé. Sajátos, blues-os melankólia, gyönyörű és komplex hangszerelés, kulturált sampling: jelen pillanatban nehéz hasonlóan modern és eredeti világzenét találni Európában.

Valószínűleg ez az oka, hogy a world music egyik legfontosabb kiadója, a berlini Asphalt Tango ajánlott Kottarashkynak lemezszerződést, és az első album, az Opa, Hey! Itt jelent meg. Kottarashky első alkalommal lép fel Magyarországon, ezúttal élő zenekar kíséretében.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Pianissimo! Duó

Szakcsi Lakatos Bélával és Müller Péter Sziámival nyit újra a legendás Kispipa.

Kleb Attila fotó

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla - Szakcsi Jr. 50. születésnapja alkalmából ünnepi koncertre gyülik össze a hazai jazzvilág színe-java.

Leonard Bernstein Office

Musical és kamaraopera ünnepli Leonard Bernsteint a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.