2018. november 14. - szerda

Ti Coca

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1.800 Ft, 3.300 Ft, 4.200 Ft
Időpont: 
2011. február 28. 20:00

Nem vitás, hogy különleges élmény vár mindazokra, akik február utolsó estjén átadják magukat mindannak, ami a távoli Haitiről érkező Ti Coca és zenekara, a Wange-Neges jóvoltából belengi a Fesztivál Színházat.

Szenvedélyes előadásmód, különleges énekhang, kultúrák találkozása – lehetne összefoglalni röviden az estet… de mégsem lehet, mert évszázadok hagyományait, egy sokáig ismeretlen, távoli ország tradícióit lehetetlen néhány szó nyomán megismerni. Bele kell kóstolni!

Ti Coca, együttesTi Coca, együttes

Haiti annak ellenére sokáig ismeretlen volt a nagyvilág számára, hogy történelmét gyarmatosítások, rabszolgalázadások színesítették, kultúrájára számos népcsoport hatott. Az ország lakosai többek között indián, spanyol, afrikai és francia származásúak, akik mindig is előszeretettel zenéltek. David Mettelus gyermekkorában a kisüveges üdítőitalról kapta becenevét, akkor még nem is sejtve, hogy évtizedekkel később ezen a művésznéven ad majd ízelítőt az említett kultúrából szerte a világon. Ti Coca harminc éve alapított zenekarával, a Wanga-Neges nevű formációval hazája hagyományaihoz, a tradicionális dallamokhoz nyúlt vissza, melyek sokszínűségére, a szimbolikus összetettségekre már a névválasztás is utal: a Wanga-Neges kreol nyelven kolibrit jelent, ez a kis madár pedig a szerelmi varázslatok egyik kelléke a vudu vallásban. A néhány fős együttes harminc év után is hű az elveihez, fellépésein többnyire akusztikus hangszerek segítségével mutatja be Haiti zenéjét, s bár a nyelvet sok esetben nem érti a hallgatóság, a dallamok, a zene magával ragadó hangulata és Ti Coca egyedülálló orgánuma érthetően mesél a szigetországban élő emberek életéről.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.

Németh Ferenc

Németh Ferenc az egyik legsikeresebb magyar származású, mostanra nemzetközi hírnevet szerzett, sőt nevét, a jazz arcvonalában, a tengerentúlon is az elsők között jegyzik.