2018. szeptember 25. - kedd

Bartók hattyúdala: a szépséges Concerto

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1100, 1300, 1600 Ft
Időpont: 
2011. április 3. 11:00

A Müpa Matinékoncertek április 3-i két hangversenyén, a Budafoki Dohnányi Zenekar és Hollerung Gábor karmester-műsorvezető segítségével bemutatott jellegzetes műrészletek segítségével mindenki maga is eldöntheti, miért is gyönyörű a Concerto. Mert hogy gyönyörű, az nem kétséges.

Bartók az alábbi módon határozta meg legnépszerűbb zenekari művének műfaját.
„E szimfónia-szerű zenekari műnek a címét az egyes hangszerek vagy hangszercsoportok concertáló vagy szólisztikus jellegű kezelésmódja magyarázza. A »virtuóz« hangszerkezelés például az első tétel kidolgozásának fugato-szakaszaiban jelenik meg (rézfúvó hangszerek), vagy a zárótétel főtémájának »perpetuum mobile«-szerű futamaiban (vonósok) és különösen a második tételben, ahol a hangszerek mindig párosával jelennek meg egymást követően, briliáns passzázsokkal.” Azért hívta tehát a művet zenekari concertónak és nem szimfóniának, mert minden hangszerjátékostól bizonyos szintű virtuozitást követel meg, ám túl sok hangszeres kerül a fénypontba ahhoz, hogy a művet sinfonia concertantének lehessen hívni.

Budafoki Dohnányi Zenekar & Hollerung GáborBudafoki Dohnányi Zenekar & Hollerung Gábor

A fantasztikus sodrású, a komponista honvágyát és minden egyéb keservét zenébe öntő utolsó vallomást egyesek a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország dallamát idéző IV., mások a fergeteges dudanótát feldolgozó V. tételéért, sokak pedig az Introduzione, a Giuoco delle coppie (Párok játéka), az Elégia, az Intermezzo interrotto (Megszakított közjáték) és a Finale egymást követő karakter- és hangulatváltásaiért szeretnek elsősorban.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. szeptember 27. (csütörtök), 19.30, Papp László Budapest Sportaréna.

Ed Sheeran

Lehullt a lepel: immár nem titok, hogy a popvilág talán legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a Sziget meghívását, ezzel megvan a 2019-es fesztivál első napjának headlinere.