A teljes Munkácsy-életmű a keszthelyi Festetics-kastélyban

Időpont: 
2011. április 29. 0:00 - péntek - 2011. október 1. 0:00 - szombat

2011. április 29-től látogatható a Munkácsy Mihály műveit bemutató, a Munkácsy Alapítvány a Magyar Nemzeti Galéria és a Helikon Kastélymúzeum együttműködésében megvalósuló, a Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből rendezett nagyszabású tárlat a keszthelyi Festetics kastélyban.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó Munkácsy-kiállítása, kiegészülve a Pákh-gyűjtemény alkotásaival kivételes lehetőséget kínál mind a nagyközönség, mind a szakma számára, hiszen a Pákh-gyűjteményben lévő, de eddig nem látható alkotások segítségével első ízben nyílik lehetőség a Munkácsy-életmű teljes körű bemutatására.

A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkező alkotások jobbára az életmű első felét dokumentálják a művész karrierjének indulásától egészen annak kiteljesedéséig: az 1870-ben a párizsi Salon aranyérmével jutalmazott Siralomház című festményétől kezdődően, a népi életképeken, sokalakos kompozícióikon át (Éjszakai csavargók, Zálogház) a világsikert hozó, a párizsi világkiállításon aranyérmet szerző Milton című festményéig. Olyan különleges tájképek mellett, mint a Poros út, a Colpachon készült Hazafelé, a Fasor, vagy a Colpachi park, a korszakváltást jelző Műteremben című képen át, egészen arcképfestészetének egyik főművéig, a Paál László portréjáig számos kiemelkedő alkotás szerepel majd a keszthelyi kiállításon.

Pákh Imre a jelenleg több mint 30 művet számláló kollekciójával a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtemény birtokosa. A keszthelyi kiállításon a gyűjtemény főművei kapnak helyet: az Ásító inas álló formátumban készült, életképi változata, amely hatalmas szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállítás idején. Ezen kívül számos nagyobb népi életképhez készült tanulmány és vázlat, többek között a Zálogházhoz festett Bohém és az Öregasszony mappával című képek, valamint a Nő zöld ruhában vagy Madame Chaplin bájos arcképe, a tájképek közül pedig a Cigányok az erdőszélen és a Mosónők korai változatai kerülnek bemutatásra. A tárlaton helyet kapnak a Pákh-gyűjtemény leglátványosabb darabjai is, nevezetesen azok a látványos szalonképek, mint a Készülődés a papa születésnapjára, a Pálmaházban, valamint a Két család a szalonban.