Dead Combo (P), Bardo

Helyszín: 
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. május 21. 20:00 - szombat

Az A38 Hajó Magyarország EU-elnökségét népszerűsítő sorozatának következő állomásán egy speciális hibrid műfaj, a New Orleans-i delta blues beütésű fado képviselője érkezik a hajóra. A műfaj olyannyira speciális, hogy jóformán egyetlen képviselője van, a zseniális Dead Combo. A nem mindennapi koncert kiegészítéseként Bárdos Deák Ági zenekara, a Bardo lép fel.

2011. január elsejétől fél éven át Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Magyarország 2004. május elseje óta teljes jogú tagja az európai közösségnek, de ez a tagság igazán most teljesedik ki: az elnökséggel hazánk fontos lehetőséget kap, hogy külpolitikai, gazdasági és nem utolsósorban kulturális elképzeléseit érvényre juttassa. Az elnökség alkalmából nagylélegzetű koncertsorozat indult az A38 Hajón: a Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat alcíme: Unity, Diversity, Music (Polifónia – Egység, sokféleség, zene) a lehető legpontosabban írja le célját. Az egy éven keresztül zajló, 50 duplakoncertből álló sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik. Polyphony, polifónia, avagy többszólamúság: a sorozat üzenete egyértelmű – be- és megmutatni Európa gazdag zenei kultúráját, sokszínűségét, azt a villódzó gazdagságot, amitől e kontinens az, ami. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek. A sorozatot a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest támogatja. A Dead Combo koncertjének támogatója a Portugál Nagykövetség, illetve a Camões Intézet.

2008. május 8. 15:04 - Dead Combo (P) ©Dead Combo (P)
Dead Combo (P)

A beszédes nevű Dead Combo eredetileg egy alkalmi duónak indult, hogy egyetlen számot rögzítsen egy, a zseniális portugál gitáros, Carlos Paredes emlékére készülő 2003-as albumra. A Halott Kombónak oly jól sikerült a felvétel, hogy a két tag elhatározta: együtt folytatják a munkát. Az első lemez teljesen elképesztette a kritikát és a közönséget egyaránt: Portugália sokat látott már fado-ügyben, de így még senki sem játszotta ezt a tradicionális műfajt. Tó Trips blueson edzett, visszhangos, lefelé hangolt egészen eredeti gitárjátéka, és Pedro Gonçalves roporgós bőgőszólama valósággal megrengette azt, amit a fadóról képzeltünk. Megőrizva a hagyományos előadásmód melankóliáját, a két zenész egészen elképesztő dinamikát vitt a műfajba, megspékelve mindezt nem kevés delta-blues-zal, Tom Waits-es hangulatokkal, stoner rockkal, meg még ki tudja, mivel. A végeredmény: igazi halálzene, véget nem érő danse macabre, kegyetlen groteszk, emelkedett pillanatokkal.

A Bardo projekt kitüntetett pillanatok nem mindennapi összejátszásából született 2006-ban. A 80-as évek zenei undergroundjának nagyszerű énekesnője, Bárdos Deák Ági 50. születésnapjára kapta „a sorstól”, és természetesen jóbarátoktól a lehetőséget egy szólólemez elkészítésére. Az eredeti koncepció szerint az 56-os forradalom fél évszázados évfordulójára készülő lemeznek szomorú aktualitást adtak a budapesti utcai tüntetések, illetve a Gödör Klub megálmodója, Kakuk Judit halála. A Bardo motorja Ágin kívül Másik János és Gasner János volt – azóta Gasner sincs már közöttünk. A nyolcvanas évek underground „sanzonjainak” feldolgozásait, illetve Bárdos Deák, Gasner és Másik Kemény István és Térey János szövegeire írt szerzeményeit tartalmazó lemez bemutatója éppen az A38 Hajón volt.

Különös hangulatú, szomorú, ugyanakkor felemelő előadások a Bardo koncertjei – sanzon, underground, költészet és történelem sajátos elegye, amit egyértelműen ural Bárdos Deák Ági nem mindennapi színpadi személyisége.