19. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

Időpont: 
2011. június 27. 0:00 - hétfő - 2011. július 3. 0:00 - vasárnap

Ahogy a korábbi évek bizonyították, a jó zenék, az ínycsiklandó ételek, a zamatos borok sokakat vonzanak kortól, nemtől függetlenül. A Gastroblues Fesztiválok sajátossága, hogy családokat is vonz, hiszen a tizenkilenc év alatt számtalan ismeretség, barátság, sőt szerelem szövődött a látogatók között.

Támogatóinknak köszönhetően - akik a nehezedő gazdasági viszonyok között is kitartanak fesztiválunk mellett -, az idei évben az angol, ír és hazai fellépők mellett első alkalommal láthatnak az ESZI Sportcsarnok színpadán spanyol bluesmuzsikust. Javier Vargas gitáros nemzetközi elismertségét bizonyítja az a tény, hogy Blues Latino című szerzeményét a latin rock emblematikus alakja, Carlos Santana is műsorára tűzte és lemezre játszotta. Javier nemzetközi zenekarának, a Vargas Blues Band-nek fellépése garantált csemegének számít.

2011. június 18. 20:11 - Jon Lord, zongora ©Jon Lord, zongora
Jon Lord, zongora

Néhány éve a blues-rock rajongói némi csalódással vették tudomásul, hogy a Ten Years After „arca” Alvin Lee megvált a csapattól. Az őt pótló ifjú Joe Gooch azonban belopta magát a magyar közönség szívébe is. Ezúttal saját triójával, a Hundred Seventy Split névre keresztelt formációval érkezik, amelyben egyik társa a TYA basszusgitárosa, Leo Lyons.  Leo Lyons fellépett a rocktörténet egyik mérföldkövének számító Woodstock fesztiválon 1969-ben. Mellette még egy woodstock-i szereplő, a Pakson már kétszer is megfordult Miller Anderson gitáros is a fellépők sorában lesz. Anderson annak idején a Keef Hartley Band tagja volt, nálunk előbb a Spencer Davis Group, majd a British Blues Quintet tagjaként járt. Most a Deep Purple egykori orgonistája, a veterán Jon Lord csapatában szerepel, aki ezúttal egy szigetországi blues válogatottal érkezik, amelynek zenészei az előbb említett British Blues Quintet, részben a Spencer Davis Group színeiben játszottak nálunk.

Az év elején sokkolta a blues és rock rajongókat Gary Moore halálhíre. Öccse, Cliff Moore korábban közönségkedvenc lett Pakson zenéjével, közvetlen viselkedésével. Az idén újra a fellépők között köszönthetjük mind blues-rock, valamint jazz kvartettjével, a Saffron Monkey-val.

Az Ismerős Arcok zenekar tagjai közül néhányan már játszottak a Gastroblues Fesztiválon az Udvari Bolondok és a $texas muzsikusaiként. Egy év kihagyás után ismét kántálhatja majd a közönség, hogy „Bill a király, Bill a király!”. Az ismerősöknél tartva az Animals + Friends csapat vendégeként a hatvanas évek kedvelt énekesének, Ray Phillips-nek is tapsolhatnak.
Színpdra lép a Varga János Project, élén az énekes Jamie Winchesterrel.

A hagyományokhoz hűen szombat délelőtt kerül sor a templomi koncertre, majd vasárnap délelőtt az ESZI Park népesül be a főzőverseny résztvevőivel, és míg az ételek főnek, addig a szabadtéri színpadon játszanak kedvelt zenekarok, mint az újjáalakult Kormorán vagy a paksi közönség előtt is méltán népszerű Tűzkerék xT.

Természetesen nem maradnak távol a korábbi években megismert borászok - köztük a 2010. év borásza, Légli Ottó, Takler Ferenc, Tiffán Zsolt és barátaik - sem, így minden együtt áll, hogy a harmadik évezred második évtizedének kezdetén jóhangulatú júliusi hétvégét töltsenek együtt.

Hirdetés