IX. Országos Pékfesztivál 2011

Időpont: 
2011. július 2. 0:00 - szombat

A Monostori Erőd 2011. július 2-án immár 9. alkalommal ad otthont az Országos Pékfesztiválnak, amelyet az időutazás jegyében szervez meg a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Monostori Erőd Nonprofit Kft.. A családi rendezvény sütőiparosok, hagyományos magyar élelmiszergyártók, kézművesek, céhműhelyek változatos bemutatóival, kiállításokkal, gyermekprogramokkal, színpadi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket.

2009. július 4. 13:52 - Országos Pékfesztivál ©Országos Pékfesztivál
Országos Pékfesztivál

Az erődök legnagyobb ünnepe az Országos Pékfesztivál, amelyre ez évben július 2-án kerül sor. A fesztivál indulása óta évente más-más történelmi korszakot mutat be a kenyér- és gasztronómiatörténet tükrében.
A „Pékek utcájában” múltidéző sütési bemutatókat tartanak a pékek, ahol egész nap folyamatosan készülnek az ínycsiklandozó étkek. Lesz sütő iskola, ahol lehetőség nyílik ellesni a fortélyokat a szakemberektől: kipróbálni a kovászolást, dagasztást, tésztahajtogatást, a fonást, és még sok technikát a tésztakészítéssel kapcsolatosan… A hagyományos sütőipari termékek vásárán (többek között) olyan péksüteményekkel ismerkedhetnek meg a fesztiválra látogatók, mint az orosházi banán, rongyos kifli, vesu, dübbencs vagy a pacsni. Eközben az érdeklődők Magyarország legjobb pékjeitől kérhetik el a helyszínen bemutatott termékek receptjeit. A rendezvényen a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének szakképzet tagjai (akik pékek és oktatók) és a Péktáborban résztvevő diákok fogják a termékeket előállítani és bemutatni.
Ezek mellett kézműves foglalkozások és vásár, céhműhelyek, pékjátszóház, mindentjáró malmok, színpadi produkciók és koncertek színesítik a programot.
A kalandra vágyó időutazók részt vehetnek dunai hajózáson, lovaskocsikázáson, íjászaton, falmászáson, továbbá rendkívüli erőd- és kazamata-túrákon.
A délelőtt folyamán Mikes Kelemen halálának 250. évfordulója alkalmából „Kenyér és étkezési kultúra Erdélyben a XVIII. századtól napjainkig” címmel kiállítás nyílik a Kenyérmúzeumban.
Ezután Csortos Szabó Sándor „Szolgálati időm emlékére Przemysl, 1914-1918” című fotókiállításának finisszázsa következik.

A belépődíjakból befolyt bevételeket a Monostori Erőd felújítási munkálataira fordítják a szervezők.