2018. november 18. - vasárnap

IX. Országos Pékfesztivál 2011

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. július 2

A Monostori Erőd 2011. július 2-án immár 9. alkalommal ad otthont az Országos Pékfesztiválnak, amelyet az időutazás jegyében szervez meg a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Monostori Erőd Nonprofit Kft.. A családi rendezvény sütőiparosok, hagyományos magyar élelmiszergyártók, kézművesek, céhműhelyek változatos bemutatóival, kiállításokkal, gyermekprogramokkal, színpadi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket.

Országos PékfesztiválOrszágos Pékfesztivál

Az erődök legnagyobb ünnepe az Országos Pékfesztivál, amelyre ez évben július 2-án kerül sor. A fesztivál indulása óta évente más-más történelmi korszakot mutat be a kenyér- és gasztronómiatörténet tükrében.
A „Pékek utcájában” múltidéző sütési bemutatókat tartanak a pékek, ahol egész nap folyamatosan készülnek az ínycsiklandozó étkek. Lesz sütő iskola, ahol lehetőség nyílik ellesni a fortélyokat a szakemberektől: kipróbálni a kovászolást, dagasztást, tésztahajtogatást, a fonást, és még sok technikát a tésztakészítéssel kapcsolatosan… A hagyományos sütőipari termékek vásárán (többek között) olyan péksüteményekkel ismerkedhetnek meg a fesztiválra látogatók, mint az orosházi banán, rongyos kifli, vesu, dübbencs vagy a pacsni. Eközben az érdeklődők Magyarország legjobb pékjeitől kérhetik el a helyszínen bemutatott termékek receptjeit. A rendezvényen a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének szakképzet tagjai (akik pékek és oktatók) és a Péktáborban résztvevő diákok fogják a termékeket előállítani és bemutatni.
Ezek mellett kézműves foglalkozások és vásár, céhműhelyek, pékjátszóház, mindentjáró malmok, színpadi produkciók és koncertek színesítik a programot.
A kalandra vágyó időutazók részt vehetnek dunai hajózáson, lovaskocsikázáson, íjászaton, falmászáson, továbbá rendkívüli erőd- és kazamata-túrákon.
A délelőtt folyamán Mikes Kelemen halálának 250. évfordulója alkalmából „Kenyér és étkezési kultúra Erdélyben a XVIII. századtól napjainkig” címmel kiállítás nyílik a Kenyérmúzeumban.
Ezután Csortos Szabó Sándor „Szolgálati időm emlékére Przemysl, 1914-1918” című fotókiállításának finisszázsa következik.

A belépődíjakból befolyt bevételeket a Monostori Erőd felújítási munkálataira fordítják a szervezők.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

plakát

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között.

Időpont: 
2018. december 1 - 2018. december 2
Mikulásvonat a gyermekvasúton

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös énekléssel, játékokkal várják a kicsiket, akik személyesen találkozhatnak a Mikulással, aki kis csomaggal ajándékoz meg minden gyereket.