2018. november 19. - hétfő

World Press Photo 2011

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Néprajzi Múzeum
Időpont: 
2011. szeptember 30 - 2011. október 30

2011. szeptember 30-án nyílik a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo 2011 és kísérő kiállításai: a Duna fotókiállítás és a Beyond The Body – egzotikus sportfotók a nagyvilágból.

World Press Photo 2011
A World Press Photo nonprofit független szervezetet 1955-ben alapították Hollandiában. Elsődleges célja, hogy támogassa és népszerűsítse a sajtófotósok munkáját. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát.

 A World Press Photo szervezet minden évben megrendezi az elmúlt év eseményeiből készült sajtófotó-versenyét. Ez a legnagyobb és a legtekintélyesebb verseny a fotós újságírók között. A képek a legkülönfélébb kategóriákban mutatják be az elmúlt év legfontosabb és legmeghatározóbb eseményeit. 

A 2010. év eseményeit bemutató World Press Photo versenyre 125 országból 5691 fotóriporter pályázott. A 108059 fotó értékeléséve a nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban. A zsűri tagjai végül 23 nemzet 55 fotográfusát, köztük a magyar Lakatos Pétert díjazták.

Bara István: Gőzös épülő Erzsébet hídnálBara István: Gőzös épülő Erzsébet hídnál

Duna fotókiállítás
A Herald Ügynökség nemzetközi fotópályázatot hirdetett Duna címmel az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete együttműködésével. A Duna kiállítás az Európai Bizottság Duna-stratégiájára épül. Célja felhívni a figyelmet a Duna 14 országot összekötő adottságainak jobb kihasználására, az együttműködésre, legfőképp a környezetvédelem és a hajózás területén. A kiállítás képet ad a Duna menti életről a németországi forrástól a romániai Deltáig.


Beyond The Body – egzotikus sportfotók a nagyvilágból
Tomasz Gudzowaty jogot végzett Varsóban, majd felhagyott tanult szakmájával a nem tipikus sportfotózásért. Olyan tradicionális, egzotikus sportokat mutat be, amelyek nem csak fizikai teljesítményt bizonyítanak, hanem spirituális, rituális-vallásos kifejezéssel is bírnak. Képei a sport kevésbé ismert oldalát mutatják újszerű vizuális megközelítéssel. Fotóit a legnagyobb lapok közölték (Max Magazine, L'Equipe, The Guardian, Newsweek, Forbes, Time, Reponses Photo, Sportsweek, British Journal of Photography) és számos albuma is megjelent. Többször díjazták képeit a World Press Photo, Pictures of the Year, NPPA Best of Photojournalism pályázatokon. A hamburgi Focus Fotoagentur és a varsói Yours Gallery képviseli.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.