2018. október 23. - kedd

A celluloidfüggöny - Idegen világok arca a kémfilmek tükrében

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művész mozi
Jegyár: 
100 Ft
Időpont: 
2011. november 3 - 2011. november 8

November 3. és 8. között a Goethe Intézet és a EUNIC Hungary európai kémfilm- sorozatot szervez a Művész moziban. Ötven éve, hogy a berlini fal megépítésével tetőpontjához ért a hidegháború. A vasfüggöny és a fal családokat és barátokat szakított el egymástól, Berlin pedig a világ kémeinek találkozóhelyévé vált. A kémfilmekben a két politikai tömb mozinézői nyerhettek betekintést egymás világába.

A filmsorozatot a londoni Goethe Intézet állította össze Oliver Baumgarten és Nikolaj Nikitin neves filmes szakemberek közreműködésével. Az 1960 és 1974 között keletkezett alkotások sorában egyaránt vannak klasszikusok - ilyen például a John le Carré-adaptáció -, és elfelejtett remekek a hidegháború legdermesztőbb esztendeiből. A kém alakja a vasfüggöny mindkét oldalán lenyűgözte a mozilátogatókat, hiszen a nagypolitika hatalmi játékainak titkos segédeként a korszellem egész kettősége tükröződött benne. Ha a kém a jó oldalt szolgálta, hős volt, ha a rosszat, akkor a gonosz szolgája. A közönség előbbi esetben saját fölényérzete jegyében azonosulhatott vele, utóbbi esetben viszont belevetíthette a politikailag megvetett ellenség képét. Nem csoda, ha kémfilm és politikai propagandafilm között gyakran elmosódtak a határok. A populáris kultúra keleten és nyugaton egyaránt ezzel reagált a tartós félelemre, a politikai ellenféltől érkező fenyegetésre.

A celluloidfüggöny 2011 novemberében gördül fel Budapesten, s a sorozatban egy-egy bolgár, nyugat- és kelet-német, brit, francia, román, csehszlovák, lengyel és magyar film lesz látható. A programot két Bécsben játszódó (egy svájci és egy brit) film egészíti ki. A műfaji skála az akciófilmtől a lélektani tanulmányig, a színre vitt ideológiától a kritikai élű paródiáig terjed. A celluloidfüggöny Budapesten a helyi Goethe Intézet kezdeményezésére, a EUNIC Hungary tagjainak közreműködésével kerülnek vetítésre.

Részletes program: www.goethe.de/kemfilm

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Oscar-díjas és -jelölt alkotók filmjei premier előtt a mozikban – színes kiegészítő programokkal.

plakát

2018. október 18–21. (csütörtök-vasárnap) a Várkert Bazárban.

logo

Izgalmas témák az október 16-án kezdődő Déli-Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztiválon.