Tisztítsuk meg közösen környezetünket!-Te Szedd!

Jegyár: 
ingyenes
Időpont: 
2012. június 2. 8:00 - 18:00 - szombat

A csütörtöki 16.00 órás határidőig több mint százezer önkéntes regisztrált a TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért akció honlapján, hogy szombaton együtt gyűjtse a hulladékot az ország több mint 700 településén. Aki lemaradt a regisztrációról, ne búsuljon még a helyszínen is regisztrálhat a www.teszedd.hu-n megtalálható találkozási pontokon.

Vedd fel a kesztyűt újra! jelszóval ebben az esztendőben is meghirdette tavaly nagy sikert aratott országos hulladékgyűjtési akcióját a Vidékfejlesztési Minisztérium, ezúttal a Belügyminisztériummal közös szervezésben. Az akció anyagi hátterét – a zsákok és kesztyűk beszerzését, az önkéntesek által összegyűjtött hulladék szakszerű begyűjtésének és lerakásának költségét – idén az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség finanszírozza. A vízügyi igazgatóságok a Országos Polgárőr Szövetség közreműködésével 100 ezer pár munkavédelmi kesztyűt és ugyanennyi zsákot osztanak szét országszerte az önkéntesek között. A TeSzedd! zsákokban összegyűjtött hulladékot a hulladékgyűjtéssel foglakozó helyi közszolgáltatók az akció napján, június 2-án vagy a következő heti bejáráskor az ország bármely településéről ingyen szállítják el.

700 település szedi idén a szemetet
A tavalyi akció alkalmával 156 vállalat, 403 civil szervezet, valamint 551 közintézmény önkéntesei szedték a szemetet és térképezték fel országosan az illegális hulladéklerakó helyeket. Idén már több mint 700 település jelezte részvételi szándékát, de számos vállalat, iskola és persze civil szervezet is regisztrált a www.teszedd.hu oldalon.

Aki részt vesz, a továbbiakban is jobban figyel környezetére
A TeSzedd! szervezői jól tudják, hogy egy nap alatt nem lehet kitakarítani az országot. A cél az, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy a hulladéknak mindenütt megvan a helye: otthonunkban és munkahelyünkön a szelektív szemetes, az utcán a kuka vagy a szelektív gyűjtő. Amit pedig ezekbe nem szabad beledobni, annak ott vannak a hulladékgyűjtő udvarok, ahol elhelyezhető az építési törmelék vagy éppen az elhasznált gumiabroncsok is.
Az összefogás és a közös munka gyorsan érezteti hatását, hiszen számos európai példa bizonyítja, hogy aki egyszer részt vesz egy ilyen akcióban, az később jobban odafigyel magára és környezetére, és kevesebbet szemetel az év többi napján.

Arról a honlapont nem lehet olvasni, hogy a promó videóban részt vevő sztárokkal talákozhatunk-e, de reméljük sok követőjük akad, annak pedig külön örülök, hogy a kormány felkarolta a rendezvényt.
Aki pedig nem tud csatlakozni egyik helyszínhez sem, takaríson fel közvetlen környezetében, például jót tesz egy kis kerti munka vagy a lépcsőház feltakarítása még mozgásnak sem utolsó. Esetleg itt az ideje belevágni a szelektív hulladékgyűjtésbe amivel egyes helyeken még a szemét díjon is spórolhatunk.

Hirdetés