12. POSZT

Időpont: 
2012. június 7. 0:00 - csütörtök - 2012. június 16. 0:00 - szombat

2011. június 13. 19:14 -  

 

  ©A 12. alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Országos Színházi Találkozó - hasonlóan az előző évekhez - két nagy részből tevődik össze. A fő vonalat a versenyprogramok alkotják, míg mellette az OFF programok színesítik, töltik meg pezsgő élettel a várost.

A 4 főből álló válogatói team 14 előadást hívott meg az idei versenyre. A társulatok között akad olyan, aki még soha nem járt a POSZTon (Szombathely) és olyan is, aki évek óta rendszeres fellépő. (pl. Nyíregyháza, budapesti Katona József Színház). A 14 előadásból 6 érkezik Budapestről (Radnóti Miklós Színház, Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Vígszínház, Katona József Színház 2 produkcióval) 6 vidékről (Debrecen, Kecskemét, Veszprém, Székesfehérvár, Szombathely, Nyíregyháza) és 2 határon túli színházból (Kolozsvár, Marosvásárhely). A korábbi évekhez képest idén kevesebb kortárs drámával találkozhatnak majd a nézők, a klasszikusokat viszont többnyire mai nyelvre hangszerelve szólaltatják meg az alkotók.

2012 a megújulás éve több szempontból is a népszerű OFF programok tekintetében. A pécsi városközpont helyett ez évtől az OFF centruma a nemrégiben átadott Zsolnay Negyed lesz. A FESz (Független Előadóművészeti Szövetség) három szekciója (színházi-nevelési-, produkciós műhely- és improvizatív zenei szekció) itt szervezi a szövetség fesztiválon való reprezentatív megjelenését POSZT-FESZT 2012 címmel június 14-16. között. A programok helyszíne a Zsolnay Negyedben található E26-27 nevű épületegyüttes lesz. Pályázat útján kiválasztott kreatív pécsi polgárok, műhelyek, zenekarok segítségével a fesztivál végére egy neves rendező irányításával egy összművészeti előadást hoznak létre. Az ötlet onnan ered, hogy a szervezők azt szeretnék, ha idén a POSZT-on nem csupán nézőként vennének részt a pécsiek, hanem aktív résztvevőként alakítanák is azt. A zenei szekció improvizációs estekkel reflektál a fesztiválra, míg napközben a színházi-nevelési szekció a legkisebbeknek, a diákoknak tart majd foglalkozást.

A Kodály Központban tartják meg az OFF úgynevezett kiemelt rendezvényeit. A városhoz ezer szállal kötődő, 18 év óta hallgató legendás EAST zenekar erre az alkalomra szerveződik újjá. A zene- és kultúrtörténeti csemegének számító koncerten felcsendülnek az 1984-ben a Tettyei romoknál nagy sikerrel bemutatott Az áldozat (Szodoma) előadás balettzenéjének részletei és az EAST történetének legemlékezetesebb, legszebb szerzeményei. A június 8-i koncerten főleg az első két lemez dalai csendülnek fel, de a zenekar utolsó, Takács Tamás nevével fémjelzett korszakából is játszanak majd számokat.

A L'art pour l'art Társulat fennállásának 25 éves jubileumát ünnepli ebben az évadban. A magyar színházi életben különleges színfoltként jelenlévő, műfajteremtő társulat 1986 óta töretlen lendülettel szórakoztatja közönségét a színházak nézőterein éppúgy, mint a televíziók képernyői előtt. Most, a POSZT idején várhatóan a pécsieknek is remek estét szereznek június 10-i koncertjükön, ahol Sub Bass Monster lesz vendégük.

Több mint két éve nincs közöttünk Cseh Tamás. Az ő emlékét idézzük meg június 14-én. A korábbi alkotótárs, a dalok szövegírója, Bereményi Géza rendezte azt az estet, ahol olyan színészek éneklik a jól ismert dalokat, mint Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Kállóy Molnár Péter vagy Tompos Kátya.
Színházi találkozó nem lehet Varnus Xavér nélkül. A művész talán az egyetlen olyan fellépő, aki minden évben vendég volt a POSZTon. Június 15-én „Hol van az a nyár …” címmel Bodrogi Gyulát maga mellé híva partnerül, a 30-as évek filmslágereit adja elő orgonán, felélesztve a század elő Amerikájában megszokott moziorgona hagyományt, amikor is a vászon mögött helyeztek el egy sípos orgonát, és az végigkísérte a filmet.

A Jókai tér idén is a bábosoké. Délelőtt és délután a gyerekeknek, este pedig a felnőtteknek szóló bábelőadásokat tartanak.

Idén néhány éves kihagyás után újra betársul a találkozóba az Alexandra Kiadó. A megszokott és népszerű könyvheti programok, közönségtalálkozók és dedikálások helyszíne a Kossuth tér.

A Zsolnay Kulturális Negyed játszóhelyeivel helyszíneiben, a Magyar Teátrumi Társaság belépésével pedig szellemében és tartalmában is megújul a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelynek díszvendége idén Cserhalmi György lesz.