VI. Erdélyország az én hazám világtalálkozó

Időpont: 
2012. június 30. 0:00 - szombat - 2012. július 1. 0:00 - vasárnap

2012. június 25. 14:33 -  

  ©Ismét megrendezésre kerül - immáron hatodik alkalommal – az „Erdélyország az én hazám” világtalálkozó, az Erdélyből elszármazottak és Erdély sorsáért elkötelezettek nagy találkozója. A színes programokban bővelkedő nagyszabású rendezvénynek az idei évben a Verőce melletti Lósi-völgy ad otthont, a megejtően szép Kárpát-Haza Temploma lábánál.

A Julianus Barát Alapítvány és a nyárádszentlászlói Pásztortűz Egyesület mellett a Székelyföldért Társaság, a nyárádgálfalvi Vitalitás Egyesület és a Budapesti Székely Kör vesz részt a rendezvény szervezésében.
A találkozó fővédnöke Dr. Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője védnöke pedig Bethlen Farkas, Verőce polgármestere.

Tán sohasem voltak aktuálisabbak Tompa László sorai, melyeket tavaly választottak a világtalálkozó mottójául. Remélik, hogy e sorok idén is sokakat megérintenek, sokak lelkében felébresztik az elhagyott szülőföld iránti felelősségtudatot, a tenni akarást és a tettvágyat. Ezért is határoztak úgy, hogy idén Megmaradás címmel egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül hívják fel a rendezvény közönségének figyelmét az erdélyi szórványmagyarság küzdelmeire, nehézségeire. Olyan alapítványok és egyesületek képviselőit hívták meg, amelyek hosszú évek óta fáradoznak a szórványban élő gyerekek magyar nyelvű oktatásáért, ezáltal önazonosságuk megtartásáért és megerősítéséért.

2010. július 10. 15:10 -   ©Erdély

Hagyományaikhoz híven a világtalálkozó idején szeretnék kiemelten bemutatni egy kevéssé ismert régiót. Idén a választás a partiumi Érmellékre esett. Külön számukra felállított sátorban lesz lehetőségük bemutatni élő néphagyományaikat, mesterségeiket, alkotásaikat, néptáncosaik és színjátszó csoportjuk pedig kiemelt szerepet kap a Nagyszínpad műsorában.

A több helyszínen zajló esemény programját erdélyi szerzők könyvbemutatói, évfordulóikhoz kötődő előadói estek, fontos társadalmi kérdéseket érintő előadások színesítik. Idén ismét megrendezésre kerül az erdélyi orvosok találkozója, amelyen neves professzorok előadásait hallgathatja meg a közönség.

Az esti nagyszínpadi programok igazán felejthetetlen élményt ígérnek a látogatóknak. Szombaton a Maros Művészegyüttes parádés produkciója és Tamás Gábor fellépése, vasárnap pedig Baricz Gergő és Keresztes Ildikó koncertjei szórakoztatják a Lósi-völgy közönségét.

A két nap során gyermekprogramok, íjászat, solymászbemutatók, táncház és kézműves foglalkozások várják a látogatókat.
Ebben a mind inkább személytelenné váló világban számítanak azon honfitársak részvételére, akiknek fontos a szülőföldünk, Erdély jelene és jövője, akikben munkálkodik a tenni akarás, akik velünk együtt hiszik és érzik:

„… - nekünk kincsnél kedvesebb cél:
Látni téged, újultodban, Erdély!
Érted, hogy virulj, gyarapodva váltig:
Szívet és erőt áldozunk halálig.”
(Tompa László)
 

Helyszín: Verőce, Lósi-völgy, Kárpát-Haza Temploma

Hirdetés