Borünnep a Szentendrei Skanzenben

Jegyár: 
Skanzen belépő
Időpont: 
2012. szeptember 8. 0:00 - szombat - 2012. szeptember 9. 0:00 - vasárnap

Szeptember 8-án és 9-én a Skanzen három tájegységében pezseg a borünnepi élet. Borfalunkban megelevenednek a szüreti népszokások, Gasztrofalunkban kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket, Vásárterünkön pedig igazi vásári hangulat fogadja a látogatókat körhintával, fotógráfussal.

Aki csak külső, passzív szemlélője szeretne lenne a hagyományőrző eseményeknek keresse fel a kádár mestert, aki azon szorgoskodik majd, hogy abroncsokat helyezzen a dongákra, mellette cipészmestert, aki javítja a „megfáradt” lábbelit.

A Lajta Néptáncegyüttes jóvoltából a lányok nem kímélik a szőlőt, hagyományos fadézsában szőlőtaposással préselik ki a gyümölcs levét, majd a szorgos nap végén átadják magukat az önfeledt jókedvnek, lelkesen készülődnek a bálba - ahová természetesen minden látogató hivatalos- és előkerülnek a díszes viseletek, a mulatságban pedig muzsikusok, hetyke legények húzzák a talpalávalót. Ha aktívan tesztelné egy-két pohár bor után az egyensúlyérzékét, látogasson el a Játékudvarba, ahol falusi teke, óriás csúzli, babalabirintus és íjjal történő gyümölcsszüret is várja. Végre nem szól senki a gyermekekre és nyugodtan ugrálhatnak a hatalmas szalmabálákon, a legkisebbeket pedig a Babasarokban ölbeli mondókával ringatjuk álomba.

Borfalu és Gasztrofalu
Borfaluban az igazság, no és persze 23 hazai, nagy múltú borász család borkínálata! Az ízválasztásban bizonytalanoknak borútvonalat ajánlunk, az ital mellé pedig remekül csúszó ételeket főzünk. Amíg az egyik ház konyhájában rotyog a tradicionális roma finomság; a savanyú belsőség leves és a lecsós nokedli csirkével, érdemes kicsit az eget is kémlelni, hiszen siklóernyőn, szelek szárnyán érkezik a Szárnyas Ízvadász.

Panyola közössége hirös lekvárjával domborít, a milotaiak málékásás káposztával, lepcsánkával és káposztás paszullyal, málé lapótyával rukkolnak elő a két nap folyamán, a novaji derék asszonyoknál pedig senki sem tudja jobban nyújtani az abroszon a rétest. Ha már nem győzzük kapkodni a fejünket a gasztronómiai élményeket kínáló programok sokaságában, álljunk meg egy kicsit a Slow Food udvarban és adjuk át magunkat a komótos étkezésnek, a vegan ételeknek, mártásoknak és koncentráljunk az ízekre.

Program

Fesztivál színpad (Magtár előtti nagy téren)

2012. szeptember 8. (szombat)
11.00 A nap és a hold elrablása - gólyalábas előadás gyerekeknek és felnőtteknek
12.00 Lajta Néptáncegyüttes műsora
12.45 Kisfaludy Károly: Három egyszerre (Leányfalui Szekérszínház)
14.00-15.00 Forgatag Művészeti Társaság: Szüreti bál
15.30-16.30 Szalóki Ági koncert
17.00-18.00 Buda Folk Band koncert
2012. szeptember 9. (vasárnap)
11.00 Langaléta garabonciások: Borvirágos tréfák
12.00 Novaji Hagyományőrzők
13.00 Hamvas Béla: A bor filozófiája (Huzella Péter és Rátóti Zoltán közös estje, A bor filozófiája)
14.00-15.00 Forgatag Művészeti Társaság: Szüreti bál
15.30-16.30 Magyar Vista Social Club koncert
17.00-18.00 Buda Folk Band koncert

Részletes program itt olvasható.

Hirdetés