Egy kiállítás - Szinkron

Helyszín: 
Időpont: 
2012. november 5. 19:00 - hétfő - 2013. január 10. 19:00 - csütörtök

2007. november 17. 11:32 - mono ©A MONO Galéria szeretettel meghívja Önt és barátait Benedek Barna festő és Kóródi Zsuzsanna üvegművész kiállításának megnyitójára, A kiállítást Rieder Gábor, a Flash Art magazin főszerkesztője nyitja meg.

Benedek Barna budapesti születésű, művészeti tanulmányait azonban a Pécsi Tudományegyetemen folytatta, legutóbb DLA képzés keretében. Mesterei Tolvay Ernő és Lantos Ferenc voltak, kiknek támogatásával megtalálta egyedi hangját, egy főként geometrikus alapelemekből építkező absztrakt nyelvet. Első nagyobb képei a Keserü Ilona által DLAsoknak meghirdetett Színerő-kurzuson születtek. A pécsi vonatkozás, a matematikai szabályosságú vonalak és a képek által kiváltott vizuális hatás miatt eszünkbe juthat az op-art jelentős művészének, Victor Vasarelynek erősbefolyása, azonban Barna inkább Csontváry Kosztka Tivadar munkáit tekinti meghatározóbbnak művészetében.

Benedek Barna 2007-ben elnyerte a STARBAG alkotói díját, 2009-ben pedig az Aradi Biennále Festészeti Díját. A művészt két Jancsó Miklós filmből, valamint a PTMK rajz-vizuális nevelés szakos hallgatóiból verbuválódott, mára feloszlott punkzenekar, a Burzsoá Nyugdíjasok tagjaként is ismerheti a közönség.

2012. november 29. 15:53 - kóródi ©kóródi

Kóródi Zsuzsanna üvegtervezés szakon végzett 2010-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol diplomamunkájával elnyerte a Rektori Díjat. A művész két egymást követő évben, 2011-ben és 2012-ben is dolgozott a világhírű amerikai Pilchulk Glass School-ban, legutóbb mint tanársegéd, emellett idén ő képviselte Magyarországot a Bornholmban megrendezett European Glass Context 'New Talent' kategóriájában. Ez év januárjában Zsuzsa szervezte a Magyar Üvegművészeti Társaság 'Hu Glass' kortárs üvegművészetet bemutató csoportos tárlatát a B55 Galériában, mely igen nagy sikert aratott a közönség körében. A művész Ostinato III. című munkájával az idei Budapest Art Marketen is találkozhattak a látogatók.

Az üvegművészet iránt érdeklődők, vagy akár a laikus közönség számára is hasznos információ és inspirációforrás lehet Zsuzsanna angol nyelvű blogja, melyben rendszeresen megosztja tapasztalatait és véleményét a kortárs üvegművészekről, alkotásokról és eseményekről. (http://korodizs.blogspot.hu/)

Mindkét alkotó munkájának fókuszában egyaránt az interferencia áll. Míg Benedek Barna hullámlemezre fest, Zsuzsa különböző raszterekkel helyez egymásra üvegrétegeket, melyek egymással interferálnak. A MONO Galéria 2011-ben megrendezett REPLAY című kiállítása után a két fiatal művész újra együtt mutatja be munkáit a közönségnek.

Hirdetés