Óbuda Napja

Időpont: 
2013. május 3. 0:00 - péntek - 2013. május 5. 0:00 - vasárnap

Ebben az évben Krúdy Gyulát és korát idézzük meg, nemcsak az író születésének 135. és halálának 80. évfordulójára emlékezve, hanem Krúdy és Óbuda vitathatatlan összefonódása okán is.

A május 4-i programokból ízelítő:

Fő tér

Kézműves műhely - Iparművészek és képzőművészek vezetésével készíthetjük el a tárgyakat, melyeket Mária magyar királyné viselhetett, láthatott óbudai álruhás sétáján Krúdy novellájában.

Fotófal - Amelynél a közönség Rigó Jancsi és a megszöktetett Schimay grófnő helyébe képzelheti magát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából.

Camuphone - A készülék, ami nem volt, nem lesz, de már van! A verkli és a karaoke, illetve a lyukkártya és a számítógép közös tulajdonságát ötvözi a szerkezet, melyet 2010-ben adott át a világnak a Bab Társulat.

Borvásár és kóstolók - „Nem a bornak van íze, bukéja, aromája, mámora, hanem az embernek, aki issza”

Kézművesek utcája
Fiáker – a századforduló hangulatát megidéző körutazás.
Katlan Tóni konyhája és kávézója, sparhelten sült lepények, sörfőzde, Cziniel Cukrászda

Zichy udvar
Játékudvar – Boldog békeidők játékai
Civil udvar – A kerületi civil szervezetek bemutatkozása
Magyar Origami Kör * Kiss Áron Játéktársaság * Magyar Vöröskereszt * Elveszett Állatokat Gyógyító,Ellátó,Elhelyező Alapítvány, * Összefogás Óbudáért Egyesület *Gézengúz Alapítvány - Cseppek háza * Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület *Kamasztér Alapítvány * Ész-Agy Ganz Ifjúsági Műhely * Szt. Margit kórház Rendelőintézet – ingyenes szűrővizsgálatok

Szentlélek tér

 • 10.00 Halász Judit koncert
 • 11.30 Térzene – Játszik a Katasztrófavédelem Központi Zenekara
 • 12.00 Ünnepélyes díjátadó
  Az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgári címének, a Pro Óbuda Díjaknak, az Óbuda Kultúrájáért Díjnak, az Óbuda Sportolója Díjaknak, valamint a Hidegkuti Nándor Emlékplakettnek átadása.
  A díjakat Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere adja át.
 • 14.00 Langaléta kópéságok
  A Langaléta Garabonciások és a „kurta lábú” közönség nagy találkozása.
 • 15.00 Kincső Néptáncegyüttes: Krúdy korának táncai
  Kísér: Dulai Zoltán és barátai
 • 16.00 Orosz Zoltán - Ezerarcú harmonika
  Az Emerton- és Artisjus-díjas harmonikaművész koncertje.
  Fellépő művészek: Orosz Zoltán – harmonikaművész, Balogh Zoltán - gitár, Lattmann Béla – basszusgitár
 • 18.00 Balkán Fanatik
  A 2002-ben alakult együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket, az elektronikus zenét elegyítsék némi betyáros virtussal, valamint népzenei elemekkel.
 • 21.00 Vad Fruttik
  Az egyik legkedveltebb koncertzenekar, a Vad Fruttik zenéjüket popzenének vallják, de más stílusokból is gazdagon használnak fel a kellemes hangzás elérése érdekében.

Kobuci kert
Fő tér 1.

 • 15.00 Lovasi és a Véletlen - verskoncert
  Lovasi András énekli Lackfi János verseit, Heidl György megzenésítésében.
  Különleges találkozások eredménye az a Hangzó Helikon sorozatban megjelent album. A Lovasi és a Véletlen valódi szupercsapat: Lovasi András most „csak” énekel, Heidl György akusztikus és elektronikus gitáron játszik, a zongoránál az After Crying alapítója, Vedres Csaba ül, gitáron közreműködik az egyébként virtuóz hegedűsként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, az alapokat Drapos Gergely basszusgitáros (Péterfy Bori & Love Band) és Gáspár Gergely dobos biztosítja. A műsor kiegészül Lovasi András, Vedres Csaba dalaival, valamint Heidl György lemezen még nem hallható szerzeményeivel.
 • 17.00 Maszkura és a Tücsökraj
  A 2007 óta működő zenekar fennállásának néhány éve alatt vált a magyar alternatív zene egyik legérdekesebb színfoltjává. Az énekes, harmonikás Maszkura mulatozós, csúfos, kesergős dalai a képzett és sokoldalú zenekarral mai, modern hangzással szólalnak meg, keverve hip-hopot, funkot, csárdást, latin- és elektronikus zenei ritmusokat.
 • 19.00 Magashegyi Underground
  És városba mentek a vágyakkal simán, titokban tartják, hogy a hegyük nincs Budán, se Mecsek se Csergő se Zemplén se Bakony, ott van a dalokban, bennük van hallom, és látom a szelet is pajkosan nevet, ha nincs dolga a szoknyáknál felkap egy követ és csiszolja, zsebébe dugja és rendre hajnalba fellopja őt Magashegyre....
 • 22.00 Budapest Nufolk Revolution
  Budapest, mert itt élünk.
  Nufolk (új népi), mert a népzene jelentése változik.
  Revolution (forradalom), mert már önmagában forradalom, hogy falusi zenét játszunk ebben a nagyvárosban.

A többi helyszínről és programról a rendezvény honlapján a www.obudanapja.hu oldalon lehet tájékozódni.

Hirdetés