2018. november 17. - szombat

Faipari vizsgamunkák

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. június 3. 10:00 - 2013. június 25. 5:00
faragottlada_sajto.jpg

Az 1883-ban alapított Középipartanoda mai utódja, az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola az elődök hagyományait követve rendez minden évben kiállítást a végzős diákok vizsgamunka remekeiből.

A kiállításon a szakmai képzésekben - bútoripari technikus, lakberendező és bútorműves – résztvevő tanulók mutatják be a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában szerzett tudásukat.

A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola azt vallja, hogy egy szakma ismerete – főként a kézművességé – kulturális örökségünk meghatározó része.
A kultúrába ágyazott szakképzés nemcsak a kézműves szaktudást, a szellemet és a lelket gazdagítja, hanem a munkaerőpiacon is sikeres, a Kozma diákjai a diploma megszerzése után könnyen érvényesülnek.

Fabicikli_sajto
Sikerük kulcsa a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában szerzett elméleti felkészültség, a gyakorlati szaktudás és a nyelvtudás összekapcsolása. A Kozma meggyőződése, hogy Magyarország gazdasági gondjaira a szakképzés ezen modellje kínálhat megoldást: a tömeges foglalkoztatás csak piacképes kis- és közepes vállalkozásoktól várható, azonban ezek elterjedésének legfőbb gátja a minőségi szaktudás hiánya.

A bútoripari technikus tanulók az emberi környezet egyik legnemesebb anyagával, a fával dolgoznak.
A technikus tanulók jellemzően 18 - 23 éves fiúk, de minden évben jelentkezik 1-2 lány is. A technikus diákok megismerkednek a szakmai fogásokkal: a kézi szerszámok használatától a legmodernebb CNC-gépek programozásáig, és belekóstolnak a szakma szépségeibe is: elsajátítják a bútorrestaurálás, az intarziakészítés, a fafaragás, az esztergályozás alapjait.
A diákok az utolsó évben tervezik meg vizsgamunkájukat, amelyet az iskola tanműhelyében készítenek el - ezek a remekek adják a kiállítás gerincét.
Az idei vizsgamunka kiállításon 3 bútoripari technikus osztály, közel 70 diákjának alkotásai láthatók. 2 osztály a Kozmában érettségizett tanulókból áll, 1 osztály az érettségi utáni OKJ képzésben vett részt.

A lakberendező diákok munkái tervek, a bútorműves tanulók bútortervezési alkotásai rajzok és makettek formájában jelennek meg a tárlaton.

A Kozma vizsgamunka kiállítása feltétlenül meggyőzi a látogatókat arról,
hogy a szakképzés, a mester és tanítvány izgalmas és ígéretes alkotómunkája nemcsak a diákok és a szülők támogató bizalmát érdemli meg,
hanem az egész magyar társadalomét.

Megnyitó: 2013.06.03. hétfő, 15 óra
Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola, 1041 Budapest, Deák Ferenc utca 40.
Megtekinthető: 2013. június 03-25., vasárnap kivételével 10:00 - 18:00 óráig

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.