2018. november 13. - kedd

"Nem" - hétvége

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. június 22. 11:00 - 2013. június 23. 11:00
seta_a_lanyok_nyomaban.jpg

Június utolsó előtti hétvégéjén a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) sétái Budapest szexuális térképének néhány kerületét járják be. A "Másik" Budapest és Séta a lányok nyomában című városi séták a dualizmus és a századforduló idejétől napjainkig olyan zárt,

a nagyközönség számára többnyire ismeretlen szexuális közösségeket mutatnak be, mint amilyen prostituáltaké vagy a homoszexuálisoké, és a magyar kultúra olyan alakjainak erednek nyomába, mint Karády Katalin vagy Vay Sándor. Az olykor pikánsnak tűnő jelenetek gyakran a háttérben húzódtak meg, mégis meghatározó jelentőségűek voltak Budapest történetében.

Séta a lányok nyomában

Séta a lányok nyomában című sétánk Szécsényi Mihály történész, levéltáros vezetésével Budapest 19-20. századi prostitúciótörténetével foglalkozik. A polgári korszak prostitúciójának előzményei még a feudalizmus idején, a városfalakkal körülvett Pesten és Budán alakultak ki. A 18. század második felétől fokozatosan kialakultak helyszínei és létrejöttek intézményei, amelyekről sokat olvashatunk irodalmi- és történeti munkákban. Sétánk célja, hogy a kezdetektől csaknem napjainkig bemutassuk a prostitúció tereit, ezek változásait és felkeressük még látható „emlékeit” a Magyar utcától a Kender (jelenleg Auróra) utcáig.

A szexuális szolgáltatások a 19. század folyamán fokozatosan részévé váltak a fogyasztói piacnak ugyanúgy, mint a szórakozás egyéb formái. A bordélyházak – például az éttermekhez hasonlóan – adóztak, csak esetleg többet. Az új nagyváros gyors növekedésével a prostitúció új területeket hódított meg, régi formái pedig átalakultak. A belváros vált a luxusszolgáltatások helyszínévé, míg a kispénzű kuncsaftok az akkori külső kerületekben kereshették fel a prostituáltakat. A hatóságok – akik az általuk előírt szabályok betartását kívánták elérni, folyamatos harcban álltak velük. Többnyire azonban engedniük kellett, sőt az is előfordult, hogy teljesen kicsúszott a kezükből az ellenőrzés! A szocializmusban – miként a világ többi részén – sem tudták a prostitúciót megszüntetni. Napjainkra pedig teljesen átalakult a szexuális szolgáltatások rendszere.

"Másik" Budapest

Kik élnek Budapesten? Férfiak és nők! De tényleg ennyire egyszerű lenne a kategorizálás? Átjárhatók-e a határok a két nem között? Vajon nőnek számít-e a nő, ha férfiruhát húz és férfi-e a férfi, ha férfit szeret? Mennyit tudunk a körülöttünk élők nemi szerepeiről és vajon befolyásolja-e értékítéletünket egy művészi életműről, ha kiderül „mássága”? Vajon tényleg más a „más”? A merevnek hitt kategóriákat megkérdőjelezzük és új nézőpontok segítségével mutatjuk meg Budapest egy kevésbé ismert oldalát. A városi emlékek után a sétát a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban folytatjuk, melynek A meztelen férfi című kiállítása segítségével talán megtaláljuk a választ a nemek kérdésére is. A sétát összeállította és vezeti Somogyi Rohonczy Zsófi, művészettörténész. A 2,5 órás séta záró állomása a Ludwig Múzeum A meztelen férfi kiállítása, melynek belépődíja benne foglaltatik a séta árában!

A sétáink szexuális témákat dolgoznak fel, ezért 18 éven aluliak számára a részvételt nem ajánljuk!

Séta-időpontok:
Séta a lányok nyomában  - 2013. június 22. 11 óra
"Másik" Budapest  - 2013. június 23. 11 óra

A BUPAP-sétáin való részvételhez regisztráció szükséges, a pontos találkozási helyet a regisztráció után küldjük el.

Bővebben:bupap.hu/hu/

Sajtóközlemény

 

 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A héten Magyarországra érkezik Nick Szabo kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja, a digitális szerződések koncepciójának kidolgozója.

plakát

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

A tarokk pakli lapjai

„Itt van az ősz, itt van újra”, sőt, lassan már a tél is a nyakunkon van, cseppeget [sic] az eső ezért több CSEPPEK.hu-t olvasunk, korábban sötétedik, az időjárás hidegebbre fordul, az ember pedig több időt kénytelen tölteni a benti szobában mint a kinti térben. Persze nem kell megijedni, ennek a helyzetnek is meglehet az előnye. Mivel foglaljuk el magunkat ilyen napokon? Segítünk! A megoldás: kártyázással! Hiszen a kártyázás annyi minden egyszerre: szórakozás, személyiség és memória fejlesztés, közösségi program, szenvedély, kikapcsolódás és mindenekfelett kultúránk része. Manapság a régi játékokat vagy felváltotta a nagy póker (talán még a blackjack) őrület, vagy pedig inkább társasok felé kacsingatnak az emberek. Mi ezek helyett most egy pár híresebb, tipikusan magyar kártyajátékhoz hozzuk meg kedves olvasóink kedvét.