Impresszionista és posztimpresszionista remekművek

Időpont: 
2013. június 28. 0:00 - péntek - 2013. október 13. 0:00 - vasárnap

Június végétől a Magyar Nemzeti Galériában látható a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria remekműveiből összeállított reprezentatív kiállítás. A tárlat, amely az újraegyesített Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria első, nemzetközi kölcsönzésen alapuló nagykiállítása lesz, félszáz francia és közel hetven magyar remekművet tár majd a látogatók elé.

A Magyar Nemzeti Galéria történetében még soha nem volt ilyen széleskörű és átfogó tárlat, ahol együtt lettek volna láthatóak az impresszionizmus és posztimpresszionizmus legkiválóbb magyar és francia mestereinek alkotásai.

2013. június 24. 17:36 - 229 ©Színyei-Majális-1547
Színyei Majális

Az a festészeti irányzat, amit 1874-től impresszionizmusnak hívnak, az 1860-as évektől kezdve formálódott meg elsősorban a francia művészek körében. Régóta tudjuk azonban, hogy az az újfajta látásmód, ami a nagy témák, a komoly mondanivalót magába sűrítő bonyolult kompozíciók helyett a hétköznapi élet egyszerű eseményeire, a természet frissebb szemléletére, a pillanatonként változó fényviszonyokra fordította figyelmét, a magyar művészek munkásságában is megfigyelhető. Egyetemes, európai művészeti irányzatról van szó, amelyhez a magyar alkotók is jelentős művekkel járultak hozzá. Sőt, a 20. század eleji Budapest kiállításain sorra jelentek a külföldi és hazai gyűjtemények impresszionista és posztimpresszionista mesterművei, az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum pedig az első világháborúig folyamatosan gyarapította impresszionista gyűjteményét. 

2013. június 24. 17:26 - Vincent Van Gogh
Dutch, 1853-1890
Corn Harvest in Provence, June 1888
oil on canvas, 51 X 60 cm.
The Israel Museum, Jerusalem
Gift of Yad Hanadiv, Jerusalem, from the collection of Miriam Alexandrine de Rothschild, daughter of the first Baron Edmond de Rothschild
B66.1039
Photo © The Israel Museum, Jerusalem by Avshalom Avital
©Van Gogh, Vincent, Harvest in Provance, 1888 ~B66_1039
Van Gogh Harvest in Provance

Kivételes és egyedülálló alkalom tehát, hogy a francia impresszionizmus és posztimpresszionizmus olyan kiemelkedő mesterei, mint Pissarro, Monet, Degas, Renoir, vagy Cézanne, Gauguin és Van Gogh, magyar kortársaikkal együtt jelenjenek meg egy kiállításon. Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Vaszary János, Fényes Adolf, vagy Mednyánszky László, Rippl-Rónai József legismertebb alkotásait ilyen gazdag nemzetközi összefüggésben még soha nem láthatta a nagyközönség.

2013. június 24. 17:21 - Paul Gauguin, French (1848-1903
Landscape with Dog,1903
Oil on canvas, 72 X 90 cm
The Israel Museum, Jerusalem
Bequest of Robert and Marguerite Kahn-Sriber, Paris, in memory of Amnon Ben Natan, who fell in the Yom Kippur War
LB01.001
©Paul Gauguin, French (1848-1903
Paul Gauguin French 

A kiállítást magyar és angol nyelvű katalógus kíséri, a legjellemzőbb alkotások megértését magyar és angol nyelvű audioguide segíti, a gyermekek számára gyermek-audioguide, családi vezető és impresszionista kifestőfüzet készül.

A kiállítás kurátorai Gergely Mariann és Plesznivy Edit művészettörténészek.

Részletek a sajtóközleményből

Hirdetés