XXII. Zempléni Fesztivál 2013

Időpont: 
2013. augusztus 9. 0:00 - péntek - 2013. augusztus 18. 0:00 - vasárnap

A Fesztiválminősítési program által „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje a műfaji és területi sokszínűségben rejlik, hiszen Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei programok, színházi-, táncelőadások és jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget.

A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, felfedezhetik a legkisebb települések rejtett értékeivel bíró, ám a nagyközönség számára ismeretlen értékeit: kis templomait, műemlékeit. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő településeknek lehetőségük van megmutatatni hagyományaikat, szokásaikat és a látogatók közel húsz pincészet, köztük a Fesztivál borszállító címét 2008-óta folyamatosan elnyerő Tokaj Renaissance Egyesület tagjainak kiváló borait is megkóstolhatják.

A XXII. Zempléni Fesztivál programját hagyományosan nagy komolyzenei koncertek keretezik. Az idén 20 esztendős Budafoki Dohnányi Zenekar nagyszabású Verdi-Wagner gálakoncertje - Hollerung Gábor vezényletével - nyitja a rendezvénysorozatot a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Debreceni Kodály Kórus.
A fesztivál záróhangversenyén, melyen Mozart, Haydn és Schubert művei csendülnek fel, az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével Jandó Jenő lép színpadra. A kiváló zongoraművész Liszt műveiből válogatott önálló estet is ad Tokajban. A Concerto Armonico sárospataki koncertje bizonyára a barokk zene kedvelőinek okoz majd felejthetetlen élményt.

Különleges zenei csemegét ígér a cigányzene hagyományait több mint 60 éve őrző Rajkó zenekar és a zenei életbe csak nemrégiben berobbant fiatal énekesnő, Radics Gigi közös koncertje Tokajban. A színészek és táncosok alkotta Forte Társulat izgalmas és eredeti koreográfiákat mutat be Sztravinszkij és Liszt zenéire a Disznókő Szőlőbirtok traktorgarázsában. A filmzenék rajongóinak kínál különleges zenei élményt a Budafoki Dohnányi Zenekar vetítéssel egybekötött Filmslágerek koncertje, amelynek műsora a Fox Stúdiót 100 éve alapító, tolcsvai születésű William Fox előtt tiszteleg. Az est sztárvendége a világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lesz.

A családi programok közül kiemelkedik az évek óta megrendezett „Megérthető Zene” koncert, mely közérthető magyarázatával egy új, értő közönséget nevel a komolyzene számára. Az idei koncert keretében Hollerung Gábor karmester Rossini Kis ünnepi miséjét öltözteti új köntösbe. A vokális szólamokat az eredeti hangszereléstől eltérően a Talamba ütőegyüttes kíséri. Crossover feldolgozásban, hol jazzbe, hol rockba hajlóan játsszák a nagy olasz mester egyik utolsó művét.

Páratlan humor, groteszk elemek, interaktív játékmód várja azokat a gyerekeket, és felnőtteket, akik a szlovákiai Csavar Színház A nagyidai cigányok és A helység kalapácsa című gyermekelőadásait választják.

A Weöres Sándor évforduló alkalmából a tokaji Paulay Ede Színházban egy emlékest, a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon pedig Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági és Rátóti Zoltán tolmácsolásában a költő, A teljesség felé című művéből készült zenés irodalmi műsor várja a műfaj kedvelőit.

A kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként köszönthetjük még többek között a Szent Efrém Férfikart, az Octovoice énekegyüttest, a Corpus Harsona Kvartettet, a Dohnányi Fúvósötöst, a Vox Arborum Triót, a Harmonia Gardent, a Renaissance Consort régizene együttest és a Mozaik Kamaraegyüttest. Az Oremus Pincészet gyönyörű kúria épületében idén Ábrahám Márta és Marczi Mariann hegedű-zongora játékában gyönyörködhetünk. Megyesi Schwartz Lúcia dalestjén a XVII. és XIX. század legszebb szerelmes dalait hallhatjuk Győri István lantkíséretével a szegilongi református templomban.

A jazz és a világzene kedvelőinek is számtalan lehetőség nyílik a könnyed, színvonalas kikapcsolódásra. Választhatnak a Szakcsi Lakatos Róbert Kvartett lemezbemutatója, a Binder Kvartett koncertje, Pély Barna és Romhányi Áron duója, a Budapest Jazz Orchestra koncertje Tóth Verával, a Misztrál Együttes, a Mrs. Columbo vagy a Benkó Dixieland Band New Orleans zenei világát idéző fellépése között.

A fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a szórakozáson túl a fesztivált jellemzi. Az események és helyszínek változatossága biztosítja, hogy az ideérkező vendégek és a helyi közönség is megtalálja a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.

Részletes információ a www.zemplenfestival.hu honlapon, valamint a fesztivál Facebook oldalán található.