A városi kutyatartásról (sok)minden április 12-én

Időpont: 
2014. április 12. 10:00 - 16:00 - szombat

EB OVO közTAKARÍTÁS és Első Konferencia a Felelős Városi Kutyatartásról. Budapest kutyás város, de hogyan lehetne kutyabarát várossá tenni? Mit mondanak a szakértők kutya és gazdi értékes együttéléséről? Mit tehetnek a belvárosi kutyatartók felelős gazdiként azért, hogy ’legjobb barátunk’ póráz és kirekesztés helyett valós életteret kapjon városunkban?

Az EB OVO Egyesület kezdeményezése hagyományteremtő szándékú, hiszen a kutyás életforma kiaknázatlan terület szociális, társadalmi és egészségi szempontból egyaránt. Csonka Berta az egyesület elnöke hivatásukat abban látja, hogy megtalálják a kutyás kérdéskör helyét a társadalomban és életben tartsák azt, hiszen „a kutyatartás mára életmóddá vált, azonban annak elfogadásáért sokat kell még tenniünk az érintetteknek”

A téma aktualitása tehát folyamatos, melynek apropóján a többezer tagot számláló EB OVO Egyesület idén először kutyás konferenciát szervez!
Az első városi kutyás konferencia célja a témát övező téveszmék eloszlatása. A szakemberek előadásaiból (a konferencia programja lejjebb olvasható) kirajzolódik egy tudományos kép, kutya és gazda csodálatos együttéléséről. Ahhoz, hogy a kutyatartás ne kopjon ki a társadalomból, fontos a téma életben tartása, hiszen a jelenlegi, egyre szigorodó szabályozások csaknem lehetetlenné teszik a felelős városi kutyatartást. Ezen tényekhez kapcsolódva az egyesület nem titkolt szándéka, hogy a törvényhozás folyamatában képviselve legyenek a felelős gazdik.

2014. március 25. 17:48 - eb.jpg ©eb.jpg

Az egyesület teljesen új perspektívából közelíti meg a kutyás kérdéskört: Úgy gondolják, hogy minden kutyatartó felelősséggel tartozik a jelenben alakuló állami döntésekért, szabályozásokért, hiszen azok a jövő normáit rajzolják fel. Az EB OVO Egyesület szimpatizánsai számára elfogadhatatlan az a jövőkép, melyben az ember legjobb barátját mérlegelés nélkül pórázra kötik, kizárják, vadállatként kezelik. Hiszik, hogy az élet sokszínűségében a kutya az egyik legszebb szín!

2014. április 12. szombat, 10-16 óráig

Program:

 • 10:00-12:00 Kutyás közTAKARÍTÁS
  EB OVO tagjai és civil kutyások kitakarítják a Szabadság teret, immár 5. alkalommal
 • 12:00-13:00 Fotókiállítás megnyitása, a "Kutya és Város" címmel Tünde Dóra képeiből
 • 13:00-16:00 Konferencia a Felelős Városi Kutyatartásról
  Kutyásokat érintő megoldások a mindennapokra, és a kutyás civil élet összefogása
 • 13: 10-13:30 Társadalmi értékek érvényre juttatása a kutyatartás szabályozása kapcsán, Monoki Nikolett közgazdász13:40-14:00  Miért a Kutya az ember legjobb barátja?   Miklósi Ádám az ELTE Etológia tanszékvezetője
 • 14:10-14:30  Ha minden póráz szakad, Korom Gábor a Tükörmódszer megalapítója
 • 14:40-15:00 Új esély a gazdátlan és gazdájukat kereső kutyáknak:  Integrált kutyakereső alkalmazás, mobilon és weben.   Óvári András alapító, Vigyél Haza Alapítvány
 • 15:10-15:30 Kié az erdő? Vadászok, kutyások? Külföldi jó példák jogász szemmel, dr. Pálinkás Viktória, Állat- és természetvédő jogász, okl. állatvédőr
 • 15:40-16:00 Civil közösségek bemutatása - Olyan civil szervezetek mutatkoznak be melyek aktív alakítói a kutyás életformának.

Helyszín: Szabadság tér

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges! https://www.facebook.com/events/714473735264004/

A program a „Belváros új főutcájának kiépítése - II. ütem - Ferenciek tere és környéke rehabilitációja”című, KMOP-5.2.2/A-10-2f-2011-0001 jelű kiemelt városrehabilitációs projekt keretében elkülönített programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatásának keretében jött létre.