Békévé oldja az emlékezés

Helyszín: 
Időpont: 
2014. április 17. 0:00 - csütörtök - 2014. május 18. 0:00 - vasárnap

„Békévé oldja az emlékezés” Kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból. A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.

A kiállított fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, miként lehetett békésen együtt élni és dolgozni Magyarországon – amíg hagyta a történelem és a politika. A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően elsősorban néprajzi témájú fotókat választott, de annak érdekében, hogy teljesebb legyen a kép a 20. század első évtizedének mozgalmas, gyorsan átalakuló világáról, az úgynevezett hétköznapi kisemberek életéről a szigorúan vett néprajz témakörén kívül a városi emberek mindennapjait bemutató képeket is beválogattak. A képeken a különböző tevékenységek, munkálkodás, tanulás, a hétköznapi élet vagy az I. világháború eseményei mind azt tanúsítják, hogy a kisemberek békében megvoltak egymással vagy egymás mellett, amíg a történelem ezt engedte. Volt olyan korszak, amikor lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni, ahogy számos emlék és dokumentum tanúsítja. A kiállított fotók tíz intézmény gyűjteményéből származnak, köztük a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Centropa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Vishniac Archive gyűjteményéből. Magyar és angol feliratok magyarázzák el, mi látható a képen, mikor, hol készült, kik láthatók rajta, és ha van rá adat, mi lett a képen látható személyek, családok sorsa, vagy ha erre nincs adat, mi történt a helyi közösséggel.

A kiállítást 2014. április 17-én 16 órakor Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dr. Oláh János néprajzkutató, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese nyitja meg.
Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

„Békévé oldja az emlékezés” – gyűjtőpályázat. Felhívás fényképek gyűjtésére.

„A Hagyományok Háza Baráti Köre a holokauszt-emlékév alkalmából zsidó személyeket is ábrázoló, néprajzi tárgyú fotódokumentumok összegyűjtését kezdeményezi. Kérjük a hagyományok iránt érdeklődőket, segítsenek mások számára is elérhetővé tenni a tulajdonukban lévő képeket, járuljanak ezzel hozzá a zsidók és nem zsidók együttélésének történeti feldolgozásához. Arra kérjük a gyűjtőinket, nézzék végig a felmenők képeit, a nagyszülőktől, dédszülőktől maradt fotósdobozokat, és válogassák ki közülük azokat, amelyeken zsidó és nem zsidó személyek együtt láthatók valamilyen közös tevékenység közben. Ez a közös tevékenység lehet munka, tanulás, bankett, tűzoltóegyleti bál, szüret, falusi mulatság, mozi előtti gyülekezés vagy akár lakodalmi menet… Kérjük, minden esetben próbálják meg a képeket adatolni (mikor és hol készült, kik láthatók a képen). Ha a családi emlékezet őriz a képpel kapcsolatban bármilyen történetet, azt is osszák meg velünk, a legérdekesebb történeteket külön díjazzuk.
Ez jó alkalom arra, hogy a fiatalok végignézzék a családi kincsesládákat, megkérdezzék az időseket a képeken ábrázolt személyekről, eseményekről, és továbbvigyék a családi emlékeket. A legérdekesebb képek beküldőit tárgyjutalomban részesítjük. A legjobb képeket digitalizáljuk (ezért az elektronikusan beküldött képek eredetijét is bekérjük), elhelyezzük a Hagyományok Háza fotótárában, az eredeti képet és egy digitalizált másolatot pedig visszaküldünk a tulajdonosának.” A képek beküldésének módja: Postán vagy személyesen:
Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület 1011 Budapest, Corvin tér 8. A borítékra írják rá: „Gyűjtőpályázat” Elektronikusan a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon található adatlapon.
A fényképek beküldésének határideje: 2014. május 5. Bővebb információ: Nagy Viktória, viktoria.nagynagy@gmail.com, 06-30/454-7607

2014. április 17.–május 18. „Békévé oldja az emlékezés” Kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból.

Hirdetés