2018. szeptember 18. - kedd

Békévé oldja az emlékezés

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Hagyományok Háza
Időpont: 
2014. április 17 - 2014. május 18
Békévé oldja.jpg

„Békévé oldja az emlékezés” Kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból. A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.

A kiállított fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, miként lehetett békésen együtt élni és dolgozni Magyarországon – amíg hagyta a történelem és a politika. A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően elsősorban néprajzi témájú fotókat választott, de annak érdekében, hogy teljesebb legyen a kép a 20. század első évtizedének mozgalmas, gyorsan átalakuló világáról, az úgynevezett hétköznapi kisemberek életéről a szigorúan vett néprajz témakörén kívül a városi emberek mindennapjait bemutató képeket is beválogattak. A képeken a különböző tevékenységek, munkálkodás, tanulás, a hétköznapi élet vagy az I. világháború eseményei mind azt tanúsítják, hogy a kisemberek békében megvoltak egymással vagy egymás mellett, amíg a történelem ezt engedte. Volt olyan korszak, amikor lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni, ahogy számos emlék és dokumentum tanúsítja. A kiállított fotók tíz intézmény gyűjteményéből származnak, köztük a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Centropa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Vishniac Archive gyűjteményéből. Magyar és angol feliratok magyarázzák el, mi látható a képen, mikor, hol készült, kik láthatók rajta, és ha van rá adat, mi lett a képen látható személyek, családok sorsa, vagy ha erre nincs adat, mi történt a helyi közösséggel.

A kiállítást 2014. április 17-én 16 órakor Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dr. Oláh János néprajzkutató, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese nyitja meg.
Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

„Békévé oldja az emlékezés” – gyűjtőpályázat. Felhívás fényképek gyűjtésére.

„A Hagyományok Háza Baráti Köre a holokauszt-emlékév alkalmából zsidó személyeket is ábrázoló, néprajzi tárgyú fotódokumentumok összegyűjtését kezdeményezi. Kérjük a hagyományok iránt érdeklődőket, segítsenek mások számára is elérhetővé tenni a tulajdonukban lévő képeket, járuljanak ezzel hozzá a zsidók és nem zsidók együttélésének történeti feldolgozásához. Arra kérjük a gyűjtőinket, nézzék végig a felmenők képeit, a nagyszülőktől, dédszülőktől maradt fotósdobozokat, és válogassák ki közülük azokat, amelyeken zsidó és nem zsidó személyek együtt láthatók valamilyen közös tevékenység közben. Ez a közös tevékenység lehet munka, tanulás, bankett, tűzoltóegyleti bál, szüret, falusi mulatság, mozi előtti gyülekezés vagy akár lakodalmi menet… Kérjük, minden esetben próbálják meg a képeket adatolni (mikor és hol készült, kik láthatók a képen). Ha a családi emlékezet őriz a képpel kapcsolatban bármilyen történetet, azt is osszák meg velünk, a legérdekesebb történeteket külön díjazzuk.
Ez jó alkalom arra, hogy a fiatalok végignézzék a családi kincsesládákat, megkérdezzék az időseket a képeken ábrázolt személyekről, eseményekről, és továbbvigyék a családi emlékeket. A legérdekesebb képek beküldőit tárgyjutalomban részesítjük. A legjobb képeket digitalizáljuk (ezért az elektronikusan beküldött képek eredetijét is bekérjük), elhelyezzük a Hagyományok Háza fotótárában, az eredeti képet és egy digitalizált másolatot pedig visszaküldünk a tulajdonosának.” A képek beküldésének módja: Postán vagy személyesen:
Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület 1011 Budapest, Corvin tér 8. A borítékra írják rá: „Gyűjtőpályázat” Elektronikusan a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon található adatlapon.
A fényképek beküldésének határideje: 2014. május 5. Bővebb információ: Nagy Viktória, viktoria.nagynagy@gmail.com, 06-30/454-7607

2014. április 17.–május 18. „Békévé oldja az emlékezés” Kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Bukta Norbert kiállítása az Óbudai Kulturális Központban.

plakát

A kiállítást szeptember 16-án, 16 órakor Szoboszlai János - tanszékvezető egyetemi docens, MKE, Képzőművészet-elmélet Tanszék - nyitja meg.