Great Composers - Nagy zeneszerzők nyomában

Időpont: 
2014. április 19. 19:00 - szombat

Az Uránia Nemzeti Filmszínház, együttműködésben a Pannónia Szórakoztató Kft. nemzetközi művészeti ügynökséggel, különleges vetítéssorozatot szervez Great Composers - Nagy zeneszerzők nyomában címmel.

A Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin életművét bemutató „koncert-dokumentumfilmek”-ben száznál is több klasszikus zenemű, ill. zeneműrészlet hangzik el, a világ élvonalába tartozó művészek és zenekarok előadásában. A koncertfelvételeket a zenészekkel, zenetörténészekkel és további szakértőkkel készített interjúk tarkítják, minden eddiginél átfogóbb képet adva a zeneszerzők munkásságáról, sokszor új megvilágításba helyezve azt. Az Urániában és számos vidéki nagyvárosban vetített Leonardo Live és Exhibitions című, mozivászonra szánt múzeumi tárlatvezetések sikere azt mutatja, hogy ezek a speciális, egyedi mozielőadások a hazai közönség körében is nagy érdeklődésre tartanak számot.

A bemutató kapcsán a világ élvonalához tartozó dokumentumfilmes alkotó - rendező Phil Grabsky első alkalommal tartózkodott Magyarországon, a filmeket forgalmazó Pannónia Szórakoztató Kft. meghívásának eleget téve.

A Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában címet viselő sorozat április 19-én, szombaton a Beethoven nyomában c. alkotással kezdődik, egy műértő kalauzzal a nagyothalló, zsörtölődő zseni mítoszának ködéből kifejtett zeneszerzőről. A filmben közel 100 szakértő került mikrofonvégre és 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában, hogy új megvilágításba helyezze Beethovent – emberként és művészként egyaránt. Phil Grabsky keresztül-kasul utazta Európát és Észak-Amerikát, hogy zenetörténészekkel és muzsikusokkal készíthessen interjúkat a próbák és előadások közti pihenőidőben. Lenyűgöző, hogy 65 előadást tudott lencsevégre kapni, meg tudta örökíteni a világ élvonalához tartozó művészek kifejezőerejét.

Részletek csendülnek fel Claudio Abbado kritikusok által is elismert Fidelio-interpretációjából, közreműködik továbbá a 18.Század Zenekara Frans Brüggen vezénylésével, a Sir Roger Norrington vezette Salzburg Camerata, a Riccardo Chailly vezette Leipzig Gewandhaus és a Bécsi Szimfonikusok Fabio Luisi vezénylésével. A fellépő művészek és interjút adott szakértők listája pazar: Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, Riccardo Chailly, Claudio Abbado, Fabio Luisi, Frans Brüggen, Ronald Brautigam, Hélène Grimaud, Vadim Repin, Janine Jansen, Paul Lewis, Lars Vogt és Emanuel Ax. A narrátor Juliet Stevenson és a Royal Shakespeare Company ifjú tagja, David Dawson színművész. Az Endellion Quartetnek hála, teljes Beethoven kvartetteket is sikerült megörökíteni.

A film távolról sem csak a felszínen kutat: a megtört, zsörtölődő zseni ráégett bélyegétől alig látszódó, igazi Ludwig van Beethoven érdekli. A Beethoven nyomában szembeszáll a romantikus mítosszal: a süketség sújtotta, de nehéz sorsával hősiesen szembenéző figurával, aki „halhatatlan szerelmesét" keresi, és mindvégig nőtlen marad. Az eredmény? Egy ettől merőben különböző, jóval érdekesebb sors. A Beethoven nyomában a zeneműveken keresztül nyújt átfogó képet a zeneszerző szakmai és magánéletéről. A „koncert-dokumentumfilmben” a bevált módszert követve Phil Grabsky a kronologikus rendbe állított művekhez rendeli hozzá az életeseményeket és a levelezésből ránk maradt adatokat.

Phil Grabsky: Beethoven nyomában Bemutató: 2014. április 19. 19:00 Ismétlés: 2014. április 26. 16:00, május 3. 11:00.