2018. június 24. - vasárnap

Great Composers - Nagy zeneszerzők nyomában

Kinyomtatom...
Időpont: 
2014. április 19. 19:00
beethoven.jpg

Az Uránia Nemzeti Filmszínház, együttműködésben a Pannónia Szórakoztató Kft. nemzetközi művészeti ügynökséggel, különleges vetítéssorozatot szervez Great Composers - Nagy zeneszerzők nyomában címmel.

A Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin életművét bemutató „koncert-dokumentumfilmek”-ben száznál is több klasszikus zenemű, ill. zeneműrészlet hangzik el, a világ élvonalába tartozó művészek és zenekarok előadásában. A koncertfelvételeket a zenészekkel, zenetörténészekkel és további szakértőkkel készített interjúk tarkítják, minden eddiginél átfogóbb képet adva a zeneszerzők munkásságáról, sokszor új megvilágításba helyezve azt. Az Urániában és számos vidéki nagyvárosban vetített Leonardo Live és Exhibitions című, mozivászonra szánt múzeumi tárlatvezetések sikere azt mutatja, hogy ezek a speciális, egyedi mozielőadások a hazai közönség körében is nagy érdeklődésre tartanak számot.

A bemutató kapcsán a világ élvonalához tartozó dokumentumfilmes alkotó - rendező Phil Grabsky első alkalommal tartózkodott Magyarországon, a filmeket forgalmazó Pannónia Szórakoztató Kft. meghívásának eleget téve.

A Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában címet viselő sorozat április 19-én, szombaton a Beethoven nyomában c. alkotással kezdődik, egy műértő kalauzzal a nagyothalló, zsörtölődő zseni mítoszának ködéből kifejtett zeneszerzőről. A filmben közel 100 szakértő került mikrofonvégre és 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában, hogy új megvilágításba helyezze Beethovent – emberként és művészként egyaránt. Phil Grabsky keresztül-kasul utazta Európát és Észak-Amerikát, hogy zenetörténészekkel és muzsikusokkal készíthessen interjúkat a próbák és előadások közti pihenőidőben. Lenyűgöző, hogy 65 előadást tudott lencsevégre kapni, meg tudta örökíteni a világ élvonalához tartozó művészek kifejezőerejét.

Részletek csendülnek fel Claudio Abbado kritikusok által is elismert Fidelio-interpretációjából, közreműködik továbbá a 18.Század Zenekara Frans Brüggen vezénylésével, a Sir Roger Norrington vezette Salzburg Camerata, a Riccardo Chailly vezette Leipzig Gewandhaus és a Bécsi Szimfonikusok Fabio Luisi vezénylésével. A fellépő művészek és interjút adott szakértők listája pazar: Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, Riccardo Chailly, Claudio Abbado, Fabio Luisi, Frans Brüggen, Ronald Brautigam, Hélène Grimaud, Vadim Repin, Janine Jansen, Paul Lewis, Lars Vogt és Emanuel Ax. A narrátor Juliet Stevenson és a Royal Shakespeare Company ifjú tagja, David Dawson színművész. Az Endellion Quartetnek hála, teljes Beethoven kvartetteket is sikerült megörökíteni.

A film távolról sem csak a felszínen kutat: a megtört, zsörtölődő zseni ráégett bélyegétől alig látszódó, igazi Ludwig van Beethoven érdekli. A Beethoven nyomában szembeszáll a romantikus mítosszal: a süketség sújtotta, de nehéz sorsával hősiesen szembenéző figurával, aki „halhatatlan szerelmesét" keresi, és mindvégig nőtlen marad. Az eredmény? Egy ettől merőben különböző, jóval érdekesebb sors. A Beethoven nyomában a zeneműveken keresztül nyújt átfogó képet a zeneszerző szakmai és magánéletéről. A „koncert-dokumentumfilmben” a bevált módszert követve Phil Grabsky a kronologikus rendbe állított művekhez rendeli hozzá az életeseményeket és a levelezésből ránk maradt adatokat.

Phil Grabsky: Beethoven nyomában Bemutató: 2014. április 19. 19:00 Ismétlés: 2014. április 26. 16:00, május 3. 11:00.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.