Magyar Nemzeti Parkok Hete

Időpont: 
2009. június 19. 0:00 - péntek - 2009. június 28. 0:00 - vasárnap

Június 19–28. között geológiai túrával, barlanglátogatással, madárodú készítéssel, kenutúrával, esti szentjánosbogár-sétával és szekértúrával várja a látogatókat a tíz hazai nemzeti park a Magyar Nemzeti Parkok Hetén. A 2007-ben indított programsorozat idén harmadik alkalommal mutatja be Magyarország gazdag természeti és kultúrtörténeti örökségét.

A rendezvénysorozat pénteki nyitónapján szakmai előadást tartanak Csopakon a Park Villában, amelynek témája a kulturális örökség védelme és ökoturisztikai hasznosítása hazánk védett természeti területein. A neves ökoturisztikai és kulturálisörökség-védelmi szakemberek előadásaikban a hortobágyi és őrségi élő hagyományok, továbbá a bükki kőkultúra ökoturisztikai hasznosításának lehetőségeire, kérdéseire hívják fel a figyelmet.

A központi rendezvény második napján Tihanyban – a Levendula Fesztiválhoz kapcsolódóan – a tíz hazai nemzeti park igazgatóság munkatársai játékos vetélkedőkkel, gyermek programokkal kreatív, kézműves kiállítással és vásárlási lehetőséggel várják az érdeklődőket. A látogatók információt kaphatnak a nemzeti parki bemutatóhelyekről és természetvédelmi, ökoturisztikai programokról is.

Hétfőtől kezdve egész héten át számos vidéki és budapesti helyszínen nyílt szakvezetéses túrák, mérsékelt árú belépők, kedvezmények, extra programok várják azokat, akik szeretnék közvetlenül is megismerni Magyarország természeti és kulturális örökségét, vagy csak egy jó kirándulásra vágynak.

Ízelítő néhány kalandos programból:

  • Aggteleki Nemzeti Park: szakvezetéses túra a keleméri Mohos-lápnál, egész héten 50%-os kedvezmény a Baradla-barlang aggteleki rövidtúráján és a Vörös-tói barlangtúrán.
  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park: „A megszelídült tűzhányók nyomában”- geológiai szakvezetéses túra a nemzeti park területén, vezetett séta a Tihanyi-félszigeten, a Szentgáli-kőlik barlang látogatása kedvezménnyel, gyalogos tanséta Várpalota mellett az egykori homokbánya területén.
  • Bükki Nemzeti Park: bükki ősemberbarlangok körtúra a Lillafüred környéki ősrégészeti szempontból jelentős barlangokhoz, szakvezetéses túra a kaptárkövek titkainak feltárására, „Nyílt nap az Ősmaradványokért” - tanösvénytúra az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület „Borókás-árok” geológiai ösvényen, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont „Karszt és élővilága” című kiállítása kedvezményes belépőjeggyel.
  • Duna-Dráva Nemzeti Park: szakvezetéses túra az Irma-úton, diavetítéses előadás a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékeiről a pécsi Tettye Oktatási Központban, madárodú készítés a pécsi Pintér-kertben, tárlatvezetés a Fehér Gólya Múzeumban Kölkeden, Múzeumok Éjszakája a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen, „Hódító hód” kenutúra a Vén Dunán Bajától.
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park: esti szentjánosbogár-séta az Alcsúti Arborétumban, szakvezetés a nagykőrösi Pálfája tanösvényen, krumplinap az Ócsai Tájházban, szakvezetéses túra a Börzsönyben a Strázsa-hegyi-tanösvény látogatásával egybekötve.
  • Fertő-Hanság Nemzeti Park: madármegfigyelés a Fertő szikes tavainál és a Nyirkai-Hanyban, kenutúra a Fertő-tó nádas területein, bábkészítés természetes anyagokból a Csapody István Látogatóközpontban.
  • Hortobágyi Nemzeti Park: gyalogtúra szakvezetéssel a Hortobágy-halastavi tanösvényen, természetrajzi kiállítás a Hortobágyi Látogatóközpontban.
  • Kiskunsági Nemzeti Park: tiszavirág-túra a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben, napközis tábor a kecskeméti Természet Házában, játékos foglalkozás iskolásoknak.
  • Körös-Maros Nemzeti Park: Barnabás Napi gyógynövényes foglalkozás a Körösvölgyi Látogatóközpontban, ismerkedés Szent Iván éjjelén hagyományokkal, népszokásokkal, hiedelmekkel, éjszakai lepke megfigyelés és csillagles, szakvezetések a Kígyósi tanösvényen Szabadkígyós mellett, barangolás a Kis-Sárrét vidékén.
  • Őrségi Nemzeti Park: „Szalafő értékei” - körtúra az Őrségi Népi Műemlékegyüttestől, „Szekértúra szerről szerre” - szakvezetés szekéren, kirándulás a Belső-Őrségbe a Sárgaliliom tanösvényen, kerékpártúra a Kerca völgyében, séta a festőien szép Lugosi-patak völgyében.

A részletes programkínálat, a helyszínek elérhetősége, illetve további információk a www.nemzetipark.gov.hu/mnph oldalon találhatóak.

Hirdetés