2018. július 22. - vasárnap

Textúra 2014 - Képzőművészet – irodalom - színház

Kinyomtatom...
Időpont: 
2014. szeptember 25. 18:30
Textúra 2014

Az ősz egyik legizgalmasabb projektjének ígérkezik a Szépművészeti Múzeum Textúra 2014 elnevezésű előadássorozata.

Az elmúlt évi „Ganymed Goes Europe” nemzetközi projekthez hasonlóan a mostani Textúra 2014 is egy összművészeti kísérlet a műfajok közötti határok átjárhatóságáról. 10 elismert hazai író egy-egy, a Múzeumban látható műalkotást kiválasztva, azt inspirációs forrásnak használva alkotott 10 új irodalmi művet. A szerzők ezen szövegeit rövid egyszemélyes jelenetekké alakítva színészek adják elő a Múzeum tereiben, az adott műalkotás előtt. A jeleneteket a színészek rövid szünettel újra- és újrajátsszák, azaz a néző semmiről nem marad le, saját tempójában mozoghat szabadon az egyes színek között.
Idén Pelsőczy Réka színházrendezőt, és Török Ferenc filmrendezőt kérte fel a Szépművészeti Múzeum a projekt levezénylésére. Az irodalmi szöveg, a színészi előadás és a képzőművészeti alkotás találkozása szokatlan és izgalmas élményt kínál, melyben egy-egy festmény vagy szobor egészen új értelmezést nyer.

Premier: szeptember 25., további előadások: október 2., 21., november 11., 19., 25.

10 író: Bartis Attila, Bán Zsófia, Garaczi László, Jókai Anna, Kiss Noémi, Pari Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Térey János, Tompa Andrea, Závada Pál
10 színész: Borbély Alexandra, Fodor Annamária, Kováts Adél, Pálfi Ervin, Pindroch Csaba, Simon Kornél, Szabó Kimmel Tamás, Szalontay Tünde, Téby Zita, Trokán Nóra
10 képzőművészeti alkotás: Franz Xaver Messerschmidt: Karakterfejek, Giovanni Antonio da Pordenone: Szent Márk evangélista, Jules Bastien-Lepage: Halottak napja, Oscar Kokoschka: Veronika kendője, Hortesznakht múmiája, Lorenzo Lotto: Az alvó Apolló a múzsákkal és az elröppenő hírnévvel, Pieter De Hooch: Levelet olvasó lány, Giuseppe Cesari: Diana szarvassá változtatja Akteónt, Lucas Cranach: Salome, El Greco: Krisztus az olajfák hegyén

Eredmény: kétszer öt jelenet, két különböző rendezői látásmódban, mégis összefüggő történetet imitálva. Szabad asszociációk, dramaturgiai fortélyok, titkok és rejtvények a múzeum templomokat idéző fantasztikus tereiben. Mindezt rengeteg humorral, semmiképp sem patetikusan. A darabok önmagukban is rendkívül izgalmasak. Együtt, egy estén pedig felejthetetlen élményt nyújtanak: különleges írói és rendezői látásmódokon keresztül egy-egy szobor vagy festmény eddig nem is sejtett, valós és újraértelmezett rétegeibe pillanthat bele a néző. Az biztos, hogyha valaki részt vesz egy ilyen estén, akkor soha többé nem lesz képes ugyanúgy tekinteni arra a bizonyos képzőművészeti remekműre.

"Miután leginkább múzeumokban, főleg képtárakban érzem magam teljes békességben, a színházért is felettébb rajongok, ráadásul még olvasni is kedvvel szoktam, így nagy elánnal fogtam ehhez a speciális munkához. Most, hogy már hónapok óta benne vagyunk a munkában, már azt is tudom, mennyi örömöt okoz, remélem nem csak nekünk, majd a nagyközönségnek is. Határokat átlépni fantasztikus érzés, pláne ha festészet és irodalom, szobrászat és színház, film és építészet határterületein egyszerre bolyongunk. Valójában semmi másra nem vágytam, mint ilyen titokzatos helyeken sétálni, s néha közben megnyitni érzékelésünk legvadabb tartományait.” (Török Ferenc rendező)

„Szeretem a kulturális ínyencfalatokat. Ez a feladat az. Ez a munka mindenkit kimozdít a napi rutinból, a múzeumot, a színészeket, az írókat, minket és a nézőt is. Szeretek a Szépművészetibe járni, jók ezek a terek, és hogy a falakon lógó képekkel kapcsolatba kerülhetek, az valahogy engem is megemel. Jó érzés általam szeretett és ismert vagy kevésbé ismert írókkal szorosabb kapcsolatba kerülni. Tetszik, hogy az írók ennyire komolyan vették a munkát, érezhetően fontos számukra, mi alakul ki belőle, hogyan formálódik élővé a szövegük. Nyitottak és segítőkészek a kérésekkel, esetleges szöveg-átalakításokkal kapcsolatban. Aminek külön örülök, hogy Török Ferivel együtt lehetek. Színészként dolgoztam már vele, azt is szerettem, de ez egy másik szituáció. Gyors az agya, szórakoztató, és ami nagyon ritka: nem versengünk, hanem elfogadjuk egymást. Közös segítségünk van a látvány létrehozásában: Juristovszky Sosa, aki mindkettőnknek régi ismerőse. Szerintem jó hármast alkotunk. A múzeum részéről, a produkciós vezető Schlett Anna és munkatársa Csiszár Kinga, teljes értékű munkatársak, hihetetlen, hogy birkóznak meg a számukra idegen színházi háttér megszervezésével és egyéb teendőkkel napi munkájuk mellett.” (Pelsőczy Réka)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Fotó Lantos Zsuzsanna

Mi lehetne rémesebb annál, mint egy temetéssel kezdődő születésnap?

plakát

A Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös bemutatója a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével.

meghívó

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.