Nemzetközi színházi találkozó a Nemzeti Színházban.

Helyszín: 
Időpont: 
2015. április 14. 0:00 - kedd - 2015. április 28. 0:00 - kedd

Április 14-én kezdődik és április 28-ig tart a Nemzeti Színházban a II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

Fókuszban: a színész művészete. 13 ország 20 előadása 3 színpadon idén áprilisban a Nemzetiben! A tavalyi siker után idén másodjára megrendezett MITEM a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) társrendezvényeként színesíti a  főváros tavaszi programkínálatát. Magyarország tavaly iratkozott fel a jelentős európai színházi fesztiválok térképére, amikor először rendezett nagyszabású nemzetközi színházi fesztivált a nyitás és a párbeszéd jegyében.

A II. MITEM színházi találkozó a Nemzeti Színház hagyományteremtő kezdeményezésének folytatása. A fesztivál költségvetése idén is 200 millió forint, melyet a kormány az EMMI kulturális államtitkárságának javaslata alapján a 2015-ös, a 2016-os és a 2017-es évre is megítélte a MITEM-nek. A MITEM-en idén 13 ország társulatai mutatkoznak be: Spanyolország, Svájc, Franciaország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Macedónia, Ukrajna, Olaszország, Oroszország, Dánia, Románia és Magyarország izgalmas előadásai kerülnek színpadra.

A II. MITEM meghívására Magyarországra látogató vendégek között üdvözölhetjük a legendás Anatolij Vasziljevet; a milánói Piccolo Teatro egyik darabját hozza Toni Servillo, A Nagy szépség című olasz Oscar-díjas film főszereplője; itt lesz az egyik legizgalmasabb fiatal francia rendezőtehetség, Thomas Jolly. Jelen lesz a Nemzeti Színház nagysikerű Szentivánéji álomcímű előadásának grúz rendezője, David Doiashvili; a Bolgár Nemzeti Színház művészeti vezetője, Alexander Morfov; az Éjjeli menedékhely rendezője, Viktor Rizsakov; és többek között újra megtisztel bennünket jelenlétével Valerij Fokin, a Mejerhold Központ alapítója, az Alekszandrijszkij Színház művészeti vezetője.

A MITEM két hete alatt idén is az európai színjátszás legjobbjainak előadásaiból kapnak válogatást az idelátogatók. A 14 nap alatt 13 ország színházaival és hazai eladásokkal találkozhatnak a nézők. Az előadásokat feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatjuk be. A színházi estéket a MITEM szakmai programjai kísérik: a nézők találkozhatnak közönségtalálkozók keretében az előadások után a rendezőkkel, Mejerhold mesterkurzuson vehetnek részt a művészek, filmvetítések, beszélgetések tarkítják a fesztivált, fiataloknak szóló Fesztiválklubbal is várjuk nézőinket.
A MITEM előadásaira a jegyek már kaphatóak, a találkozó teljes programja olvasható a honlapon és a facebook-on. A MITEM médiatámogatója a Heti Válasz, az MTVA és az InfoRádió.